Opinia Timisoarei

CCIA Timis – Anul 2024, in fapte, cifre si imagini

TIMISOARA. Anul 2024 a fost unul plin de evenimente pentru Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis. Camera a fost si gazda unui important forum de afaceri, dar a avut si misiuni de afaceri in mai multe tari pentru a ajuta la promovarea firmelor timisene sau pentru a atrage diferite companii in judet.

1 noiembrie: Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș a găzduit cea de-a 31-a ediție a GALEI EXCELENȚEI ÎN AFACERI – TOPUL FIRMELOR DIN JUDEȚUL TIMIȘ, eveniment simbol al elitei afacerilor timișene. Realizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș conform unei metodologii unice și unitare la nivel național, clasamentul pentru anul 2023 a reunit 15.854 firme care au îndeplinit criteriile de eligibilitate, dintr-un număr de 38.419 care au depus la termen bilanţul contabil pentru exerciţiul financiar trecut.
Dintre acestea, 1.865 firme s-au clasat pe locurile I, II şi III, în 7 domenii de activitate (Cercetare-Dezvoltare şi High-Tech; Industrie; Agricultură, Silvicultură, Pescuit; Construcţii; Servicii; Comerţ; Turism).Totodată, 188 de firme care clasificarea pe unul din primele trei locuri în Top în ultimii zece ani sunt distinse cu Trofeul de Excelenţă.

Este o seară cu totul specială și unică, aflată sub semnul luminii și al speranței! Gala Excelenței în Afaceri este un moment în care celebrăm nu doar succesul economic, ci și valorile fundamentale ale unei afaceri de succes: creativitate și spirit inovator, perseverență și determinare, pasiune dar și multă muncă și sacrificiu personal (…) Valoarea totală a Cifrei de Afaceri realizată de companiile care și-au depus bilanțul contabil este de 21,4 mld. Euro, iar companiile clasate pe locurile 1-3 au realizat 12,02 mld. euro, ceea ce reprezintă 56,2% din această valoare. Aceste cifre care definesc poziția onorantă pe care o ocupă economia Județului Timiș în context național se datorează Dumneavoastră, laureații Topului Firmelor din Județul Timiș ediția 2024, cei care v-ați ridicat la înălțimea faptelor pe care astăzi le celebrăm!”, a spus în deschiderea Galei Florica CHIRIȚĂ, Președintele CCIA Timiș.

Prezent pentru prima oară la sărbătoarea elitei afacerilor timișene, Primul Ministru al României, Marcel CIOLACU, a declarat:

Este o onoare pentru mine și cred că, după foarte mult timp, s-a făcut dreptate Timișului, unde au venit foarte multe investiții. (…) Este un județ cu un potențial fantastic, este județul care dă 10% din exportul României, este unul dintre cele 16-17 județe din România care au excedent la balanța comercială și îmi pare rău să spun că totuși Guvernele nu au înțeles potențialul uriaș al județului dumneavoastră”.

Premierul României a fost însoțit de Sorin GRINDEANU – Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Bogdan IVAN – Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării; Alexandru STOICA – Secretar de Stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației; Eugen CONSTANTIN – consilier de stat și Florin JIANU – Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.
Ca întotdeauna, oficialii administrației publice locale au fost alături de comunitatea de afaceri timișeană: Alfred SIMONIS, Președintele nou ales al Consiliului Judeșean Timiș, Dominic FRITZ, Primarul Municipiului Timișoara și Mihai RITIVOIU, Prefectul Județului Timiș. Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai DARABAN, a transmis felicitări printr-un mesaj video.

Trofeul de Excelență a fost înmânat de Florica CHIRIȚĂ, Președintele CCIAT și Sorin GRINDEANU, Ministrul Transporturilor și Infracturii.

Mă bucur să fiu încă o dată, la Topul Firmelor din județul Timiș. Timișul este unul dintre cele mai dezvoltate județe ale țării și care, prin forța firmelor, ale managerilor, a adus foarte mulți bani la bugetul statului și tocmai de aceea este nevoie, și cred că în ultimul timp s-a și văzut acest lucru, să se întoarcă acești bani către județul Timiș. Asta înseamnă investiții, bani întorși acolo unde merită, iar Timișul este unul dintre județele care merită să beneficieze de investiții de la bugetul de stat. Așa că am ținut să marchez, ca și în alți ani, acest eveniment, tocmai ca și mulțumire pentru cei care, prin plus valoare, aduc bani la bugetul de stat. Țin să îi felicit pentru tot ceea ce fac”, a declarat Sorin GRINDEANU.

Premiile pentru ocupanții locurilor I, II și III, pe cele șapte domenii de activitate, au fost înmânate de Mihai RITIVOIU – Prefectul Județului Timiș, Dominic FRITZ – Primarul Municipiului Timișoara și Maria GRAPINI – membru al Parlamentului European. A devenit o tradiție ca în fiecare an CCIAT să acorde premii speciale unor companii, organizații sau instituții pentru realizări de excepție cât și premii aniversare pentru momente importante din viața acestora. Astfel, pentru contribuția la creșterea accesibilității și mobilității regionale prin realizarea noului terminal și implementarea proiectelor de modernizare în timp record, Aeroportul Internațional „Traian Vuia” Timișoara a fost distins cu Trofeul pentru Excelență în Management Aeroportuar. Distincția a fost înmânată Directorului General al Aeroportului Daniel STAMATOVICI de către Ministrul Sorin GRINDEANU. Președintele CCIAT, Florica CHIRIȚĂ, a înmânat Primarului Municipiului Timișoara Dominic FRITZ Trofeul „Timișoara, oraș european în ascensiune” pentru contribuția la accelerarea procesului de transformare a orașului într-o metropolă modernă și sustenabilă. Totodată, Placheta de Onoare a CCIAT a fost oferită Directorului General al Camerei de Comerț Româno-Germane – AHK România Sebastian METZ, pentru contribuția la promovarea și dezvoltarea relațiilor economice bilaterale. Trofeul de Excelență pentru Eco-Inovație a fost conferit companiei DMP MANUFACTURE INNOVATION pentru realizarea unui material inovator care integrează tehnologii cu impact minim asupra mediului și o reducere semnificativă a amprentei de carbon. Distincția a fost înmânată de Alina CĂLUȘERU, Director Executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Timiș dlui Șandor KOROSFOY, Director General DMP.

