TIMISOARA. Traditionala ‘Degustare a carnatilor’, unul dintre cele mai asteptate evenimente in Banat, se pregateste de o noua editie. Asta pentru ca in aceasta perioada a anului carnatii ajung la savoarea deplina, spun specialistii.
Organizata de redactia Banater Zeitung, degustarea va avea loc de asta data la Timisoara, miercuri, 15 februarie, de la orele 12.00, la casa Adam-Müller-Guttenbrunn.
Saptamanalul „Banater Zeitung” (BZ) continua astfel o traditie veche de mai multe decenii: „Worschtkoschtprob´”/„Degustarea carnatilor”, initiata de catre redactorii ziarului „Neue Banater Zeitung” (NBZ) in perioada anilor 1970.
„Worschtkoschtprob” a fost pana in 1989 o manifestare desfasurata in redactie, unde cititorii aduceau la redactie, pentru degustare si concurs („juriul degustator” fiind redactorii) mostre ale carnatilor facuti in casa. Ziua desfasurarii evenimentului era publicata doar in NBZ, fapt pentru care participau doar cititori ai ziarului. Pentru ziar era un bun prilej de strangere a relatiilor dintre redactori si cititori.
Incepand din anul 1995 publicatia Banater Zeitung a decis sa organizeze o manifestare publica, mizand in continuare pe pasiunea banatenilor pentru carnati.
„Succesul inregistrat ne-a inlesnit multor organizarea in continuare a manifestarii, caci numeroase firme o sponsorizeaza cu generozitate. In urma cu cativa ani am decis sa ajungem mai aproape de producatorii de carnati din Banat, dar si de cititorii ziarului german. Astfel – dupa ce multi ani la rand evenimentul a avut loc doar la Casa Adam Müller Guttenbrunn din Timisoara editiile trecute si inSannicolau Mare (2012), Lugoj (2013), Santana (2014) si Radna (2016), Bocsa (2017), sag (2018),Buzias (2019), Biled (2020) si Lenauheim (2022)„, transmit organizatorii.
„Banater Zeitung” apare din anul 1993 ca supliment saptamanal al singurului cotidian de limba germana care apare la est de Viena, „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien”.