Pericolul este cu atat mai mare pentru ca atacurile sunt uneori imprevizibile si de foarte multe ori fara ca victimele sa ii provoace. Unul dintre cele mai recente cazuri este cel al Melindei Duciag, o tanara de 23 de ani care a fost surprinsa de o haita de caini in timp ce traversa o zona virana de langa Parcul Padurice, situat intre Calea Girocului si zona Soarelui.
„Am fost surprinsa total, nu ma asteptam sa se intample asa ceva din senin. Cainii au venit din spatele si de sub o masina aflata in apropiere. Pur si simplu nu m-am putut apara. in zona parcului se poate intampla orice, este plin de de caini si nimeni nu ia nicio masura”, a declarat Melinda Duciag. Cand a fost atacata, studenta se indrepta catre locul unde face practica pentru facultate. S-a vazut in schimb nevoita sa isi sune, in stare de soc, parintii pentru a o duce la spital.
Dupa ce a primit primele ingrijiri la Spitalul Judetean, a fost trimisa la Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babes” din Timisoara, unde ajung in cele din urma toate cazurile similare, pentru a le fi administrate vaccinuri antirabice injectabile. Pacientii sunt nevoiti sa se intoarca de cel putin doua ori la spital, ca sa le fie continuat tratamentul antirabic. Iar acestea sunt doar cazurile „fericite”.
Atacurile pot avea urmari grave
In fiecare zi, la „Victor Babes” ajung patru sau cinci cazuri de timiseni muscati de caini. Cel putin o treime dintre acestia au nevoie de tratament, deoarece atacurile sunt facute de caini fara stapan. Se consuma, astfel, pana la 2.000 de doze de vaccin antirabic, care usureaza conturile spitalului cu aproape 10.000 de lei.
Potrivit doctorului Virgil Musta, o zi proasta pentru medicii de la spital nu este cea in care vin mai mult de cinci pacienti muscati, ci una in care vine un caz grav, cu sfasieturi care ii pun viata in pericol. „Sunt cazuri in care plagile produse sunt grave sau situate la nivelul capului. Muscaturile de acest tip pot insemna o mai rapida infectie cu rabie, boala nevindecabila. Din fericire, nu am mai avut cazuri de imbolnavire in ultimii ani, insa rabia are o rata de deces de suta la suta. Am avut de asemenea cazuri numeroase de plagi mutilante, care necesita apoi interventia chirurgilor plasticieni”, a declarat dr. Musta.
Fara solutii s-au dovedit a fi, pana in prezent, autoritatile locale si firmele alese de acestea sa rezolve problema cainilor maidanezi. In schimb, in unele cazuri, patrupedele fara stapan sunt agresive din vina celor care le ofera mancare in jurul blocurilor de locuinte, al depozitelor industriale, al garajelor sau altor spatii similare, insa fara a-i adopta. Cainii ajung, astfel, sa considere zona unde primesc de mancare ca fiind propriul teritoriu, atacand mai apoi pe cei care il incalca.
„Eu iubesc animalele, inclusiv cainii, dar acum ii ocolesc pe cei vagabonzi, incerc sa nu ma intalnesc fata in fata cu ei. Am ramas cu o oarecare trauma, dar mai tragic ar fi fost daca in locul meu era un copil sau o persoana fara aparare. Ar fi fost desfigurat cu siguranta”, a concluzionat Melinda Duciag.
Primarul Nicolae Robu anunta in toate pliantele cu promisiuni electorale ca, daca va fi ales intaiul gospodar al Timisoarei la alegerile din iunie 2012, in primele 6 luni, toti cainii vagabonzi de pe strazile orasului vor disparea cu desavarsire.