Pentru dezvoltarea celui mai modern spital privat cu specific chirurgical din vestul țării, MEDICI’S TIMIȘOARA a primit Trofeul de Excelență pentru Performanță în Management Medical. Distincția a fost înmânată dr. Adrian BĂDESCU, fondator și CEO MEDICI’S, de către prof.dr. Octavian CREȚU, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara.

Apa AUR’A, apa de aur a Banatului, a fost distinsă cu Trofeul de Excelență pentru Constanța Promovării Valorilor Românești, premiu oferit celor doi directori generali ai companiei AUR’A Mineral Water Horațiu RAFA și Eleodor COPTIL de către Marian-Octavian ȘERBĂNESCU, Director General al Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci – OSIM România.

Pentru punerea în valoare a valorilor tradiționale ale sârbilor din Banat, Uniunea Sârbilor din România a primit Placheta de Merit a CCIAT, distincție înmânată Președintelui Uniunii Ognean CRÎSTICI de către Milița PLEASCAR, Vicepreședinte CCIAT.

În contextul celui mai grandios program artistic oferit în anul capitalei europene a culturii, Filarmonica Banatul Timișoara a fost distinsă cu Trofeul ARS GRATIA ARTIS, distincție oferită conducerii Filarmonicii de prof.univ.dr. Ovidiu MEGAN, Director executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023.

Două companii din elita afacerilor timișene – FIRESHOW (cel mai mare importator de materiale pirotehnice din România) și EUROCCOPER (lider național în furnizarea de servicii logistice integrate) au aniversat „15 ani de excelență în arta pirotehnică” și respectiv „30 de ani de excelență și progres”. Pe scenă au urcat Dan PINTILIE, fondator Fireshow, și Aldo ROCCON – Președinte și Maria NOJE – Vicepreședinte Euroccoper, împreună cu echipele.
De asemenea, cu ocazia aniversării a 25 de ani de Balului Speranței, Asociația Femeilor Antreprenor din România (AFAR), a primit Trofeul Aniversar „Speranță pentru Viață” pentru realizarea celui mai mare proiect – Centrul “Fecioara Maria” pentru persoane în vârstă Giroc. Maria GRAPINI, președinte fondator AFAR, a urcat pe scenă însoțită de doamnele ex-președinte ale Asociației (Rodica ȘUBA, Mihaela GALANTON, Gabriela Mery
IANCULESCU) și de președintele în excercițiu Simona BOANCĂ.

Companiile B&B COLLECTION (parte a rețelei de magazine premium KULTHO) și M.MARQUISE (brand de referință în industria modei), parteneri tradiționali ai Galei, au încântat publicul cu momente speciale, pline de strălucire, farmec și rafinament.
Povestea celor două branduri de top a fost spusă de Mădălina DIACONU, director marketing B&B Collection și Andreea PETRE-MĂRCUȚĂ, director creativ și fondator M.Marquise. IULIUS TOWN (singurul proiect mixt de regenerare urbană din vestul țării) și CASA AUTO TIMIȘOARA (dealer specializat în comercializarea și servisarea auto din regiune), parteneri strategici și tradiționali ai Galei, au fost prezenți cu video-clipuri de prezentare a companiei. CASA AUTO a oferit trei premii surpriză, într-o tombolă a cărei extragere a avut loc la finalul
Galei.

În calitate de parteneri ai Galei, au avut intervenții reprezentanți ai companiilor SCAN EXPERT (lider în servicii de imagistică medicală) – Gabriel VALET – administrator, CONSTRUCTIM (lider național în domeniul construcțiilor) – Cătălin-Mihai ADAM – Director Tehnic, și TURKISH AIRLINES (cea de-a 9-a flotă de aeronave din lume) – Taha OZEROL, Sales & Marketing Manager.

În plus, Centrul de Imagistică Medicală SCAN EXPERT a oferit un discount de 10% pentru o investigație cardiacă non-invazivă cu cele mai performante echipamente medicale.

Gala Excelenței în Afaceri a reunit peste 800 de participanţi – reprezentanţi de marcă ai mediului de afaceri, înalți oficiali ai Guvernului României și ai administrației publice locale, reprezentanți ai corpului diplomatic, personalități ale mediului academic și cultural, asociaţii de afaceri, camerere de comerț din țară și străinătate, partenerii evenimentului, mass media.
Invitații s-au bucurat de un dineu de gală și de momente artistice de excepție. Corul și Orchestra Filarmonicii Banatul Timișoara, sub bagheta maestrului Iosif TODEA, au încântat publicul cu fragmente din CARMINA BURANA a lui Carl ORFF iar Clubul de Dans Sportiv Magnum Team a spus povestea în pași de dans a vremurilor pe care le
trăim, marcate de evenimente dramatice, războaie şi calamităţi, suferință și durere. ALIN OPREA, un artist care și-a dedicat viața muzicii rock și fondator al trupei Talisman, a transmis prin piesele sale mesajul Galei: LUMINĂ PENTRU SPERANȚĂ!

Întâlniri și vizite oficiale în țară și străinătate, evenimente oficiale cu participarea Președintelui CCIAT ca invitat/speaker: 60

Întrevederi la înalt nivel ale Președintelui CCIA Timiș la București

30 ianuarie-2 februarie, București: Președintele CCIAT, dna Florica CHIRIȚĂ a avut o întrevedere cu E.S. Dl. Özgür Kıvanç Altan, Ambasadorul Republicii Turcia în România. Alături de înaltul diplomat, delegația CCIAT a fost întâmpinată de Ufuk Tandoğan – Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD) și Barbaros Yikar – Secretar General și de Mehmet Naci Akdoğan – Consilier Comercial al Ambasadei.

