Opinia Timisoarei

Cat de putine voturi DA sunt necesare pentru redefinirea familiei in Constitutie

Numarul de voturi necesar pentru modificarea Constitutiei la referendumul din 6-7 octombrie este neasteptat de mic.

Legea referendumului, dupa ultimele modificari, prevede ca „referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente” si ca „rezultatul referendumului este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente”.

In cifre, asta inseamna ca la referendumul pentru redefinirea familiei din 6-7 octombrie trebuie sa se prezinte cel putin 5.685.202 de persoane cu drept de vot (pe baza celor mai recente cifre anuntate de Autoritatea Electorala Permanenta).

Nu e insa suficienta simpla prezenta. Trebuie ca voturile valabile (indiferent ca sunt pentru sau contra) sa reprezinte 25% din numarul celor inscrisi in liste – adica e nevoie de 4.737.669 de voturi. Iar jumatate plus 1 din acestea trebuie sa fie DA – adica 2.368.835 de voturi, noteaza stirileprotv.ro.

Pe scurt: pentru ca referendumul sa fie validat trebuie sa vina la vot peste 5,68 milioane de romani, sa voteze (adica sa nu-si anuleze votul) 4,73 de milioane dintre acestia si sa voteze DA 2,36 de milioane.

Exit mobile version