TIMISOARA. Un proiect organizat de Asociatia Timisoara Capitala Culturala a Europei se desfasoara in aceste zile in Complexul Studentesc unde mai multe ziduri ale unor camine sunt impodobite cu opere de arta, in fapt picturi murale uriase.
Desi nu toate sunt inca gata, unul dintre ele, ce pare finalizat, a atras atentia timisorenilor prin aceea ca infatiseaza Catedrala Mitropolitana fara cruci pe turle. Aceasta, dupa ce in urma cu 3 ani, un incident asemanator nastea vii reactii in spatiul public, cand pe un afis de prezentare al unui eveniment, Catedrala avea sa fie prezentata tot fara cruci.
Fostul consilier local Adrian Orza isi manifesta revolta fata de imaginea in care un simbol al orasului este ‘schilodit’ in acest fel.
„In complexul studentesc din Timisoara a aparut acest graffiti pe un bloc. Imaginea Catedralei de la care au fost rase semnele Crucii. ‘Opera de arta’ e girata de Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana. E a doua oara cand Catedralei noastre i se fac disparute crucile. Data trecuta s-a spus ca e o eroare de IT, si astfel flyerele respective au iesit eronat la tipar. O minciuna, evident. Intarita si de noul episod de care vorbesc acum. In 1989 oamenii acestui oras luptau in strada impotriva unui regim represiv, ateu si odios. In genunchi, cu fata spre superba Catedrala Mitropolitana sute de mii de oameni spuneau Tatal Nostru. Da, Revolutia din decembrie 1989 a fost si una crestina. Iata ca la 30 de ani, o noua ‘revolutie’ incepe sa isi faca prezenta tot mai acut. Sa nu ne ascundem dupa cuvinte sau degete! E vorba de miscarea culturala neomarxista ce bantuie azi Europa si Statele Unite – Progresismul. Inteleg libera exprimare si tot ce tine de libertati. Am luptat si eu in strada pentru ele. Dar, totusi, nu ma voi lasa ademenit sa cred ca toate aceste intamplari sunt doar despre arta. Ostentatia cu care se intampla astfel de lucruri nu imi poate jigni doar inteligenta. Catedrala Mitropolitana e un simbol. E o referinta in istoria acestui oras. Lasati-ne simbolurile in pace!
Vreau sa stiu cine din primarie a avizat asa ceva?
Iata ca paradoxul crucii constă si în faptul că la picioarele ei s-au întâlnit răutatea oamenilor, ura și păcatul lor cu dragostea și puterea lui Dumnezeu.
Omul viitorului fara credinta? O gaina care alearga fara cap, de colo colo„, a scris pe pagina sa de Facebook Adrian Orza, fost viceprimar si fost consilier local la Timisoara.
Reprezentantii Asociatiei Timisoara Capitala Culturala a Europei spun ca proiectul este organizat de ei, ca juriul a fost unul national, iar artistul selectat e din Bucuresti.
„Toata lucrarea face parte dintr-un proiect mai amplu, care isi propune sa reprezinte prin lucrari de arta momente din istoria Timisoarei. Aceasta a fost ideea artistului Lucian Sandu-Milea, a fost propunerea lui legata de momentul Revolutiei, de vechea Cetate a Timisoarei si multe alte simboluri. Nimeni nu si-a propus niciun moment sa aduca vreo atingere simbolului religios. Toata lumea regreta ca s-a ajuns la opinia asta. Este pur si simplu o lucrare artistica, selectata in urma unui apel, de catre un juriu national, compus din profesori, artisti plastici, arhitecti si peisagisti„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Ionut Suciu, manager teritoriu Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana.
Va reamintim, o situatie asemanatoare a avut loc in noiembrie 2017, atunci cand pe afisul unui eveniment numit Upgrade My City, organizat la Timisoara, era reprezentata grafic Catedrala Mitropolitana, insa fara crucea de pe turla centrala. Printre organizatorii evenimentului de atunci se numarau Primaria Timisoara, Consiliul Judetean Timis, dar si Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana.
La vremea aceea, organizatorii si-a cerut scuze public si au precizat ca greseala nu a fost intentionata, ci doar un efect al unui intrument folosit pentru editarea afisului.