Discuțiile au vizat consolidarea relațiilor de afaceri româno-turce și conferirea unei noi dimensiuni colaborării CCIAT cu Ambasada Turciei. În acest sens, Președintele CCIAT a solicitat sprijinul pentru organizarea la Timișoara, în semestrul I al anului în curs, a unui Forum de Afaceri Internațional și întâlniri B2B între firme din Regiunea de Vest și din țară și parteneri din Turcia, în domenii precum energie, agricultură și industrie alimentară, IT, mobilă, industrie, altele. Totodată, a fost prezentată agenda de lucru a CCIAT în prima parte a anului în relația cu Turcia: vizita de lucru a Președintelui CCIAT la Camera de Comerț Istanbul (ICOC), în perioada 13-16 februarie; misiunea economică timișeană la Istanbul, în perioada 22-26 aprilie, cu participare la un forum de afaceri organizat în colaborare cu ICOC și vizitarea Târgului de panificație, patiserie și cofetărie – IBAKTECH 2024.

În cursul aceleași zile, Președintele CCIA Timiș s-a întâlnit cu dl. Lucian-Ioan RUS, Secretar de Stat în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului căruia CCIAT i-a înaintat o serie de propuneri care vizează bunul mers al economiei timișene, printre care participarea firmelor la misiunile economice și târgurile şi expoziţiile nternaţionale cu finanţare de la bugetul de stat.

La invitația Camerei de Comerț și Industrie Româno-Gemană (AHK), Președintele CCIAT a participat la Palatul Parlamentului la Recepția de An Nou, unde a avut o întrevedere cu Ștefan-Radu OPREA, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, cu Directorul General al AHK, Sebastian METZ, cu Președintele Camerei de Comerț Italiene pentru România (CCIpR), Robert MUSNECI. In aceeasi zi a avut loc si intalnirea cu noua conducere a ENEL la sediul firmei, și cu președinții CEC BANK și Mercedes Benz Group.

Rezultate:
-Propunerea lansată de CCIAT de a organiza la Timișoara, în primul semestru al anului, un Forum Internațional de Afaceri cu 6 țări (Turcia, Germania, Italia, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Polonia) a fost unanim acceptată;
-Ministrul Economiei a acceptat invitația CCIAT de a fi prezent personal sau prin secretarii de stat la evenimentele de anvergură organizate de CCIAT. Ministerul va informa CCIAT asupra manifestărilor expoziționale internaționale cu finanțare de la bugetul de stat.

Vizita delegației CCIAT la Istanbul de pregătire a Forumului Int’l de Afaceri
13-16 februarie, Istanbul: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, însoțită de Stana Stoianov, Director Dept. Relații Economice cu Mediul de Afaceri și Cristina Coroian, Director Cabinet, a avut o întâlnire de lucru cu Şekib AVDAGİÇ Președintele Camerei de Comerț Istanbul (ICOC) și membri din conducerea organizației.

 

Scopul întâlnirii a fost acela de a discuta în detaliu despre organizarea la Timișoara, în perioada 9-10 mai 2024, a unui Forum de Afaceri Internațional cu participarea a 7 țări – România, Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia și Bosnia și Herțegovina. Președintele ICOC și-a exprimat întreaga deschidere pentru atragerea unui număr cât mai mare de firme turcești care să participe la eveniment.

Rezultate:

Delegația de afaceri a Turciei va fi condusă de Consiliul pentru Relații Economice Externe al Turciei (DEIK).

Intâlnirile Președintelui CCIAT privind organizarea Forumului Int’l de Afaceri au continuat la Belgrad

22-24 februarie, Belgrad: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, însoțită de Stana Stoianov, Director Dept. Relații Economice cu Mediul de Afaceri, s-a aflat la Belgrad unde a avut o serie de întâlniri de lucru cu reprezentanți ai conducerii Camerelor de Comerț a Serbiei, CCI Belgrad, CCU Užice și CCI Bosnia și Herțegovina, în vederea discutării în detaliu a implicării acestora în organizarea Forumul International de Afaceri.
La întâlnire au participat: Marija Petrović – director și Svetlana Delic – expert asociat de la CCI Belgrad, Ana Lapčević – Director CCI Užice și Lejla Sadiković – reprezentant Camera Economică a Federației Bosnia și Herțegovina – care și-au exprimat întreaga deschidere pentru atragerea unui număr cât mai mare de firme care să participe la eveniment.

Concluziile parteneriatului s-au conturat la întâlnirea cu Camera Națională a Serbiei, în urma discuțiilor cu Mihailo Vesović – Director care a exprimat punctul de vedere al Președintelui Marko Čadež.

Rezultate:
-CCI a Serbiei va superviza organizarea și participarea la Forum a unei delegații de afaceri cu companii din mai multe regiuni ale Serbiei;
-Conducerea Camerei Economice a Federației Bosnia și Herțegovina va participa la eveniment și va organiza și conduce delegația de afaceri a BiH.

Întâlnirile CCIAT de pregătire a Forumului International de Afaceri se apropie de final
27-29 februarie, București: Președintele CCIA Timiș, doamna Florica CHIRIȚĂ, însoțită de Stana Stoianov, Director Dept. Relații Economice cu Mediul de Afaceri, a revenit la București pentru o nouă rundă de întâlniri cu conducerile
Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România, Camerei de Comerț RomânoGermane și Camerei de Comerț Italiene pentru România.
Scopul principal al vizitelor a fost acela de a discuta în detaliu despre participarea acestor organizații la Forumul International de Afaceri care va avea loc la Timișoara, în perioada 9-10 mai 2024, prin atragerea unui număr cât mai mare de companii din țările lor.
Intâlnirile cu Ufuk TANDOĞAN – Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România, cu Sebastian METZ – Director General al Camerei de Comerț Româno-Germane – AHK România și cu Roberto MUSNECI – Președintele Camerei de Comerț Italiene pentru România, au fost foarte utile și eficiente, dovadă fiind acceptarea invitației de a participa la Forum și de a conduce delegațiile de oameni afaceri, atât cei din străinătate cât și cei care operează în România.
Programul vizitei a cuprins și o primă întâlnire a Președintelui CCIAT cu Ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Dr. Peer GEBAUER. Înaltul diplomat a apreciat inițiativa camerei de comerț timișene pe care o va sprijini prin punerea în contact cu asociații de afaceri din Gemania care să participe la Forum.

