TIMISOARA. Poveste incredibila la Timisoara! In urma cu o saptamana, viceprimarul Traian Stoia povestea ca romii din Clanul Carpaci si-au pus placute comemorative pe capela familiei Kimmel, o familie de industriasi din Banat care pusese bazele unei fabrici de bauturi spirtoase. Stoia spunea atunci ca respectiva capela fusese ocupata ilegal, primaria facand demersurile sa o treaca in patrimoniul orasului.
La o saptamana de la dezvaluiri, viceprimarul Traian Stoia vine cu noi informatii. Capela n-ar fi fost ocupata ilegal, ci ar fi fost vanduta de proprietari, tocmai in Germania, romilor din clanul Carpaci. Stoia sustine ca a fost vizitat de doua rude de-ale familiei Kimmel.
„In conformitate cu inscrisurile in limba germana de pe capela, initial cladirea ar fi apartinut unei familii Schlichting”, a spus Stoia.
Acolo ar fi fost ingropat un barbat care fusese casatorit cu Olga Sofia Rosa Emilia Filomena Kimmel, numit Ziegler. Fiul acestuia platise concesiunea capelei doar pana in 2012, asa ca municipalitatea vrea sa obtina constructia funerara si s-o treaca pe lista monumentelor istorice.
„Noi nu cunoastem in ce imprejurari pe fatada principala a capelei au fost montate 2 placi de marmura pe care au inserate fotografiile unor persoane de etnie roma care au decedat. Nu stiam pana acum daca au fost sau nu inhumate in aceasta capela. Urmare a verificarilor facute in evidentele noastre, am constatat ca Toma Gheorghe si Bociu Constanta au fost inhumati in ’98 in acelasi cimitir, dar in alt loc de veci. Nu avem cunostinta daca au fost exhumati si mutati in Capela Kimmel. Institutia noastra nu a dat niciun aviz pentru exhumarea acestor persoane si reinhumarea lor in alt loc. Din 2012 nu se mai achita concesiunea pentru locul de veci in care este edificata Capela Kimmel”, a povestit, vineri, vicele Timisoarei.
Nimic nou pana cand Stoia nu a fost vizitat de o familie care se considera descendenta familiei Kimmel. Edilul a aflat de la acestia, care au venit cu acte, ca locul de veci cu tot cu capela fusese vandut in urma cu mai multi ani, tocmai in Frankfurt, romilor din clanul Carpaci. Edilul crede insa ca tranzactia nu este tocmai legala.
„Urmare a unei audiente avuta, am aflat ca s-a facut o vanzare care s-a desfasurat la Frankfurt. Pe baza unei poze… eu am indoieli serioase ca un notar german face un contract de vanzare-cumparare pe baza unei poze, fara a avea un dosar cu toate hartiile necesare. In audienta au venit un domn si o doamna, rude mai indepartate cu familia Kimmel si Ziegler. Ne-au pus la dispozitie copii xerox a unor documente in limba germana care contin o fotografie a capelei si care atesta ca a fost incheiata o tranzactie asupra acestei capele. Din acestea rezulta ca tranzactia a fost incheiata in Germania in 23 noiembrie 2005, la un notariat. Am intrat in posesia unei copii a declaratiei notariale din 19.01.2006, prin care numitii Carpaci Trifu si Ziegler Corneliu declara ca au participat la exhumarea unor ramasite pamantesti si ca la semnarea acestei declaratii nu mai au pretentii unul fata de celalalt si sunt indeplinite conditiile contractului”, ne-a explicat Traian Stoia.
Viceprimarul i-a pus din nou pe functionarii primariei sa ia la puricat actele. In urma controalelor, acestia au gasit doua morminte care arata ca acolo ar fi inhumati membri ai familiei Kimmel, respectiv femeia care s-a casatorit cu Zieglerul ingropat in capela si… chiar acel Ziegler despre care se credea ca se afla in capela.
„Ulterior, in urma unei verificari facute la cimitirul din Calea Buziasului, am gasit parcela nr. 6 mormintele 14 – 20, am gasit un cavou care are inhumate o parte din familia Kimmel. Am gasit placile funerare are numitei Olga Ziegler, nascuta Kimmel, si a sotului sau Ziegler. Deci, cel inhumat initial in capela a fost mutat in acest mormant. Am rugat politia sa demareze cercetarile si, dupa caz, inclusiv urmarirea penala in functie de infractiuni, urmand ca prin Directia de Patrimoniu sa punem la dispozitie actele necesare”, a mai spus Stoia.
Cat despre trecerea capelei in patrimoniul municipalitatii, Traian Stoia sustine ca acest lucru mai este posibil, chiar daca romii au acte legale si n-au platit concesiunea.
„Facem demersuri in acest scop, sa obtinem capela. Noi nu stim daca mai este cineva inhumat in capela, dar banuim ca acolo sunt inhumati cumparatorii sau inaintasii cumparatorilor”, a conchis Stoia.
Pana la urma, oamenii legii vor trebui sa stabileasca daca tranzactia a fost una legala sau nu si daca romii din clanul Carpaci au avut actele necesare mutarii mortilor.
Familia Kimmel era una cunoscuta in oras, primul membru de notorietate a fost invatator la o scoala din Fabric in 1784, ulterior familia pune pe picioare o fabrica de bauturi spirtoase care a prosperat si in perioada interbelica. Familia detinea mai multe proprietati in Timisoara, printre care cele mai cunoscute sunt Vila Kimmel care adaposteste Centrul Cultural Francez din Timisoara si o alta vila in Fabric, in apropiere de Gara de Est. Pe terenul respectiv se afla acum Parcul Zurich de langa fosta Fabrica de Ciorapi.