Opinia Timisoarei

Cativa au recunoscut ca au luat spaga. Decizia procurorilor dupa audierile maraton in cazul medicilor de la Spitalul Municipal Timisoara care ar fi primit bani, borcane cu miere si bulion de la pacienti

TIMISOARA. Dupa ore intregi de audieri la Parchetul de pe langa Tribunalul Timis, procurorii au decis sa ia masuri impotriva celor 5 medici si o asistenta de la Spitalul Municipal Timisoara, vizati de o ancheta DGA pentru luare de mita de la pacientii cu cancer si rudele acestora. Aceasta dupa ce miercuri politistii anticoruptie au prins un medic cu bani asupra lui si au facut nu mai putin de 9 perchezitii, la Spitalul Municipal Timisoara, respectiv in casele unor cadre medicale.

In urma descinderilor, 5 doctori si o asistenta medicala, toti din cadul Sectiei de Chirurgie Oncologica au fost ridicati si dusi in fata procurorilor. Anchetatorii spun ca medicii vizati ar fi luat mita de la pacienti ori apartinatori de peste 40 de ori incepand cu luna aprilie.

In unele cazuri vorbim despre plicuri cu bani, iar in altele de borcane cu miere si chiar bulion. Potrivit unor surse, niciunul dintrei cei 5 doctori si o asistenta, cercetati pana acum in dosar, nu ar fi conditionat actul medical de primirea banilor sau produselor.

VIDEO: George Stefanita

Cert este ca au fost montiorizati de catre ofiterii DGA cu ajutorul unor camere video ce au fost instalate in incaperile spitalului in care acestia se intalneau cu pacientii bolnavi de cancer.

La perchezitiile de miercuri, au fost descoperite diverse sume de bani. Medicul asupra caruia anchetatorii au descoperit 1000 de euro si 1200 de lei sustine ca ar fi primit banii pentru cumpararea unor medicamente din strainatate, colagen si acid hialuronic, pentru o pacienta. Politistii au intrat in camera de consultatii din Ambulatoriu, in care se afla medicul, imediat dupa ce acesta terminase o consultatie.

VIDEO: George Stefanita

Totodata, ofiterii anticoruptie au scotocit locuintele celor 5 doctori si asistentei de la aceeasi sectie, dar si Camera de Garda, respectiv Ambulatoriul Sectiei de Chirurgie Oncologica si vestiarele, de unde au ridicat documente si bani.

Cei 5 medici si asistenta, plasati sub control judiciar. Un al saselea doctor va fi audiat

Doctorii si asistenta au raspuns intrebarilor procurorilor pana tarziu in noapte. Conform unor surse, cativa au recunoscut ca au primit diferite sume de bani ori produse din partea pacientilor sau apartinatorilor.

Anchetatorii au decis sa-i plaseze pe toti sub control judiciar. Doctorii se pot intoarce la serviciu si trebuie sa anunte daca vor sa paraseasca tara.

In aceasta dimineata, este asteptat la audieri si seful Sectiei de Chirurgie Oncologica de la Spitalul Municipal. Este al saptelea cadru medical vizat de ancheta.

„În cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș se efectuează cercetări într-un dosar privind săvârșirea mai multor infracțiuni de luare de mită în formă continuată (multiple acte materiale), prev. de art. 289 alin. 1 rap. la art. 35 alin. 1 C. pen. cu aplic. art. 6 din Legea nr. 78/2000, respectiv dare de mită, prev. de art. 290 alin. 1 rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, fiind vizată, în principal, presupusa activitate infracțională a 6 medici chirurgi și o asistentă medicală din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara – Clinica de Chirurgie Generală 2 – Oncologie.