Rezultate:

Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România, Camera de Comerț Româno-Germană (AHK) și Camera de Comerț Italiană pentru România au condus delegațiile de afaceri care au participat la Forumul Internațional de Afaceri.

Gala Aniversară de 30 de ani a Camerei de Comerţ Italiene pentru România

1 martie, București: Președintele CCIAT, dna Florica CHIRIȚĂ, a fost invitată la Gala Aniversară de 30 de ani a
Camerei de Comerţ Italiene pentru România, o seară elegantă, unde oaspeţii şi partenerii de afaceri au fost martorii unui moment de consolidare a legăturilor bilaterale şi a realizărilor CCIpR. La eveniment au fost prezenți Ambasadorul Italiei, E.S. Alfredo Durante Mangoni, Ministrul Economiei, Radu Oprea și multe alte oficialități. Printre momentele deosebite ale serii s-au numărat aprecierile reprezentanţilor CCIpR şi ale autorităţilor române şi italiene, care au subliniat importanţa relaţiilor economice şi culturale strânse dintre cele două ţări. Au fost recunoscute şi premiate contribuţiile foştilor preşedinţi şi secretari generali care au promovat parteneriatul italiano-român în diverse domenii, precum industria, tehnologia, turismul şi alte sectoare.

 

Primul eveniment regional AHK organizat la Timișoara
14 martie: La invitația Camerei de Comerț RomânoGermane (AHK Romania), Președintele CCIA Timiș, Florica
CHIRIȚĂ, a participat la primul eveniment regional organizat de AHK în 2024 la Timișoara, cu tema „Dinamica
și provocările pieței muncii din România”. Evenimentul a fost deschis de Sebastian METZ, Director General și
Membru în Consiliul Director AHK România. În cadrul panelului, au avut intervenții Dr. Christian von ALBRICHSFELD, Country Head Continental Automotive Romania, Andreea FEIERSTEIN, Manager Dual Education
Hornbach Romania, Paula-Roxana KAȘAI, Director Executiv AJOFM Timiș, Prof. Univ. Dr. Irina MACSINGA, Prorector Universitatea de Vest Timișoara și Marius ȘTEFĂNESCU, Managing Partner International Work Finders.
Întâlniri de lucru în capitală ale Președintelui CCIAT.

25 – 28 martie, București: Florica CHIRIȚĂ, Președintele CCIA Timiș, însoțită de Stana Stoianov, Director al Dept. de Relații Economice cu Mediul de Afaceri, a avut o serie de întâlniri destinate identificării de noi parteneriate și evenimente în beneficiul comunității de afaceri timișene. Astfel, întâlnirea cu Mădălin-Cristian VASILCOIU, Secretar de Stat în Ministerul Muncii și Solidarităţii Sociale, a vizat organizarea la Timișoara a unui eveniment privind deficitul de forței de muncă din Județul Timiș și problemele cu care se confruntă companiile locale, cu participarea Serviciului pentru Imigrări al Județului Timiș și al Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș.
O a doua întâlnire a fost cu Radu COSMA, Director Direcţia proiecte pentru diaspora şi comunităţi istorice din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, și a vizat identificarea de proiecte în beneficiul românilor din diasporă. Discuțiile cu Directorul General al Agenției de Turism Christian Tour, Cristian PANDEL, s-a finalizat cu acceptarea de către Agenție a unui acord de colaborare cu CCIAT și a unui parteneriat la Forumul cu 7 tari din mai. În aceeasi perioadă, Președintele CCIAT a participat la Adunarea Generală a Camerei de
Comerț și Industrie a Românie. Conferința regională PROTECTOR – Afaceri în Siguranță, ediția 2024

11 aprilie: Președintele CCIAT, Florica CHIRIȚĂ, a participat ca speaker la conferința regională PROTECTOR –
Afaceri în Siguranță, eveniment găzduit de Universitatea Politehnica Timișoara. Este cea de-a II-a ediție a
programului național de conștientizare dedicat operatorilor economici din România care activează în domeniul exportului de produse și servicii supuse unui regim special de control.
Programul este inițiat și susținut de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Apărării Naționale, Banca Națională a României, Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Comisia Națională pentru Controlul Activității Nucleare, Serviciul Român de Informații și Camera de Comerț și Industrie a României și camerele de comerț teritoriale.

Ținta noastră în ceea ce privește piețele internaționale o reprezintă grupul țărilor G20, o piață care ne-ar plasa într-o zonă de confort din toate punctele de vedere. (…)CCIA Timiș este abilitată prin Legea camerelor de comerț să elibereze certificate de origine nonpreferențiale pentru mărfurile exportate în afara spațiului comunitar, cărora le acordăm o atenție deosebită pentru a respecta normele Codului Vamal Comunitar și a competențelor stabilite pentru alte instituții. (…) Am convingerea că prin eforturile noastre concertate, ale inițiatorilor acestui program dar și ale Dvs., exportatorilor români de bună credință, PROTECTOR va continua să fie un important contributor al unui mediu de afaceri sănătos, al unei elite de afaceri puternică, stabilă și atractivă”, a spus în discursul susținut ca prim vorbitor Președintele CCIAT.

FoodIntelForum 2024

24 aprilie, București: Președintele CCIAT, Florica CHIRIȚĂ, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum, eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space.
Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa la ediția 2024 a FoodIntelForum, și totodată, să felicit organizatorii pentru inițiativă și pentru organizarea unui eveniment care a reușit în acești șapte ani să devină o adevărată platformăprogram care reunește elita mediului academic, de afaceri, politic, pentru un scop extrem de important și actual – viitorul agriculturii, un viitor verde, sănătos care să răspundă mai bine nevoilor planetei noastre în schimbare”, a spus Președintele CCIAT în discursul său.

