TIMISOARA. S-au implinit 3 decenii de cand o echipa fantastica de oameni daruiti si voluntari si-au pus priceperea, timpul si daruirea in slujba copiilor si continua sa faca minuni la Timisoara.
De la proiectul pilot ‘Casa cu ferestre deschise‘, Salvati Copiii Timisoara a ajuns cea mai importanta organizatie neguvernamentala pentru copii vulnerabili si a reusit sa infiinteze un capital fabulos de solidaritate sociala pentru ajutorarea si protejarea acestor micuti si a adunat fonduri pentru dotarea cu aparatura a spitalelor.
‘Casa cu ferestre deschise’ a fost folosit drept proiect model pentru transformarea institutiilor rezidentiale din Romania, dar si din Europa.
„Casa cu ferestre deschise insemna, simbolic, o fereastra deschisa catre comunitate, care sa vada copilul abandonat in maternitate, fara identitate juridica si astfel comunitatea sa si-l poata asuma. A fost situata in cartierele periferice ale Timisoarei, in spatiile fostelor crese. Copilului abandonat i se oferea modelul unei familii supleante (mama, tata, bunica). Cand erau adusi din maternitate, copiii erau primiti intr-un ritual specific de bun-venit, pentru a marca inscrierea in cultura locala. Toate momentele importante din viata lui erau consemnate intr-un jurnal specific care-i marca parcursul de viata. Era un sistem gandit din toate perspectivele necesare pentru a conferi o identitate culturala copilului. A fost folosit drept model pentru transformarea institutiilor rezidentiale din Romania si generalizat in Europa, iar modelul de familie supleanta a fost prezentat ca model de bune practici la Strasbourg, pentru tarile europene aflate in dezinstitutionalizare„, spune Violeta Stan, primul presedinte al Filialei Timisoara a Salvati Copiii Romania.
Organizatia Salvati Copiii a dotat cu echipamente medicale 107 spitale din toata tara unde a instalat peste 1.300 de echipamente vitale, investind aproape 9 milioane de euro. Urmarea acestui demers, mortalitatea infantila in Timis a scazut, de la 9,9 la mia de copii nascuti vii, in 2012, la 5 la mie, in 2022.
„Cea mai mare reusita pe care Salvati Copiii a avut-o aici, la Timisoara, este, pe langa reabilitarea dreptului tuturor copiilor vulnerabili la educatie, sanatate si protectie sociala, capitalul de incredere pe care l-am obtinut de la comunitate. Interventia umanitara este esentiala, dar, pentru a obtine modificari de durata, care sa previna situatiile de risc pentru copii, este nevoie de impunerea unor modele de bune practici si a unor politici sociale integrate. Aceasta este miza majora a Salvati Copiii Romania, la peste trei decenii de activitate”, a declarat medicul Mihai Gafencu, presedintele Salvati Copiii Romania.
Salvati Copiii Romania construieste programe sociale, politici publice si practici solide in beneficiul copilului din Romania. Expertiza si complexitatea proiectelor la nivel national fac din organizatie o institutie sociala esentiala, al carei rol este medierea intre societate si autoritatea publica, in beneficiul copilului. in cele peste trei decenii de activitate, Salvati Copiii a intervenit activ in societate, identificand solutii concrete pentru protejarea si sprijinirea copiilor vulnerabili, si a militat, in acelasi timp, pentru o colaborare viabila cu autoritatile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvati Copiii si-a asumat rolul de supraveghere vigilenta a autoritatilor publice, in asa fel incat acestea sa implementeze politici publice de durata care sa corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodata, organizatia a reusit sa creeze retele active de solidaritate, prin incurajarea responsabilitatii sociale a companiilor si a societatii, in sens larg. In calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizatie independenta din lume care promoveaza drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri si desfasoara programe in peste 120 de tari, VIZIUNEA noastra este o lume care respecta, pentru fiecare copil, dreptul sau la supravietuire, educatie, protectie si participare, asumandu-ne MISIUNEA de a obtine progrese importante privind modul in care copiii sunt tratati si producerea schimbarilor imediate si de durata in viata acestora. Peste 3.369.000 de copii au fost implicati in programele si campaniile Organizatiei Salvati Copiii.