Opinia Timisoarei

Carte de povesti in romana si maghiara, lansata la Timisoara de Timea Laslavic, traducator si jurnalist. O eleva de 13 ani a ilustrat-o. Cum s-a nascut ‘Bicicleta zburatoare si alte povestiri’ din caiete de compunere din scoala

TIMISOARA. Aparitie de exceptie la Timisoara, unde o fosta jurnalista, acum traducator autorizat, a publica prima ei carte de povesti bilingva, in romana si maghiara.

Bicicleta zburatoare si alte povestiri‘ scrisa de Timea Laslavic se adreseaza familiilor mixte, dar nu numai.

In 2023, in timp ce facea ordine in casa, Timea Laslavic si-a descoperit caietele de compunere din scoala generala, scrise in perioada 1991-1992. Recitindu-le, i-a venit ideea ca ar putea sa le transforme intr-o carte de povesti. Le-a aratat, printre altii, poetei Ildikó Nagyálmos si regizoarei de teatru de papusi Éva Lábadi, care au incurajat-o pe Timea sa asterne pe hartie toate intamplarile despre care scrisese in urma cu mai bine de 30 de ani.

Aproape fiecare dintre noi poate zbura oricand si oriunde doar inchizand ochii. E un lucru verificat de mii si mii de ani, cine nu crede, trebuie sa incerce. Cartea Timeei ii poate face pe cei care deja zboara sa deschida ochii si sa citeasca opt „indicatii” despre cum pot ajunge, aproape imediat, la Padurea Verde, pe acoperisul Garii de Nord, in pietele Mehala si Badea Cartan, deasupra Canalului Bega, in Ciarda Rosie, pe planeta cactusilor, pe fundul unui lac, la curtea Regelui Zapezii si a Reginei Zapezii, in Lumea Basmelor, ba chiar in Calea sagului! Cartea prietenei noastre, scrisa la varsta de opt-noua ani, are nu numai puterea de a ne transporta rapid si oriunde, ci si de a ne imprieteni cu fel de fel de fiinte si obiecte: vulpi, creioane colorate, papusi, bile roz, pesti, ingeri, vrajitori, potiuni magice, carti.”, spune Robert Serban, scriitor si jurnalist.

Timea Laslavic este traducatoare si jurnalista. S-a nascut in 1983, la Timisoara, a studiat in limba maghiara la Scoala Generala Nr. 1 si la Liceul Teoretic „Bartók Béla”, iar mai apoi si-a facut studiile de licenta si masterat in limba romana, la Universitatea de Vest. A lucrat la cotidianul in limba maghiara „Nyugati Jelen”, a realizat emisiunea in limba maghiara a TVR Timisoara si a fost corespondent al televiziunii publice maghiare. In prezent este traducator autorizat de limba maghiara si lucreaza ca freelancer. In timpul liber scrie pe blogul sau Desculta prin Timisoara.

Povestile din ‘Bicicleta zburatoare si alte povestiri’ au fost ilustrate de Petra Szűcs, o eleva de numai 13 ani, din Timisoara. Petra este eleva a Liceului Teoretic „Bartók Béla” si deseneaza de cand avea doi ani. De-a lungul anilor, s-a dezvoltat fantastic si numeroase lucrari i-au fost premiate in cadrul unor concursuri nationale si internationale. A avut mai multe expozitii personale in Timisoara si la Szeged.

Petra are un talent exceptional. S-a facut remarcata inca de la inceputul anilor de scoala, nu numai prin abilitatile sale de desen, ci si prin creativitatea si imaginatia sa debordanta. Pentru ea, creatia nu este doar o modalitate de auto-exprimare, ci este o parte integranta a vietii sale. Creatiile ei evoca anii copilariei si vorbesc despre universul minunat al sufletului copiilor.”, spune Erzsébet Nüszl, profesoara de desen.

Bicicleta zburatoare si alte povestiri‘ este disponibila deocamdata doar online, urmand ca ea sa apara in mai multe locatii din Timisoara.
Exit mobile version