Campionatului Naṭional Women Rally – Bosch Car Service 2024

18 mai: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚA, a fost invitată la festivitatea de premiere a primei etape a Campionatului Naṭional Women Rally – Bosch Car Service 2024, care s-a desfăşurat la Casa Auto Timişoara, partenerul de tradiṭie al proiectului. Trofeul a fost oferit de Casa Auto Timişoara, iar George, primul banking inteligent din România, a susṭinut clasa de maşini electrice.

Ce înseamnă Women Rally pentru mine? Înseamnă Femeie, Pasiune, Curaj! Femeile curajoase cântă, dansează, pilotează un avion, zboară pe valuri cu placa de surf sau pe skiuri, se dau cu parapanta, sau conduc mașini de raliu. Femeile curajoase pot fi orice – prietene, iubite, soții, surori, mame, bunici, femei de afaceri de succes, profesioniste de top. Cred că Women Rally înseamnă toate acestea la un loc. Succes și felicitări pentru curajul de a fi femeie!”, a spus Președintele CCIAT în mesajul său. Campionatul Național Women Rally – Bosch Car Service se desfăşoară sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv şi a Agenṭiei Nationale pentru Sport.

Vizita la CCIAT a Ambasadorului Republicii Peru în România
31 mai: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a avut o întrevedere cu E.S. Felix Denegri BOZA, Ambasadorul
Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Peru în România. Au participat, de asemenea, Juan Hector Diaz LIGARDA, Șef Adjunct al Misiunii, și Rufino Delgado MONTENEGRO, Consul Onorific al Republici Peru la Timișoara. În debutul întâlnirii, Președintele CCIAT a prezentat principalii indicatori economici ai județului Timiș și a locului pe care îl ocupă economia timișeană în context național și strategia camerei timișene în domeniul relațiilor extene, subliniind importanța acordată dezvoltării relațiilor de afaceri cu țările din afara spațiului comunitar.
La rândul său, Ambasadorul Republicii Peru a făcut o prezentare a Republicii Peru, a treia mare natiune a Americii
de Sud, cu o suprafață de 1.285.216 km², o populație de peste 33 mil. locuitori și un potențial economic deosebit.
Au fost abordate și aspecte privind situaţia actuală şi tendinţele în comerţul exterior precum și oportunităţile de afaceri şi investiţionale pe care le oferă Peru. Pentru a fructifica oportunitățile pe care le oferă atât economia peruană cât și cea timișeană, Președintele CCIAT a supus atenției câteva propuneri de colaborare care vizează
organizarea de manifestări dedicate promovării cooperării bilaterale, respectiv: organizarea unei misiuni economice timișene în Peru în domenii de interes exprimate de companiile timișene și vizitarea unui târg internațional; organizarea la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT a unei expoziții de produse din America Latină, inclusiv Peru; Sărbătorirea Zilei Naționale a Republicii Peru la Timișoara; Participarea companiilor timișene prin programul Hosted Buyers finanțat de Guvernul peruan la EXPOALIMENTARIA 2025, cel mai important târg de alimente
și băuturi din America Latină.

Înaltul diplomat a exprimat întreaga deschidere pentru organizarea de acțiuni care să conducă la întârirea legăturilor între cele două comunități de afaceri.

Gala Femeilor Remarcabile, la cea de-a 4-a ediție

6 iunie, București: Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat la cea de-a patra ediție a Galei Femeilor Remarcabile, eveniment care aduce în prim plan curajul, performanţa și adevăratele valori ale unor femei puternice și excepționale care au reușit să se distingă și să inspire prin realizările lor de-a lungul unor cariere impresionante. Cu acest prilej, Președintele CCIAT a fost premiată pentru activitatea de excepție desfășurată ca singurul președinte femeie din sistemul cameral românesc.
Este președintele Camerei de Comerț Timiș, o forță în promovarea și dezvoltarea afacerilor în regiune, iar sub conducerea domniei sale Camera de Comerț Timiș a devenit un pol de inovare și excelență în afaceri. Pasiune, dedicare, a demonstat că nu există limite atunci când vrei să atingi succesul”, este laudatio rostit de Cătălin Măruță, prezentator al evenimentului alături de Ilinca Vandici.

În discursul său, Florica CHIRIȚĂ a spus: „Mă bucur că în această seară strălucitoare și plină de emoție mă aflu aici, alături de doamnele care au reușit să exceleze și să inspire prin rezultatele lor, femei prețioase și strălucitoare precum diamantele. Cariera mea a început acum 34 de ani, lucrez la Camera de Comerț de 34 ani și, am reușit, în această perioadă, să aducem Județul Timiș pe locul 2 din punct de vedere economic, la nivel național. Nu știu dacă sunt o femeie puternică și curajoasă, trăsături mai degrabă specifice bărbaților, știu doar că sunt o femeie care prin creativitate, viziune și multă, multă muncă a reușit într-o lume a bărbaților. Mulțumesc pentru apreciere și felicitări pentru un eveniment de poveste, destinat femeilor remarcabile prin unicitate!”.

Premiile oferite au îmbinat cu succes mediul artistic, social și de afaceri din România, celebrând artiste cu cariere impresionante și femei care conduc companii spre succes. Evenimentul face parte din cultura KULTHO, expresie a respectului față de toate femeile remarcabile și excelenței feminine în toate aspectele vieții.

„Marea Dezbatere Națională” la Timișoara
15 iunie: Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea GEOANĂ, a fost invitatul special al unei dezbateri cu tema „Antreprenoriatul românesc: cum stimulăm competitivitatea și creșterea valorii adăugate?”. Evenimentul a
fost organizat de Mișcarea „România Renaște!” în colaborare cu CCIA Timiș și a fost parte din seria națională de dezbateri, inițiată la Alba Iulia pe 9 mai a.c.

