Opinia Timisoarei

Cateva motive pentru a vizita Timisoara

Frumusețea locului este dată de obicei de persoanele pe care le zărești în momentul în care calci pe acele meleaguri. Pe lângă un zâmbet de întâmpinare sau o vorbă bună, ca turist, te aștepți să descoperi și istoria nescrisă a acelui loc. În zilele noastre este posibil să punem la cale o escapadă pe cinste chiar din confortul propriei noastre case, dar tot mai palpitant este să ne lăsăm duși de val pentru a descoperi locuri mai puțin frecventate de turiști. De cele mai multe ori ne rămân întipărite ieșirile spontane și drumețiile în care ne-am abătut de la traseu. Ei bine, nici Timișoara nu se situează pe un loc secund când vine vorba de clădiri încărcate de istorie, parcuri pline de liniște și calm sau alei parcă deprinse din povești.

Centrul istoric

Multă lume cunoaște acest oraș ca fiind locul în care au avut loc evenimentele din 1989. Așadar este bine să fim pregătiți să vedem obiective a căror arhitectură și istorie ne vor uimi datorită complexității lor. De-a lungul timpului Timișoara s-a aflat fie sub ocupația otomană iar apoi sub stăpânirea Imperiului Habsburgic, lucru care a ajutat la dezvoltarea unui loc multicultural. O plimbare prin centul istoric la lăsarea serii este un mod perfect de a descoperi cele mai frumoase clădiri ale zonei. Câteva obiective care nu trebuie ratate includ: Opera, Catedrala, Palatul Baroc, cazinoul Metropolis, notând că istoria clădirii ale legătură cu ocupațiile preferate ale matematicienilor sau ale oamenilor de cultură din trecut.

Castelul Huniade

Această clădire este un edificiu cu adevărat impunător nu doar datorită frumuseții sale, dar și „vechimii”. Castelul Huniade este printre cele mai vechi clădiri din oraș, construit pentru prima dată între anii 1308-1315 de către Carol Robert de Anjou, iar mai apoi fiind refăcut în anul 1443 de către Ioan de Hunedoara. Chiar dacă istoria și-a pus amprenta asupra acestui edificiu, stilul acestuia a rămas în mare parte același. Cu toate acestea, funcția a avut puțin de suferit, devenind depozit militar și cazarmă de artilerie. În principal, stilul castelului este unul romantic, iar fațada este ornată cu cărămidă.

Muzeele din Timișoara

Indiferent că vorbim de o călătorie de câteva zile prin acest oraș mirific sau doar de o scurtă plimbare de câteva ore este de la sine înțeles faptul că muzeele nu trebuie să lipsească de pe lista locurilor care urmează a fi vizitate. Având în vedere bogăția cultural-istorică de care dispune Timișoara, aici se găsesc o multitudine de galerii de artă și muzee ale căror exponate așteaptă să fie admirate. Piața Unirii este gazda Muzeului de Artă care deține atât colecții permanente dar și expoziții care pot fi vizitate pentru o scurtă perioadă de timp. Mai mult de atât, cei pasionați să descopere cum trăiau strămoșii noștri pot face un popas la Muzeul Satului de la Pădurea Verde.

Cartierul Fabric

Multă lume știe deja că una dintre principalele industrii ale zonei este berea. Curioșii pot să arunce o privire la cea mai veche fabrică de bere din România; important de remarcat este faptul că fabrica funcționează și în zilele noastre. În plus, trebuie subliniat faptul că locuitorii acestei zone au fost meșteșugari pe cinste încă din cele mai vechi timpuri, motiv pentru care în prezent Cartierul Fabric adăpostește diverse fabrici care funcționau în domeniul brutarilor, măcelarilor, cizmarilor sau cojocarilor. Câteva alte atracții la fel de frumoase sunt și Casa cu Mercur, Uzina de apă sau Farmacia din Fabric.

Cartierul Iosefin


Nu în ultimul rând, cei care vor să vadă cu ochii lor de ce Timișoara este deseori numită „Mica Vienă”, pot să facă o plimbare prin acest cartier unde vor întâlni mici magazine, fel de fel de palate cochete și chiar prăvălii care datează din secolul al XIX-lea. În trecut, acest loc era locuit de germani și era cunoscut sub numele de Noile Maniere Germane sau Suburbia Germană. Numele de „Iosefin” fiind preluat mai apoi, în 1773, când a fost numit în cinstea împăratului Iosif II. Câteva dintre atracțiile principale ale acestui cartier sunt Sinagoga din Iosefin, Turnul de apă, Casa de Economii și Biserica Parohială.

Acestea sunt doar câteva dintre atracțiile pe care acest oraș mirobolant le oferă turiștilor sau celor care vor să își îmbogățească cultura generală. Istoria locului poate fi văzută la tot pasul iar frumusețea edificiilor este greu de egalat. Cu toate că fiecare oraș este frumos dintr-un anumit punct de vedere, acest loc parcă are o frumusețe aparte. Frumusețe care merită descoperită cel puțin o dată în viață.

Exit mobile version