Opinia Timisoarei

Care era circuitul contractelor de la Consiliul Judetean Timis si cum se imparteau banii primariilor! Ce acuzatii li se aduc lui Titu Bojin si Marcel Mihoc

TIMISOARA. Dosarul in care presedintele Consiliului Judetean Timis Titu Bojin a fost ridicat in aceasta dimineata si dus la audieri la DNA Bucuresti este unul foarte amplu si vizeaza mai multe institutii din Timis si primarii din judet. Acuzatiile formulate de procurorii anticoruptie sunt abuz in serviciu si luare de mita.

Cauza vizeaza achizitii publice facute de institutii si autoritati in judetul Timis. Este vorba de contracte cu atribuire directa in care sunt implicate 20 de persoane.

Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, prin intermediul firmei ECOMET WEST SRL, care comercializeaza tot felul de unelte si dispozitive,  s-au derulat mai multe astfel de contracte, cu sprijinul lui Titu Bojin si al consilierului judetean Marcel Mihoc.

Bojin, mai sustin anchetatorii, s-ar fi folosit de dubla sa calitate aceea de presedinte al CJT si de lider al PSD Timis pentru a-i determina pe primari si pe sefii mai multor institutii sa iscaleasca acele contracte.

CITESTE SI: EXCLUSIV! FOTO! Titu Bojin, adus cu mascatii la serviciu! Perchezitii DNA la Consiliul Judetean Timis, Apele Romane Banat si mai multe primarii. Ce cauta procurorii anticoruptie?

Primarilor  implicati li s-ar fi promis alocari bugetare la rectificari, daca incheie contractele cu societatea in cauza pentru diferite achizitii de produse, chiar daca in bugetele primariilor nu erau prevazute sume pentru aceste cumparaturi.
Procurorii DNA sustin chiar ca administratorul firmei, George Didila, ar fi apelat la sprijinul presedintelui Consiliului Judetean Timis ca achitarea sumelor prevazute in aceste contracte sa fie platite cu prioritate.
Aceeasi societate a incheiat contracte si cu directii din subordinea CJT si cu Administratia Bazinala de Apa Banat.

In vara acestui an, la sedinta in plen a Consiliului Judetean Timis, in cadrul unei rectificari aprobate de alesii judeteni sunt directionate alocari bugetare catre primariile in cauza tocmai pentru a putea fi achitate de catre edili sumele prevazute in contractele cu firma ECOMET WEST, mai sustin anchetatorii.
Titu Bojin si Marcel Mihoc ar fi fost informati periodic cu stadiul platilor catre societatea cu pricina.

Contracte cu Ecomet West SRL au incheiat pe rand in cursul acestui an si alte institutii. Muzeul Satului Banatean, aflat in subordinea CJT, al carui director de la acea vreme ar fi fost determinat de seful sau Titu Bojin sa iscaleasca o achizitie de produse, iar societatea nu a introdus suma in evidentele contabile.
Administratia Bazinala a Apelor Banat, care a fost condusa de Titu Bojin vreme de 10 ani, a incheiat si ea 3 contracte cu firma ECOMET WEST, in valoare de aproape 70.000 de lei, actiune prin care s-a fraudat procedura de achizitii publice, mai sustin anchetatorii. Aici s-ar fi modificat si lista privind necesarul de produse al institutiei, prin includerea unora care erau deja in depozitul ABA Banat in acel moment.

La Recas, primarul Ion Alin Neamtu ar fi fost determinat de consilierul judetean Marcel Mihoc sa incheie la nivelul institutiei si el un contract cu societatea comerciala, de aproape 20.000 de lei, cu promisiunea ca la rectificarea bugetara la nivelul CJT, orasul va primi fonduri.

Ramificatiile dosarului la nivelul CFR

Administratul ECOMET WEST George Didila ar fi fost sprijinit de directori de directii si servicii din cadrul Cailor Ferate Romane sa obtina mai multe contracte la nivelul intregii tari, prin fraudarea procedurilor de achizitie publica.

Astfel, un alt contract al ECOMET WEST a fost incheiat cu Depoul CFR Bucuresti, in valoare de peste 19.000 de lei pentru cumpararea de produse la preturi supraevaluate, mai sustin anchetatorii DNA. De asemenea, exista un alt document similar iscalit si cu Depoul Arad, de aproape 23.000 de lei, si un altul cu Depoul Timisoara, de peste 19.000 de lei, si inca unul cu Depoul Brasov, de peste 22.000.  ECOMET WEST avea sa incheie contracte si cu Depoul Sibiu, de aproape 19.000, cu Depoul Galati, de 15.000 de lei, cu Depoul Cluj, de 25.000, cu Depoul Iasi, alti 20.000 de lei, precum si cu cele de la Suceava si Ploiesti Sud.

In aceasta dimineata, DNA a declansat o ampla actiune organizand nu mai putin de 48 de perchezitii in locatii din Bucuresti si județele: Timis, Cluj, Brasov, Sibiu, Arges, Prahova, Arad, Suceava, Galati, Iasi si Constanta, din care 20 sunt institutii publice, iar restul la sediile unor societăți comerciale si domiciliile unor persoane fizice.

Presedintele Consiliului Judetean Timis, Titu Bojin, a fost adus cu mascatii la sediul CJT, iar dupa aproximativ 3 ore a fost condus la audieri la sediul DNA Bucuresti.

17 primari din Timis vor sta astazi de vorba cu procurorii anticoruptie la Timisoara.

Astfel, cu mandat de aducere vor fi dusi, al DNA Timisoara, in calitate de suspecti, primarul orasului Buzias Alger Viorel Ilas, primarul orasului Recas Pavel Teodor, primarul comunei Boldur, Constantin-Cristian Stoi, primarul comunei Parta, Mihai Petricas, primarul comunei Otelec, Csaba-Zoltan Szabo, primarul comunei Victor Vlad Delamarina, Ion Sima, primarul comunei Satchinez, Dan Florin Ion, primarul comunei Beba Veche, Ioan Bohancanu, primarul comunei Margina, Ionel Costa, primarul orasului Jimbolia, Dariu Adrian Postelnicu, primarul comunei Comlosu Mare, Ovidiu Nicolae Stefanescu, primarul comunei Cheveresu Mare, Marcel Muia, primarul comunei Carpinis, Ioan Sima, primarul comunei Sandra, Luchian Savu, primarul comunei Lovrin, Vasile Graur, primarul comunei Birda, Gheorghe Marius Stoian, si primarul comunei Voiteg, Tudor Nicolae Marinescu.

Tot cu mandat de aducere vor fi dusi, la DNA Timisoara, Claudiu Ilas – fostul manager al Muzeului Satului Banatean, Martian Corneliu Doros – director in cadrul Directiei de Prestari Servicii Timis, Ervin Luci – director la Administratia Bazinala a Apelor Banat, Horatiu Mircea Simion – directorul regional al Directiei Regionale Drumuri si Poduri Timisoara si Aurel Costin Purceld – directorul economic al Directiei Regionale Drumuri si Poduri Timisoara.


Exit mobile version