TIMISOARA. Nu orice masina prafuita este neaparat si abandonata. Politistii locali incearca sa le explice timisorenilor ca procedurile pentru indepartarea unui astfel de vehicul, ce pare sa nu mai aiba un stapan, sunt destul de complicate si cer timp.
Cu alte cuvinte, chiar daca oamenii fac sesizare, atunci cand socotesc ca o rabla a fost lasata de izbeliste si ocupa un loc de parcare, aceasta poate fi preluata numai dupa urmarea mai multor pasi legali.
Numai de la mijlocul lunii martie, Politia Locala Timisoara a inregistrat nu mai putin de 280 de sesizari referitoare la un numar de 625 de autovehicule posibil abandonate.
Dintre acestea, in cazul a 351 de autovehicule au fost aplicate somatii, iar celelalte sunt in diferite stadii de verificare, fie nu se incadreaza, fie sunt in faza de identificare a proprietarilor.
„Potrivit Legii 421/2002, vehicul fara stapan este vehiculul de orice categorie, fara placuta de inmatriculare sau alte marcaje oficiale, stationat pe domeniul public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale, al carui proprietar sau detinator legal este necunoscut. Conform aceluiasi act normativ, vehicul abandonat este vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale de cel putin un an, al carui proprietar sau detinator legal este cunoscut, insa exista indicii temeinice, determinate de starea improprie circulatiei acestuia pe drumurile publice, din care rezulta intentia neechivoca a proprietarului sau a detinatorului legal de a renunta la exercitarea drepturilor sale asupra vehiculului„, precizeaza reprezentantii Politiei Locale Timisoara.
Potrivit legii, procedura pentru ridicarea vehiculelor abandonate sau fara stapan de pe domeniul public sau privat al statului se bazeaza pe o metodologie care implica intocmirea a numeroase documente şi respectarea termenelor pentru ducerea lor la indeplinire, iar acestea pot dura pana la cateva luni de zile.