Opinia Timisoarei

Cat de tare PUTE in Timisoara si unde… masuram?

TIMISOARA. De ani de zile timisorenii se plang de mirosurile care vin de la unele fabrici. Oamenii spun ca adesea acestea sunt insuportabile si le fac rau, se tem pentru sanatatea lor si cer sa fie luate masuri.

Consilierii judeteni au dezbatut aceasta problema in sedinta de plen de vineri, la initiativa lui Liviu Borha (PNL), si au invitat atat reprezentanti ai Garzii de Mediu, cat si ai uneia dintre fabricile din nordul orasului.

N-are cine sa masoare taria mirosului la Timisoara si nici cu ce

Cei de la Garda de Mediu Timis au explicat ca se fac masuratori periodice, conform legislatiei in vigoare, iar parametrii de poluare sunt respectati in totalitate. Din pacate, explica cei de la Mediu, in Romania nu avem o legislatie pentru masurarea mirosurilor si, ca atare, nu avem nici aparatura necesara pentru aceasta.

CITESTE SI: Turul ultimului secol al burgheziei din Timisoara! Hai si tu sa descoperi orasul altfel! VIDEO!

Reprezentantii fabricii de langa Padurea Verde spun ca s-au facut numeroase investitii pentru reducerea poluarii.

Am demarat in 2014 si finalizat in 2015 doua proiecte de tratare a emisiilor. Sunt emisiile de la sectia de amestecuri primare si finale si cele din sectia de finalizare. s-au cheltuit 2,5 mil euro. Fabrica noastra se conformeaza reglementarilor legale pivind calitatea aerului„, a declarat Dinu Niculita, directorul departamentului proiecte strategice.

Nu e un subiect care a aparut peste noapte. Sunt oameni care traiesc in acea zona, care au primit aceste explicatii de la mediu. Am convingerea ca normele actuale sunt respectate, doar ca exista anumite minusuri legislative sau de norme in ceea ce priveste Agentia sau Garda de mediu. De fapt aici este problema. La cum se dezvolta orasul, mai putin si ajungeti in centru. Apreciez investitiile, apreciez tot ce faceti: locuri de munca, ce a facut compania pentru bugetul statului, al orasului sunt lucruri de necontestat care au adus plus orasului, dar totodata avem aceasta problema care trebuie rezolvata si din punct de vedere al mirosului. Stiu ca s-au facut eforturi dar problema inca exista, din pacate„, a spus Sorin Grindeanu, presedintele CJ Timis.

CITESTE SI: Constructia celei mai mari Clinici de Mari Arsi din Romania, aproape gata la Timisoara!

Consilierul judetean Liviu Borha a spus ca e in joc viata copiilor, chiar daca langa fabrica se afla „plamanul” Timisoarei.

Suntem de acord ca sunt investitii, locuri de munca, dar acolo e plamanul nostru, padurea verde si e in joc viata copiilor nostri. Nu se vede, dar se simte, ca si curentul electric. Inseamna ca daca s-au facut investitiile astea au constatat si ei ca exista aceasta poluare olfactiva. Monitorizarea lor e 24 de ore din 24? Pentru ca exista subterfugii, asa cum facea Comtimul, pe vremuri, cand veneau apele mari, dadeau drumul la tot rahatul si era bine. Daca se face permanent sa vedem cum se face si cu ce„, a spus Borha.

CITESTE SI: Doua lanturi de hoteluri faimoase vor la Timisoara! Unde cazam turistii in Capitala Culturala a Europei?

Reprezentantul fabricii l-a informat pe Borha ca monitorizarile se fac in permanenta si sunt disponibile online.

Concluzia dezbaterii i-a apartinut consilierului judetean Dan Poenaru (PSD): „Ca solutie de monitorizare propun sa invitam Greenpeace german, care are aparatura, sa faca ei monitorizarea, la Timisoara si eventual sa organizeze mitinguri si masuri de protest„.

Foto: Arhiva

 

Exit mobile version