Astfel, persoanele care se angajeaza, pentru prima data, in acest an, nu vor mai primi un document care sa ateste vechimea in munca si vor fi nevoiti sa-si pastreze cu mare atentie contractele individuale de munca pe care le incheie.
De altfel, aceste contracte ar trebui semnate dupa ce au fost semnate si stampilate si de oficialii de la inspectoratele teritoriale de munca.
Disparitia cartilor de munca era prevazuta inca din anul 2006, cand s-a hotarat ca 2010 sa fie ultimul an in care acestea sa existe pe suport de hartie.
Angajatorii vor avea acces la bazele de date electronice prin intermediul unei parole. Potrivit estimarilor, prin defiintarea cartilor de munca, angajatorii vor economisi, in fiecare an, intre 100 si 500 de milioane de euro, din comisioanele pe care trebuiau sa le plateasca, pana acum, pentru pastrarea acestor carti de munca.
Pana la jumatatea acestui an, angajatorii si inspectoratele teritoriale de munca trebuie sa returneze angajatilor cartile de munca. Acestea trebuie pastrate pana la iesirea la pensie, in cazul in care, din eroare, nu li s-au scanat cartile de munca.