Asta face, cu mare pasiune, Karina Marton. Casute din turta dulce, figurine, cabane, iesle si cate si mai cate alte delicii. „Am inceput in urma cu multi ani, cu fiul meu. Pentru mine, Craciunul este o sarbatoare de poveste de care imi amintesc cu drag din copilarie cand casa mirosea a cozonaci si zapada. Cand mi-am intemeiat eu familia, am vrut sa continui traditia si sa fac din Craciun o sarbatoare de poveste. Ne place sa construim casute din turta dulce, sa le decoram, punem multa pasiune, dar e si ceva de munca”, ne spune cu un aer calduros, Karina. Munca depusa in construirea acestor casute, este mai degraba un hobby pe care Karina il are de ani de zile. Facute cu multa pasiune, decorate cu mult talent si frumos impachetate, casutele din turta dulce sunt un cadou perfect pentru oricine. Au mai mult o valoare simbolica, dar daca tinem cont de faptul ca ele se pastreaza foarte bine in timp, putem vedea si latura utila a acestor daruri lucrate manual.
Oricine poate invata sa faca astfel de casute, dar pe langa ingrediente, e nevoie si de indemanare, talent ori dorinta. „Unele femei se relaxeaza crosetand, facand goblenuri. Eu ma relaxez construind casute care sunt foarte apreciate de oricine le vede. Au un aer de poveste si cei mai multi nu se indura sa le manance”, mai adauga karina. Cei mai multi dintre cei care primesc in dar aceste casute le pastreaza mult timp, nu le mananca, desi absolut fiecare ingredient este comestibil. Turta dulce, se pastreaza in cutii de metal, pentru ca fiind tinuta acolo, se inmoaie si devine si mai delicioasa cu trecerea timpului. Aluatul din care se fac aceste turte, nu este unul foarte sofisticat. Ingredientele de baza sunt: faina, zaharul, mierea, untura, ouale si nelipsitele mirodenii. Fie ca alegem scortisoara, nucsoara, ghimbir, praf de cuisoare sau esente de vanilie, mirodeniile sunt esentiale in prepararea turtei dulci. Procesul prin care se prepara acest aluat este unul de lunga durata, fiindca pentru o buna modelare si aroma, aluatul trebuie facut intr-o zi, tinut la frigider a doua zi, si de-abia in a treia zi se poate folosi in modelarea si construirea casutelor. A treia zi este programata pentru decorarea lor, care consuma cel mai mult timp, dar este, deopotriva, si cea mai placuta parte. Figurinele, stelutele si restul decoratiunilor se gasesc greu in comertul din Romania.
„Le aduc din Germania, sunt haioase, frumoase si delicioase, pentru cei care aleg sa le manance”, mai spune Karina. Fiind un cadou fascinant de Craciun, ar putea deveni o afacere, s-ar putea crea o industrie din aceste casute atat de dorite de toata lumea. Karina e de alta parere: „De la hobby la afacere este un pas important, fac acest lucru din pasiune si nu as vrea sa devina o afacere. O fac pentru familia mea, pentru prietenii mei, pe care i-am obisnuit in fiecare an cu o casuta noua… nu imi doresc sa castig bani din hobby-ul meu, cel putin nu deocamdata”. Un cadou perfect pentru cei dragi, o munca relaxanta si haioasa, care impreuna, redau povestile copilariei in casele noastre… din turta dulce.
Reteta turta dulce
Ingrediente:
– 175 g unt
– 250 g miere
– 250 g zahar
– 1 lingurita bicarbonat
– 500 g faina
– 1 lingura cacao
– 1 lingurita condimente pisate: scortisoara, nucsoara, cuisoare, ghimbir, anason, cardamon.
– 1 ou
Pentru decor :
– 1 albus frecat cu 100 g zahar pudra. Nu trebuie batut spuma.
– Drajeuri colorate, perle de zahar, figurine din zahar
– Hartie de copt
Mod de preparare:
1. Se topeste untul si se amesteca impreuna cu mierea si zaharul. Se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca.
2. Separat se amesteca restul ingredientelor : faina, cacao, bicarbonatul, mirodeniile.
- Se combina cele doua amestecuri si se adauga oul.
- Se framanta aluatul de turta dulce. Daca e prea moale se mai adauga faina.
- Se acopera cu folie si se lasa la rece 12 ore.
- Apoi, tapetam tavile cu hartie de copt si incingem cuptorul la 200 grade Celsius.
- Pe planseta infainata, intindem aluatul in foaie groasa de 1 cm si taiem cu formele date prin faina.
- Se asaza in tavi si se coc 10-15 minute pana se rumenesc. La distanta de 1-2 cm. Nu cresc prea mult.
- Pentru glazura, amestecam albusul cu zaharul pudra, pana obtinem o pasta fina.
- Se pot pune si cateva picaturi de lamaie. Ajuta la dizolvarea zaharului.
- Punem pasta in forma si ornam dupa imaginatie.