Dupa ce si-a inchis granitele cu garduri metalice si sarma ghimpata, Ungaria nu a avut incotro si a permis intrarea in tara a mii de migranti, veniti din Croatia. Si Slovenia se confrunta cu un val similar.
Punctul de trecere a frontierei de la Roszke a fost redeschis
25.000 de migranti au intrat in Croatia din Serbia, de miercuri pana duminica la pranz, potrivit datelor publicate de Ministrul de Interne croat. Duminica a fost redeschis si principalul punct de trecere a frontierei intre Ungaria si Serbia, la Horgos-Roszke.
Aproximativ 4.000 de migranti se aflau duminica la pranz in gara din localitatea Tovarnik din estul Croatiei. Acestia au venit din Serbia si asteptau trenurile si autobuzele sa-i transporte prin Ungaria si Slovenia in Austria si mai departe in Germania sau in alte tari europene dezvoltate, noteaza agentia Hina. Din cauza afluxului de migranti Croatia a inchis sapte puncte de trecere a frontierei cu Serbia. Doar un punct de frontiera a ramas deschis, ceea ce a generat blocaje in trafic.
Austria trimite inapoi refugiatii veniti prin Slovenia
Austria a inceput sa respinga intrarea pe teritoriul ei a unor migranti din Orientul Mijlociu veniti dinspre Slovenia, miscare ce survine dupa ce ministrul austriac de interne a declarat ca nu are nicio simpatie fata de refugiatii care nu cer azil in tarile balcanice si incearca sa ajunga in statele mai bogate, transmite duminica agentia DPA, citata de stirileprovt.ro.
Potrivit unui purtator de cuvant al politiei austriece, circa 100 de migranti ajunsi in cursul noptii de sambata spre duminica la granita sloveno-austriaca la punctul de frontiera Spielfeld nu au fost lasati sa intre pe teritoriul Austriei, intrucat nu au cerut azil si nici nu au prezentat documentele corespunzatoare.
In cursul zilei de sambata un alt grup de 350 de migranti care doreau sa ajunga in Germania a fost respins de autoritatile austriece. Conform regulamentului de la Dublin (ce reglementeaza examinarea cererilor de azil in Uniunea Europeana), refugiatii trebuie sa ceara azil in prima tara unde ajung in spatiul comunitar, in cazul de fata Grecia, dar aceasta prevedere nu a fost respectata de cand a pornit actualul val de imigranti ilegali veniti din Orientul Mijlociu, autoritatile de la Atena permitandu-le sa-si continue calatoria inspre Europa, destinatia preferata de cei mai multi fiind Germania.
Intr-o declaratie emisa de ministrul austriac de interne, Johanna Mikl-Leitner, aceasta si-a exprimat nemultumirea fata de faptul ca refugiatii ajunsi in Croatia si Slovenia sunt directionati catre Austria si Germania. Ea a sustinut ca nu intelege de ce guvernele de la Zagreb si Ljubljana nu respecta regulamentul de la Dublin si a anuntat ca Austria va returna migrantii veniti dinspre Slovenia.
In Austria au sosit in acest weekend circa 13.000 de migranti, dintre care circa 12.300 dinspre Ungaria si ceilalti dinspre Slovenia. Intrebat de ce numai la frontiera slovena exista migranti returnati, purtatorul de cuvant citat a raspuns ca autoritatile ungare refuza sa preia inapoi astfel de migranti.
Cel putin inca 2.000 de migranti veniti din Orientul Mijlociu au trecut in ultimele 12 ore frontiera dintre Serbia si Croatia cu speranta de a-si putea continua calatoria catre Germania, a anuntat duminica postul public croat HTV. Ziarul croat Jutarnji List a relatat ca sefa guvernului german, cancelarul Angela Merkel, a cerut guvernului de la Zagreb sa retina pentru o durata nedeterminata toti refugiatii care intra in Croatia, solicitare ce ar fi fost respinsa, transmite agentia EFE.
Migrantii au trecut granita traversand campurile de porumb si au ajuns in localitatea Tovarnik, unde armata croata a instalat o tabara de corturi cu o capacitatea de pana la 5.000 de persoane. Autoritatile de la Zagreb au recunoscut ca sunt depasite de acest aflux si s-au inteles in cele din urma cu cele ungare ca migrantii sa fie directionat partial catre Ungaria, in vreme ce altii sunt trimisi spre Slovenia.
La punctele de frontiera dintre Croatia si Slovenia duminica dimineata circa 700 de migranti asteptau sa intre pe teritoriul sloven. Conform autoritatilor de la Ljubljana, pana in prezent peste 2.000 de migranti au trecut granita in Slovenia, circa jumatate dintre ei numai in ultimele 24 de ore, sute dintre acestia plecand deja mai departe in Austria.
Croatia trimite refugiatii in Ungaria, Ungaria β in Austria
Desi i-au acuzat pe croati ca fac trafic de persoane, ungurii le-au urmat in mare exemplul. I-au dus pe refugiati la granita cu Austria, iar sambata aproape aproape 10 mii de persoane au intrat in aceasta tara. Tematoare in fata unor situatii similare, Bulgaria a anuntat ca isi inchide granitele pentru imigrantii ilegali.
Autobuze pline cu refugiati au sosit si sambata seara la granita Croatiei cu Ungaria. Migrantii au fost preluati de autoritatile maghiare, inregistrati si dusi intr-o tabara de primire. Sunt doar cativa dintre miile care au trecut pe tot parcursul zilei de sambata frontiera croato-ungara. A fost singura modalitate gasita de guvernul de la Zagreb pentru a iesi dintr-o situatia imposibila, dupa ce peste 17.000 de imigranti au trecut frontierele acestei tari in doar trei zile. Premierul croat a recunoscut ca le-a fortat mana ungurilor, ce au ridicat garduri la granita cu Serbia si Croatia, si a spus ca va continua sa faca asta.
Situatia din Slovenia, agravata de politica Croatiei
Croatii au trimis refugiati si la granita cu Slovenia, iar la punctele de trecere ale frontierei s-au creat imbulzeli. Oamenii se imping pentru a ajunge in primul rand si a se urce in primele autocare ce ajung aici. In jur de 1.500 de migranti au fost primiti in Slovenia, iar o parte din ei si-au continuat drumul spre Austria.
Miro Cerar, premierul sloven: βNe confruntam cu un urias val de refugiati care vin din Croatia. Din nefericire, vecinii nostri croati nu si-au indeplinit responsabilitatile. Lucrurile au scapat de sub control.β
Situatia va continua sa se inrautateasca, pe masura ce alti refugiati sositi din Serbia isi croiesc drum prin Croatia. Iar la granita dintre Serbia si Croatia, mii de migranti au aplaudat sambata seara sosirea unui tren care a venit sa ii ia din Tovarnik, desi nimeni nu le spusese unde ii va duce. Unii dintre ei au asteptat un mijloc de transport aproape trei zile, in caldura, cu cantitati infime de apa si mancare.
Romania se pregateste intens pentru valul de refugiati care s-ar indrepta spre tara noastra.