Dezbaterea a fost deschisă de Florica CHIRIȚĂ, Președintele CCIA Timiș, care a vorbit depre rolul instituției în ceea ce privește antreprenoriatul local.
Sunt onorată pentru că este a doua oară când Camera de Comerț găzduiește o nouă întâlnire la care invitat este Excelența sa, Mircea Geoană. Astăzi mișcarea «România Renaște» , reunește la Timișoara oameni atât de mulți, diverși dar și frumoși. Aș vrea să vorbesc puțin despre antreprenoriat, dar și rolul pe care Camera de Comerț îl îndeplinește din acest punct de vedere la nivel local. Noi susținem antreprenoriatul prin mai multe activități. Organizăm seminarii pentru informare și instruire a mediului de afaceri privind noutățile legislative în toate domeniile de activitate. În acest semestru am organizat 11 seminarii și ne-au trecut pragul peste 900 de firme.
Sprijinim internaționalizarea prin atragerea investițiilor străine, dar și promovarea peste hotare a produselor autohtone. Organizăm anual misiuni economice atât în Spațiul Schengen, cât și extracomunitar”.

Subiectul principal al dezbaterii a fost identificarea problemelor actuale la nivel de dezvoltare economică a României, care sunt principalele soluții care există, dar și ce au făcut fie în prezent fie în trecut, alte națiuni pentru a se redresa economic. Mircea Geoană a ținut să felicite Timișoara pentru nivelul de dezvoltare locală. La eveniment au participat peste 300 de persoane. La finalul conferinței, publicul a avut ocazia să pună și întrebări, dezbaterea
fiind una interactivă. Evenimentul face parte din cultura KULTHO, expresie a respectului față de toate femeile
remarcabile și excelenței feminine în toate aspectele vieții.

Sărbătoarea Verii AHK 2024
20 iunie, București: La invitația Camerei de Comerț Româno-Germană (AHK), Președintele CCIA Timiș, Florica
CHIRIȚĂ, a participat la Sărbătoarea Verii 2024, eveniment tradițional al AHK, organizat de peste 20 de ani, cu scopul de a reuni comunitatea de afaceri româno-germană cu restul societății, într-un cadru relaxat și plăcut. Desfășurat sub motto-ul „Innovation Garden Party: Blooming Ideas, Blossoming Futures”, evenimentul și-a propus creșterea și dezvoltarea de noi concepte, pentru progres sustenabil.
Mesajele de salut au fost adresate de Ambasadorul R.F. Germania în România, E.S. Dr. Peer GEBAUER, de Președintele AHK România, Andreas LIER, și de Sebastian METZ, Director General AHK România.
Evenimentul a reunit în grădina hotelului Crowne Plaza din București peste 650 de invitați, din zona politică și
guvernamentală, din mediul de afaceri, din asociații profesionale și non-profit, din administrația publică, parteneri de proiecte și mass-media – un bun prilej de a se întâlni și de a descoperi noi oportunități de colaborare.
Colaborator tradițional al CCIA Timiș, AHK România a fost anul acesta partener al Forumului Internațional de Afaceri de la Timișoara, din 9-10 mai, conducând o delegație importantă de companii germane.

Întâlnire de lucru cu Președintele Camerei de Comerț Italiene pentru România
21 iunie, București: Florica CHIRIȚĂ, Președintele CCIA Timiș, însoțită de Stana Stoianov, Director al Dept. de Relații Economice cu Mediul de Afaceri, a avut o întâlnire cu Roberto MUSNECI, Președintele CCIpR, pentru a discuta stabilirea unei agende de lucru comune, cu acțiuni și evenimente concrete.

Întâlnirea cu Cluburile Economice ale investitorilor străini din Județul Timiș
27 iunie: La invitația Primăriei Municipiului Timișoara, Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat la întâlnirea cu Cluburile Economice ale investitorilor străini din Județul Timiș – Clubul Economic German Banat, Clubul de Afaceri Francofon, Clubul Economic NordAmerican, Camera de Comerț Italiană pentru România, având ca temă de dezbatere problemele cu care se confruntă comunitatea de afaceri timișeană, autohtonă și străină, în
relația cu Primăria Municipiului Timișoara.

CCIA Timiș, invitată cu o delegație de afaceri în Republica Moldova
2 iulie: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a primit vizita dnei Dubițkaia Tatiana Anatol, Viceprimar al Primăriei Municipiului Bălți din Republica Moldova, și purtător al mesajului Președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Domnia Sa a fost însoțită de Consulul Republicii Moldova la Timișoara, prof.univ.dr. Silviu Șofronie. Scopul principal al întâlnirii a fost prezentarea unei serii de evenimente de mare anvergură care vor avea loc în cursul lunii octombrie a.c., la Bălți și Chișinău, și lansarea invitației către CCIAT de a organiza o misiune economică cu acest prilej.

Vizita Președintelui CCIAT în Germania a dat startul pregătirilor Forumului Internațional de Afaceri Timișoara 2025
4 iulie, München: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a avut o întrevedere cu noul Consul General al
României la München, Miheia-Mălina DICULESCUBLEBEA, care a vizat în principal stabilirea unui parteneriat în vederea facilitării de către Consulatul General al României de contacte cu firme din landul Bavaria care să participe la ediția de anul viitor a Forumului Internațional de Afaceri.

După prezentarea principalilor indicatori economici ai Județului Timiș și a locului economiei timișene în context
național, Președintele CCIAT a vorbit despre relațiile dezvoltate de Camera de Comerț cu entități din Germania,
cu accent pe evenimentele organizate în regiunea bavareză cu sprijinul Consulatului General al României la
München: vizite de lucru anuale în vederea stabilirii unei agende comune; misiuni economice anuale de vizitare a unor târguri sectoriale internaționale (IBA, REAL EXPO); participarea firmelor timișene la Săptămâna Economiei Românești și Forumul Economic Româno-German (9-12 octombrie 2018); întâlniri cu conducerea Centrului de Formare Profesională al Camerei de Meserii a Bavariei Inferioare și Palatinatului Superior din Regensburg privind colaborarea în domeniul învățământului profesional dual.
Totodată, CCIAT a propus organizarea cu sprijinul Consulatului a unui Parteneriat de Afaceri româno-german, la München, în 2025. Propunerile de colaborare lansate de CCIAT au fost acceptate iar discuțiile concrete privind organizarea evenimentelor convenite vor începe după venirea la München a Dr. Cristian Mateescu, în prezent consul la Consulatul General al României la Bonn și un vechi colaborator al CCIAT.

