TIMISOARA. Diferentele mari de temperatura reprezinta un factor de stres pentru organismul uman, punand presiune asupra sistemelor cardiovascular si respirator. Aceasta vulnerabilitate afecteaza cel mai adesea copiii mici, varstnicii si persoanele cu afectiuni preexistente, indeosebi pacientii cu boli pulmonare cronice.
Organismul uman are capacitatea de a se adapta la diferentele de temperatura, dar aceasta necesita timp. O diferenta de 4 grade Celsius este amortizata in 10 pana la 12 zile. Diferentele mari de temperatura pot duce la stres termic, afectand capacitatea corpului de a regla temperatura interna.
”O scadere brusca si semnificativa a temperaturii mediului inconjurator, cum ar fi de la 18-19 grade Celsius la 2-3 grade Celsius, asa cum s-a intamplat in ultimele zile, poate avea efecte semnificative asupra corpului uman si poate fi extrem de periculoasa. Printre efecte se numara constrictia vaselor de sange periferice, dar si stresul asupra sistemului cardiovascular. Diferentele mari de temperatura pot pune o presiune suplimentara asupra acestuia. Ceea ce se traduce in cresterea tensiunii arteriale si a frecventei cardiace, putand fi periculos pentru persoanele cu afectiuni cardiace preexistente. Totodata, respiratia poate deveni mai dificila, intrucat organismul nu se poate adapta atat de repede, iar persoanele cu afectiuni respiratorii, precum astmul sau bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC), pot experimenta simptome mai severe in astfel de conditii. Aceste deprecieri simptomatice survin pe fondul spasmului bronhiilor, declansat adesea in contextul unei scaderi bruste de temperatura, dar si pe fondul unei scaderii a imunitatii si cresterea riscului de infectie”, dr. Adra Trusculescu – medic primar pneumolog.
Exista mai multe etape prin care trece organismul nostru in perioada de adaptare.
„Aceasta perioada de adaptare reprezinta un raspuns complex si eficient al organismului la schimbarile de temperatura. Astfel, se accelereaza metabolismul celular, pentru ca organismul sa produca mai multa energie si caldura pentru a compensa scaderea de temperatura. Adaptarea la noile cerinte metabolice poate dura cateva zile. Sistemul imunitar poate fi solicitat, iar adaptarea la schimbarile bruste poate necesita o perioada mai lunga pentru a se consolida. Enzimele implicate in procesele metabolice devin mai active, contribuind la o mai buna reglare a temperaturii, dar si aceasta necesita timp. Respiratia poate deveni mai rapida pentru a compensa schimbarile de temperatura, ceea ce ii afecteaza foarte mult pe pacientii cu boli pulmonare. Cu alte cuvinte, organismul uman are capacitatea de a se adapta la schimbarile de temperatura, mentinand o temperatura corporala constanta. in cazul scaderii temperaturii, organismul accelereaza metabolismul, redistribuie sangele catre organele vitale si transpira mai putin. in cazul cresterii temperaturii, organismul transpira mai mult, reduce metabolismul si poate adopta un comportament care sa ajute la mentinerea temperaturii corporale.Pacientii cu boli pulmonare pot fi mai afectati de schimbarile de temperatura decat persoanele sanatoase. Acest lucru este cauzat de faptul ca acesti pacienti prezinta dificultati in respiratie, ceea ce le poate face dificila mentinerea temperaturii corporale constante.in cazul scaderii temperaturii, pacientii cu boli pulmonare pot prezenta simptome precum tremuraturi, frisoane, ameteli si concentrare redusa. in cazul cresterii temperaturii, pot prezenta simptome precum lipsa de aer (dispnee), tuse, dureri in piept si slabiciune. Este important ca pacientii cu boli pulmonare cronice sa evite sa se expuna la temperaturi extreme”, spune dr. Adra Trusculescu – medic primar pneumolog.
Pentru a minimiza riscurile asociate diferentelor mari de temperatura, este important sa luam masuri de protectie corespunzatoare:
• Stratificare adecvata a imbracamintei: imbracamintea in straturi ajuta la mentinerea caldurii corporale.
• Hidratare: Consumul adecvat de bauturi calde este esential pentru a mentine functiile fiziologice in conditii de temperaturi scazute.
• Alimentatie echilibrata: O dieta bogata in nutrimente sprijina metabolismul si functiile organice.
• Activitate fizica moderata: Exercitiile fizice moderate stimuleaza productia de caldura interna.
• Utilizarea unui umidificator aer.