TIMISOARA. In ciuda declansarii epidemiei de COVID-19, potrivit celui mai recent raport de piata realizat de Analize Imobiliare, in perioada ianuarie-martie 2020, pretentiile vanzatorilor de proprietati rezidentiale din Romania (apartamente si case) s-au majorat, in medie, cu 2,7% fata de trimestrul anterior (marja de crestere consemnata in ultimul patrar din 2019 se situa la 2,9%).
E drept ca in 9 martie intrau in vigoare primele restrictii de calatorie, iar o saptamana mai tarziu se instituia starea de urgenta. Astfel, in perioada analizata, nu s-a putut vedea un efect insemnat asupra preturilor in imobiliare, ritmul de crestere pastrandu-se.
In primele trei luni ale anului in curs, toate marile centre regionale ale tarii cu valori medii ale apartamentelor de peste 1.000 de euro pe metru patrat util au consemnat majorari de pret la acest capitol. Astfel, locuintele din Cluj-Napoca s-au apreciat cu 4,2% in perioada analizata (pana la o medie de 1.760 de euro pe metru patrat util), cele din Bucuresti cu 4,7% (pana la 1.460 de euro pe metru patrat), cele din Timisoara cu 2,5% (pana la 1.270 de euro pe metru patrat).
Urmarind un grafic al cautarilor de apartamente si case disponibile spre vanzare, se poate observa ca inceputul lunii martie a anului in curs a adus, pe fondul epidemiei de coronavirus, o scadere a cererii de locuinte.
In ciuda acestei scaderi (cu totul de asteptat, de altfel, intr-o asemenea perioada), cererea pentru proprietati rezidentiale nu s-a prabusit, pur si simplu, cu totul.
Spre exemplu, la Timisoara, ca si in celelalte mari orase, daca intr-o perioada obisnuita existau intr-o saptamana 2000 de potentiali cumparatori, in ultimele doua saptamani din martie numarul a scazut sub 1000.
Totodata, oferta totala de proprietati rezidentiale disponibile spre vanzare, apartamente si case construite inainte de anul 2000, a cunoscut, trimestrul trecut, o scadere fata de perioada similara din 2019. La Timisoara a scazut cu 8,2%.
Potrivit datelor publicate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), in primul trimestru din 2020 au fost incheiate, la nivel national, 133.181 de vanzari de imobile. Aceasta cifra marcheaza, pe de o parte, o scadere de aproximativ 15% fata de trimestrul anterior (cand erau consemnate 157.184 de vanzari) dar, pe de alta parte, un avans de circa 14,7% fata de perioada similara din 2019 (cand erau inregistrate 116.109), conform Analize Imobiliare.
Cum luna martie a marcat, in contextul raspandirii imbolnavirilor provocate de COVID-19, intrarea Romaniei in stare de urgenta, implementarea restrictiilor de circulatie pentru populatie au afectat, in mod automat, si piata imobiliara, insa efectele acestora nu sunt, deocamdata, extrem de vizibile la nivelul activitatii de tranzactionare per ansamblu. Astfel, in cea de-a treia luna a anului au fost vandute, la nivelul intregii tari, 48.379 de imobile, cu circa 2,4% mai putin (1.192 de proprietati) fata de februarie 2020. Pe de alta parte, numarul contractelor de vanzare-cumparare incheiate la nivel national a fost, in martie 2020, cu aproximativ 8,6% mai mare (3.813 de acorduri) comparativ cu perioada similara din 2019.
Ramane de vazut cat de tare a fost zdruncinata piata imobiliara si cum a evoluat situatia in aprilie, cand specialistii vor centraliza datele si vor trage concluziile, dar vor putea face si previziuni pentru perioada de dupa pandemie.
Mai multe AICI.