Cand sa ne spalam pe maini pentru a scapa de microbi
– Inainte de a pune mana pe alimente sau de a manca
– Inainte de a prepara hrana bebelusului sau inainte de a manui echipamentul sterilizat
– Inainte de aplicarea lentilelor de contact
– Imediat dupa manuirea alimentelor crude, precum carnea de pui
– Dupa ce ati fost la toaleta sau dupa schimbarea unui scutec
– Dupa atingerea animalelor ori a jucariilor sau echipamentelor lor
– Dupa contactul cu sange sau fluide corporale (precum voma, secretii nazale, saliva)
– Dupa atingerea unei zone contaminate (de ex. lavete de curatare, scurgeri, sol)
– Inainte si dupa pansarea unei rani, administrarea de medicamente sau aplicarea unui dispozitiv medical (de ex. cateter)
– Mai des atunci cand cineva din casa dumneavoastra este bolnav
– Ori de cate ori mainile par murdare
Cum sa te speli corect pe maini pentru a scapa de microbi
– Udati-va mainile cu apa calda si aplicati o cantitate mica de sapun.
– Frecati palmele una de alta viguros (departe de apa) pentru a face spuma.
– Frecati fiecare parte a mainilor dumneavoastra, inclusiv sub si in jurul unghiilor.
– Continuati timp de 20 de secunde. Atat dureaza pentru ca sapunul si actiunea de frecare sa desprinda si sa indeparteze microbii. (Aveti nevoie de un cronometru? Imaginati-va cantand “La multi ani” in tot acest timp — de doua ori.)
– Clatiti bine mainile sub jet de apa curata.
– Uscati temeinic mainile utilizand un prosop curat uscat.