TIMISOARA. Traditionala ‘Degustare a carnatilor’, unul dintre cele mai asteptate evenimente din Banat, consemneaza o noua editie. Asta pentru ca in aceasta perioada a anului carnatii ajung la savoarea deplina, spun specialistii.
Organizata de redactia Banater Zeitung, degustarea se desfasoara joi, 14 februarie, in premiera, la Buzias.
Sarbatoarea este o traditie deja de multa vreme pe care organizatorii au dorit sa o promoveze si in alte comunitati in care traiesc etnici germani, nu doar in Timisoara. Din acest motiv, in ultimii ani, evenimentul s-a tinut si in alte localitati din Timis si Arad. Iar acum in frumosul orasel statiune Buzias, unde totul a inceput cu muzica si dansuri nemtesti.
„Buziasul a constituit o comunitate puternica svabeasca, si reprezinta o statiune turistica de interes national, unica in judetul nostru. Copilaria mea a fost in comuna Ortisoara, si in anii 70, am participat la un festival al carnatilor banateni. A fost la inceputuri, dupa care s-a desfiintat, iar dupa ’90 am mai participat la aceste evenimente, atunci cand se faceau la Adam Muller Guttenbrunn. Sper ca si anul acesta sa fie o editie la fel de reusita si oamenii sa se simta bine„, a spus Sorin Munteanu, primarul orasului Buzias.
Mesterii macelari, profesionisti ori amatori, s-au intrecut in a-si demonstra maiestria in preparatul carnatilor dupa retete nemtesti, pastrate din tata in fiu, astfel ca mesele s-au umplut de bunatati cu arome ametitoare, iar juriul are o misiune aproape imposibila: sa aleaga cei mai deliciosi carnati.
Savoarea apreciatului mezel banatean, premiata
Dupa o indelungata si asidua degustare, a fost stabilit si invingatorul acestei editii.
Cei mai buni carnati banateni au fost preparati din carne de porc, in amestec cu mistret, de catre echipa Primariei Buzias. Pe locul doi s-a situat Erdos Petru cu niste carnati de vitel, pe pozitia a treia Szabo Peter din Zimandcuz care a pregatit carnati de mistret.
Premiul special al juriului a fost adjudecat de Andrei Herczeg care a adus la Buzias un carnat picant, foarte apreciat.