Deschiderea oficială a primului magazin PRIMARK Timișoara
7-8 august: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat la deschiderea oficială a primului magazin PRIMARK din Timișoara și cel de-al treilea din România. Invitația a fost făcută personal Președintelui CCIA Timiș de către reprezentantele conducerii Primark Timișoara, în cursul vizitei la CCIAT din preziua inaugurării magazinului. A fost prezentată strategia de etică și sustenabilitate a companiei ce oferă produse din surse mai durabile, la prețuri competitive cât și planurile de viitor ale brandului în regiune.

Întrevederea Președintelui CCIAT cu Ambasadorul Japoniei în României
22 august, București: Președintele CCIA Timiș, dna Florica CHIRIȚĂ, însoțită de Stana Stoianov, Director al Dept. de Relații Economice cu Mediul de Afaceri, a avut o întrevedere cu E.S. KATAE Takashi, Ambasador Extraordinar și
Plenipotențiar al Japoniei în România, la reședința înaltului diplomat din București. La întâlnire a participat și dna
TAKAZAKI Sawaka, Director General al JETRO – Japan External Trade Organization, una dintre cele mai reprezentative organizații de afaceri din Japonia. Președintele CCIAT a făcut o prezentare a principalilor indicatori economici ai Județului Timiș, a relațiilor de colaborare cu Japonia, a prezenței japoneze în Județul Timiș – în județ operează doar 3 firme cu asociați din Japonia cât și a celei de-a doua misiuni economice pe care Camera timișeană o organizează în Japonia, în perioada 5 – 13 septembrie a.c.

În contextul în care agricultura constituie unul din sectoarele primare ale industriei economiei japoneze, Directorul General al JETRO a adresat CCIAT invitația de a participa cu un stand regional la World Horticultural Expo Yokohama 2027. Înaltul diplomat reconfirmat sprijinul Ambasadei în consolidarea dialogului instituțional dintre CCIA Timiș și Organizația Japoneză pentru Comerț Exterior.

Timiș este județul cu al doilea cel mai mare PIB din România. Acest lucru vine să confirme competitivitatea mediului de afaceri timișean care este în căutare continuă de parteneri stabili. De aceea, am ferma convingere că județul nostru reprezintă o destinație de afaceri ideală pentru antreprenorii și investitorii niponi, recunoscuți pentru gândirea pragmatică de construcție durabilă a afacerii pe perioade îndelungate”, a conchis Președintele CCIAT.

În finalul întrevederii, interlocutorii au reiterat importanța și deschiderea pentru valorificarea Parteneriatului Strategic dintre cele două țări, în vederea extinderii și aprofundării colaborării dintre comunitățile de afaceri nipone și române, timișene.
Agenda de lucru convenită:
-Participarea CCIAT cu o delegație de oameni de afaceri timișeni la Expo Osaka 2025;
-Organizarea la Timișoara a unui Forum de Afaceri România-Japonia dublat de o expoziție și o seară a culturii japoneze.

Balul Speranței, ediție aniversară
13 septembrie: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat la cea de-a 25-a ediție a Balului Speranței, eveniment inițiat și organizat de Maria Grapini, Președinte de onoare al Asociației Femeilor de Afaceri din România (AFAR). Fondurile colectate de la tombolă și licitație vor fi donate Fundației “Speranţa Pentru Voi”, pentru finalizarea Centrului pentru persoane în vârstă din comună Giroc.

Aniversarea a 160 de ani de la înfinnțarea CCI a României
30 septembrie, București: Florica CHIRIȚĂ, Președintele CCIA Timiș, însoțită de Stana Stoianov, Director al Dept. de Relații Economice cu Mediul de Afaceri, a participat la Ateneul Român, la evenimentul aniversar „De 160 de ani împreună pentru afacerea ta” cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la semnarea decretului de înfiinţare a Camerelor de Comerţ de către Domnitorul Al. I. Cuza, la data de 30 septembrie 1864.
Au participat Premierul României, înalți oficiali ai Parlamentului și Guvernului României, președinții camerelor de comerț teritoriale din România, oameni de afaceri, diplomați, oameni de artă și cultură, parteneri și colaboratori ai CCIR din țară și străinătate.

Întrevederea Președintelui CCIAT cu Ambasadorul Canadei în România
2 octombrie, București: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, însoțită de Stana Stoianov, Director al Dept. de Relații Economice cu Mediul de Afaceri, a avut o întrevedere cu E.S. Gavin Robb BUCHAN, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Canadei în România, la sediul Ambasadei din București. La întâlnire a participat și Heather Bystryck, Consilier Comercial. Vizita a constituit un bun prilej pentru abordarea unor teme de interes reciproc,
în contextul vizitei la CCIAT din 14 august a.c. a reprezentantelor Serviciului Comercial al Ambasadei Canadei – Heather Bystryk și Raluca Tudor-Petcu, cât și al misiunii economice pe care CCIAT o organizează în Canada, la Montréal, și în SUA, la New York, în perioada 04 – 15 noiembrie 2024. În acest sens, Serviciului Comercial al Ambasadei Canadei a propus organizarea în data de 10 octombrie a.c., a unei întâlniri on-line cu membrii delegației de afaceri a CCIAT, pentru a le prezenta aspecte privind trendurile de consum și oportunitățile oferite de piața canadiană precum și Acordul de comerț liber între Uniunea Europeană și Canada (CETA), în contextul rezultatelor îmbucurătoare ale acestuia resimțite în întreaga Uniune Europeană.
Colaborarea cu Ambasada Canadei este esențială pentru a valorifica potențialul economic și comercial al țărilor noastre. Apreciem faptul că Excelența Sa consideră relațiile economice ale Canadei cu România ca fiind prioritare, în contextul beneficiilor oferite de Acordul CETA, privit de oficialii UE ca o “relație strategică” care permite părților să abordeze provocările globale ca parteneri”, a declarat Președintele CCIAT.