Astfel, în sarcina acestora s-au reținut următoarele:

Față de primul inculpat s-a reținut că acesta, în calitate de medic chirurg în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală 2 – Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, în perioada 15.04.2022 – 19.07.2024, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în exercitarea atribuțiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit diferite sume de bani de la 10 pacienți (sau aparținători ai acestora) aflați sub tratament sau supuși unor intervenții chirurgicale în cadrul Secției Chirurgie Generală 2 și Oncologică din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, fără a fi îndreptățit la primirea unei sume suplimentare de bani față de cea decontată unității spitalicești de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Față de al doilea inculpat s-a reținut că acesta, în calitate de medic chirurg în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală 2 – Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, în perioada 19.04.2022 – 23.07.2024, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în exercitarea atribuțiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit diferite sume de bani de la 9 pacienți (sau aparținători ai acestora) aflați sub tratament sau supuși unor intervenții chirurgicale în cadrul Secției Chirurgie Generală 2 și Oncologică din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, fără a fi îndreptățit la primirea unei sume suplimentare de bani față de cea decontată unității spitalicești de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Față de al treilea inculpat s-a reținut că acesta, în calitate de medic chirurg în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală 2 – Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, în perioada 23.05.2022 – 08.07.2024, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în exercitarea atribuțiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit diferite sume de bani de la 9 pacienți (sau aparținători ai acestora) aflați sub tratament sau supuși unor intervenții chirurgicale în cadrul Secției Chirurgie Generală 2 și Oncologică din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, fără a fi îndreptățit la primirea unei sume suplimentare de bani față de cea decontată unității spitalicești de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Față de al patrulea inculpat s-a reținut că acesta, în calitate de medic chirurg în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală 2 – Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, în perioada 25.05.2022 – 18.06.2024, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în exercitarea atribuțiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit diferite sume de bani de la 7 pacienți (sau aparținători ai acestora) aflați sub tratament sau supuși unor intervenții chirurgicale în cadrul Secției Chirurgie Generală 2 și Oncologică din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, fără a fi îndreptățit la primirea unei sume suplimentare de bani față de cea decontată unității spitalicești de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Față de al cincilea inculpat s-a reținut că acesta, în calitate de medic chirurg în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală 2 – Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, în perioada 15.04.2024 – 23.07.2024, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în exercitarea atribuțiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit diferite sume de bani de la 4 pacienți (sau aparținători ai acestora) aflați sub tratament sau supuși unor intervenții chirurgicale în cadrul Secției Chirurgie Generală 2 și Oncologică din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, fără a fi îndreptățit la primirea unei sume suplimentare de bani față de cea decontată unității spitalicești de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Față de al șaselea inculpat s-a reținut că acesta, în calitate de medic chirurg în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală 2 – Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, în data de 29.05.2024, în exercitarea atribuțiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit de la aparținătorul unei paciente un plic care conținea suma de 100 lei, pacientă aflată sub tratament în cadrul Secției Chirurgie Generală 2 și Oncologică din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, fără a fi îndreptățit la primirea unei sume suplimentare de bani față de cea decontată unității spitalicești de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Față de al șaptelea inculpat s-a reținut că aceasta, în calitate de asistentă în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală 2 – Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, în perioada 19.07.2022 – 16.07.2024, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în exercitarea atribuțiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit diferite sume de bani de la 6 pacienți (sau aparținători ai acestora) aflați sub tratament sau supuși unor intervenții chirurgicale în cadrul Secției Chirurgie Generală 2 și Oncologică din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, fără a fi îndreptățită la primirea unei sume suplimentare de bani față de cea decontată unității spitalicești de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

În data de 28.08.2024 procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de 6 inculpați, iar în urma audierilor efectuate de acesta, sprijinit de organele de cercetare penală, s-a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar față de cei 7 inculpați.

Cercetările în prezentul dosar au fost efectuate cu sprijinul ofițerilor din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Arad, în cooperare cu Direcția Anchete din cadrul D.G.A., cu sprijinul S.J.A. Hunedoara, S.J.A. Caraș-Severin și S.J.A. Timiș, transmit reprezentantii Parchetului de pe langa Tribunalul Timis.

Exit mobile version