TIMISOARA. A gasit o caprioara ranita in Padurea Verde si a mers cu ea sa ceara ajutor la Gradina Zoologica. Medicul veterinar de acolo i-a spus ca nu poate sa faca nimic si i-ar fi spus… sa-si ia caprioara si sa plece. Asa isi incepe povestea un timisorean care a dat peste salbaticiunea plina de sange.
„OAMENII inca sunt INDIFERENTI…. In fiecare dimineata ies la Padurea Verde impreuna cu Pici, cainele meu, si cu bicicleta pentru o ora de miscare in natura. In fiecare zi ne intalnim cu un grup de caprioare care strabat padurea impreuna, 5 la numar. Astazi am avut ghinionul sau norocul, inca nu sunt convins, de a da peste acelasi grup de caprioare doar ca una din ele era ranita la piciorul din spate si nu putea fugi. Nu am stat pe ganduri, am lasat bicicleta si cainele in mijlocul padurii, am luat caprioara in brate si am fugit cu ea spre Gradina Zoologica din Timisoara, care se afla chiar la marginea padurii, convins fiind de faptul ca asta trebuie sa fac si ca sigur voi gasi acolo ajutor. Din pacate, odata ajuns acolo, dupa un drum de aproximativ 1 kilometru prin padure cu caprioara in brate, am fost anuntat prin telefon de medicul veterinar al Gradinii Zoo ca nu este problema lor”, povesteste Andrei Daniel Mag, care a facut publice si cateva poze care arata experienta lui.
Explicatia medicului veterinar de la Zoo este cel putin socanta. Acesta i-a spus tanarului ca el considera ca animalul ii apartine.
„Mi s-a spus ca, deoarece eu am adus caprioara, se considera ca este animalul meu si ca ei nu ofera servicii veterinare pentru <<clienti>> si ca nu au fondurile necesare pentru a interveni. Mi s-a spus sa imi iau caprioara si sa fac ce vreau cu ea. Am ramas uimit! Nu-mi venea sa cred ca nu vor face nimic. Dupa o ora de asteptare, timp in care nu s-a intamplat nimic, <<sfatuit>> de medicul veterinar <<sa-mi iau caprioara si sa plec>>, am luat hotararea sa o transport cu masina personala pana la spitalul veterinar din cadrul Facultatii de Medicina Veterinara, unde am fost primit cu bratele deschise si cu o atitudine pozitiva”, mai povesteste timisoreanul.
Caprioara a fost sfasiata de caini si era in agonie cand a ajuns la Spitalul Veterinar de la USAMVB
Tanarul a mai dat cateva telefoane si pana la urma a lasat caprioara in grija celor de la Facultatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara. Dupa primele investigatii medicii de acolo sperau inca intr-o minune si au vrut sa incerce sa opereze animalul. Ranile insa s-au dovedit a fi mult mai grave si orice incercare de a salva salbaticiunea s-ar fi soldat cu un esec.
„Caprioara era intr-o stare extrem de grava, era ranita foarte rau si nu mai putea fi salvata. Am fost informat ca avea piciorul complet sfasiat, pana la os si rani grave si la gat. Era in agonie. Colegii mei au aflat ca a fost adusa din Padurea Verde si au informat Fondul de Vanatoare respectiv, adica pe cei de la Liceul Silvic. A venit cineva de acolo si a preluat caprioara, care inca mai rasufla, dar clar nu mai putea fi salvata, era sfasiata de caini, ranile erau mult prea grave.” a declarat Paul Parsan, rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului ‘Regele Mihai I’
Caprioara a fost preluata de la Spitalul Veterinar al USAMVB de catre reprezentantii Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Timisoara.
„Procedura este asa: fondul de vanatoare apartine Liceului Silvic. Animalul ranit sau gasit in situatia aceasta se preda gestionarului, respectiv Liceului Silvic, care face toate demersurile prevazute de lege. Daca se poate interventie se poate, daca nu se poate nu se poate”, ne-a declarat Aristotel Visoiu, seful Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Timisoara.
Timisoreanul care a gasit caprioara se teme ca animalul nu a putut fi salvat pentru ca procedura birocratica ar fi insemnat cheltuieli si hartogaraie, lucru pe care insa reprezentantii Inspectoratului Silvic il contesta.
Singurii care au incercat din toate puterile sa ajute animalul ranit au fost cei de la Spitalul Veterinar de la USAMVB, dar, din pacate, in momentul in care caprioara a ajuns la ei era prea tarziu.
„In Romania totul se rezuma la bani, indiferent ca este vorba despre un batran bolnav sau despre o caprioara ranita. Indiferenta este inca prezenta, dar este datoria noastra sa invatam generatia de maine, copiii, sa reactioneze cu inima, si nu cu portofelul atunci cand vor fi pusi in aceasi situatie”, concluzioneaza acesta.
Trebuie mentionat insa ca aceasta tragedie nu s-ar fi intamplat daca haitele de maidanezi care-si fac veacul pe teritoriul Timisoarei ar fi fost bine gestionate de Primarie.
UPDATE: Replica Primariei Timisoara!
De ce a reactionat asa medicul veterinar de la Gradina Zoologica din Timisoara, care tine de municipalitate, ne explica chiar reprezentantii Primariei.
„Animalele care sunt adapostite temporar la Gradina Zoologica Timisoara trec printr-o procedura de carantina obligatorie conform legii. De asemenea, Gradina Zoologica nu asigura permanenta, servicii sanitar-veterinare de urgenta si nu detine un cabinet autorizat pentru realizarea serviciillor catre terti. Municipalitatea, prin Gradina Zoologica, nu poate asigura finantarea unor tratamente sau interventii sanitar-veterinare catre cabinete veterinare private pentru animalele care nu se afla in proprietatea sau custodia acesteia”, ne-a explicat Alina Pintilie, purtator de cuvant al Primariei Timisoara.
Asta nu explica insa atitudinea medicului veterinar de la Zoo, care putea macar sa-l indrume pe tanarul care a gasit caprioara ranita in padure.