TIMISOARA. Unul dintre candidati a venit in fata studentilor cu un film de desene animate! Ceilalti le-au vorbit despre importanta tinerilor in angrenajul universitatii! Peste 50 de voturi studentesti si o functie de rector sunt in joc!
Termenul de depunere a candidaturilor pentru functia de rector al Universitatii Politehnica Timisoara a expirat vineri, 10 februarie. Sase persoane doresc sa conduca UPT in urmatorii patru ani. 781 de electori vor vota, dintre acestia peste 50 sunt studenti.
Este vorba despre Marius-Emil Otesteanu, Radu Vasiu, Ilare Bordeasu, Horia Gheorghe Balta, Corneliu-Mircea Davidescu si Viorel-Aurel Serban.
Acestia au avut programata o intalnire cu studentii. La dezbaterea cu tinerii a lipsit Ilare Bordeasu, din motive personale, au spus organizatorii. Aproape 100 de tineri de la diferite facultati au luat parte la intalnirea cu aspirantii la functia de manager.
Dezbaterea nu i-a pus fata in fata pe candidati, ci le-a dat posibilitatea sa vorbeasca pe rand, timp de 20 de minute, cu studentii (10 minute de prezentare a planului de management si 10 de raspunsuri la intrebari).
Daca patru din cei cinci candidati au incercat sa castige voturile studentilor explicandu-le acestora cat de importanta este implicarea lor in viata academica, Gheorghe Balta, unul dintre aspirantii la fotoliul de rector le-a pus studentilor un film de desene animate.
Desi avea 10 minute de prezentare si alte 10 pentru a raspunde la intrebari, acesta a postat pentru studenti o secventa dintr-un film de animatie care infatisa felul in care un lider ii pregatea in arta artelor martiale pe mai multi elevi si care reuseste sa-i aduca la un nivel avansat de tehnica pe acestia dupa multa munca si si mai multa sudoare si ambitie. La finalul secventei din film, de aproximativ 4 minute, candidatul pentru functia de rector le-a spus studentilor: „Pledoarie pentru disciplina. Atat am avut sa va spun“. Mai mult decat atat, intrebat de studenti cu ce echiva doreste sa vina la conducerea universitatii, el le-a raspuns sec: „Nu am absolut pe nimeni. Vin singur“, explicand dupa un moment de pauza: „Consider ca si celelalte posturi, de prorector si asa mai departe, trebuie ocupate in acelasi mod ca si cea de rector“.
Ceilalti candidati pentru functia suprema in Politehnica timisoreana au incercat sa-i convinga pe tineri ca doar impreuna cu ei poate fi condusa institutia de invatamant superior. De la promisiuni de acceptare a polititcilor ligilor studentesti in conducerea universitatii pana la mesaje de dezvoltare a unor proiecte prin care tinerii sa poata pleca mult mai usor in stagii de pregatire la firme sau la universitati din strainatate, candidatii pentru functia de rector au incercat sa-i atraga de partea lor pe studenti.
Rectorul in functie, Nicolae Robu a fost si el prezent la inceputul dezbaterii si a vorbit despre performantele pe care UPT le-a obtinut sub conducerea lui. „Din 2004 pana in prezent au avut loc investitii de peste 2.350 de milierde de lei vechi, circa 55 de milioane de euro, bani intrati in infrastructura universitatii. Au fost renovate 50 de cladiri, dotate 314 laboratoare, reabilitate 14 camine, construita Biblioteca Universitatii Politehnica – constructie ce n-a fost inca finalizata si multe alte investitii au fost facute“, a precizat Nicolae Robu.
Nicolae Robu, actualul rector al Universitatii Politehnica, nu mai poate candida pentru un nou mandat, el fiind deja la al doilea aflandu-se la conducerea UPT din anul 2004.
Nicolae Robu candideaza, totusi, pentru functia de Presedinte al Senatului UPT, el concurand impotriva lui Petru Andea, decanul Facultatii de Electrotehnica si Electroenergetica in cadrul UPT.
In 13 februarie se alege presedintele Senatului, iar in 16 februarie are loc alegerea rectorului Universitatii Politehnica. Daca alegerile din 16 februarie nu se finalizeaza cu succes, atunci va avea un al doilea tur de scrutin, la care participa primii doi candidati dupa numarul de voturi obtinute, in 23 februarie.
FOTO: Virgil Simonescu