Perioada verii aduce nu doar disconfort termic pentru populatie, ci si inconveniente legate de functionarea retelelor publice de electricitate. Din cauza expunerii prelungite la temperaturi ridicate, echipamentele si transformatoarele electrice pot ceda. Paradoxal, nu acesta este principalul motiv care ne lasa vara fara curent. Exista cauze care tin exclusiv de consumatori. Una dintre acestea este exploatarea excesiva a retelei prin montarea aparatelor de clima si a convertoarelor electrice in perioada de vara.
Cinci avarii importante au pus la treaba echipele Cons Electrificarea Instal intreg weekendul. Un cablu de joasa tensiune la Recas, un cablu de medie tensiune in Timisoara – zona Musicescu – Ranetti, doua transformatoare la Ghiroda si Grosi-Faget, toate au cedat din cauza cresterii consumului de curent.
Din cauza caldurii, toata lumea baga cate ceva in priza pentru a se racori sau pentru a pastra ceva la rece, de la consumatorii casnici pana la birouri, spatiile comerciale, cabinete medicale, etc. Cresterea consumului de energie electrica duce automat la probleme, spun reprezentantii C.E.I.
Incarcarea posturilor si solicitarea liniilor de distributie a energiei electrice are la baza scapari importante ale majoritatii consumatorilor. Fie ca vorbim de dimensionarea corecta a unei retele electrice interioare, atunci cand construim o locuinta, fie ca ne referim la consumul prevazut in contractual de furnizare cu Enel, avem de-a face cu greseli care, in final, duc la inconveniente majore.
Reteaua dintr-o locuinta trebuie dimensionata in functie de toate sursele de consum, inclusiv cele sezoniere! Multi uita ca vine vara si apar surse de consum suplimentare: aparatele de clima, ventilatoarele sau gratarele electrice. Apoi, mai trebuie luat in calcul un aspect: consumul contractat cu Enel in contractul de furnizare. De multe ori, puterea solicitata sau declarata este prea mica. Ganditi-va ca cel care consuma cere 5 KW, dar foloseste 12, sau cere 15 KW si consuma 18. Automat apare suprasolicitarea retelei, nu? Si in Timisoara vorbim de zeci de mii de astfel de cazuri in perioada verii, mai spun cei de la C.E.I..
Echipamentele cedeaza pentru ca nu pot face fata unui consum de multe ori si cu 30% mai mare decat in mod obisnuit. La cabluri apare dilatarea, iar acolo unde exista puncte vulnerabile, provocate de inghet/dezghet, lovituri produse prin diverse accidente sau imbatranirea retelei, acestea „pusca”, asa cum spun electricienii.
Pagube si stricaciuni apar si atunci cand natura se manifesta prin fenomene meteorologice extreme: furtuni, descarcari electrice, ploi insemnate. Interventiile pentru remedierea retelelor electrice afectate de astfel de fenomene sunt dese, costisitoare si uneori extreme de dificile. Reprezentantii Cons Electrificarea Instal spun ca cele mai afectate sunt cablurile de 10 si 20 de KV.