Agenda de lucru convenită:
-Organizarea la Timișoara în 2025 a unui Forum de Afaceri Panamerican România-Canada-SUA-Mexic, în parteneriat cu Clubul Economic Nord-American Timișoara (N.A.E.C.).

Vizita la CCIAT a noului Consul General al Serbiei la Timișoara
04 octombrie: Noul Consul General al Serbiei la Timișoara, E.S. Ivana JAKŠIĆ MATOVIĆ, a avut o primă
întîânire cu Președintele CCIAT, Florica CHIRIȚĂ, și cu Directorul Dept. de Relații Economice cu Mediul de
Afaceri. Discuțiile au vizat prezentarea climatului economic și investițional al Județului Timiș și istoricul relațiilor de colaborare ale CCIAT cu entități din Serbia. A fost convenită și o agendă de lucru comună pentru perioada următoare.

Interes indian pentru afaceri în Județul Timiș
15 octombrie: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a primit vizita Președintelui Camerei de Afaceri
Internaționale a Indiei (ICIB), Manpreet SINGH, aflat la Timișoara într-o vizită oficială destinată îmbunătățirii
relațiilor culturale și comerciale între India și România. Domnia Sa a fost însoțit de Cătălina Jahn, președinta
Consiliului pentru Educație și Dezvoltare a Competențelor ICIB România și consilier Relații Internaționale din cadrul Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” Timișoara. Interlocutorii au făcut o scurtă trecere în revistă a relațiilor economice și comerciale bilaterale, ambii salutând dinamica ascendentă anuală a acestora. Președintele CCIA Timiș a făcut o prezentare succintă a principalilor indicatori economici ai Județului Timiș și a locului pe care acesta îl ocupă în context național, a activităților de internaționalizare și a relațiilor de cooperare derulate de CCIAT cu entități din India.
La rândul său, Președintele ICIB a prezentat organizația camerală ca fiind una dintre cele mai importante din India care sprijină companiile micro, mici și mijlocii, cu prioritate cele din sectorul industriei și al serviciilor, să se dezvolte la nivel global. Înființată în 2007, ICIB este o prezență activă în 15 state ale uniunii federale a Indiei și în 42 de țări ale lumii, printre care și România. ICIB organizează evenimente de business – peste 250 de acțiuni anual (conferințe, misiuni economice, întâlniri B2B, gale de afaceri) și derulează programe comune cu alte camere de
comerț sau entități economice. ICIB numără în prezent peste 3000 de membri, calitatea de membru fiind opțională, deschisă persoanelor fizice, companiilor, organizațiilor afiliate și studenților.

Sperăm ca această primă vizită să fie primul pas spre crearea unei relații inter-instituționale eficiente, în beneficiul comunităților de afaceri din țările noastre, și implicit spre consolidarea legăturilor bilaterale economice dar și culturale. Mă bucur că am găsit căile comune pentru a identifica oportunități de afaceri și de investiții profitabile„, a transmis Președintele CCIAT.
Agendă de lucru convenită:
– Întâlniri virtuale trimestriale între oamenii de afaceri timișeni și indieni în domenii de interes;
– Misiune economică timișeană în India, martie-aprilie 2025;
– Organizarea la Timișoara a Indian Festival, iunie 2025;
– Marcarea la Timișoara a Zilelor Naționale ale Indiei – Ziua Constituției (26 ianuarie) și/sau Ziua Independenței (15 august)

Depunerea jurământului de învestire în funcţie a Președintelui Consiliului Județean Timiș și a consilierilor judeţeni nou aleşi
4 noiembrie: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat la ceremonia de depunere a jurământului de învestire în funcţie a Președintelui Consiliului Județean Timiș Alfred Simonis și a consilierilor judeţeni nou aleşi, în prezența Ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, și Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero. Au fost prezenți lideri ai comunității locale de afaceri, primari din Timiș, corpul diplomatic acreditat la Timișoara, oameni de artă și cultură, oficialități din instituții din țară și străinătate.

Președintele CCIA Timiș și firmele timișene pe scena Topului Național al Firmelor
7 noiembrie: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat la cea de-a 31-a ediție a Galei Topul Național al
Firmelor pentru anul 2023, desfășurată la Centrul Expoziţional Romexpo București, fiind invitată pentru a treia oară consecutiv să înmâneze unul din premiile speciale. Astfel, Președintele CCIAT a înmânat dlui Bogdan STEGEREAN,
Director General al companiei ARAMIS INVEST premiul “Excelența în afaceri” pentru cel mai mare volum la export.

Sunt onorată că în această seară sunt alături de Dvs., elita mediului de afaceri românesc, cei mai buni dintre cei buni. Vă felicit și vă doresc putere de muncă, liniște, răbdare și rezistență. Am onoarea să înmânez un premiu unei firme cu o investiție autohtonă, unul din cei mai mari exportatori care face ca valoarea exporturilor din România să crească (…)“, a spus Florica CHIRIȚĂ în mesajul transmis.

Este demn de remarcat faptul că 522 de companii timișene s-au clasat pe primele 10 poziții în Topul Național al Firmelor, dintre care 194 companii provin din domeniul Industrie. În discursul inaugural, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai DARABAN, a spus:

Acest top al firmelor ne arată, din nou, din fericire sau din păcate, polarizarea economiei româneşti. Am avut 866.601 de deponenţi de bilanţ la 1 august al acestui an, 2024. Au fost procesaţi pentru acest top 334.870, iar pe primele 10 locuri sunt 12.897 de societăţi, 12.870 de societăţi care au un total de 270,15 miliarde de euro cifră de afaceri, reprezentând 55,14% din cifra de afaceri totală de la cei 866.601, a căror cifră de afaceri este de 490,66 miliarde euro. Ni se arată încă o dată că mediul de business din România este foarte polarizat. Sunt foarte puţini jucători care duc în spate această economie şi, nu în ultimul rând, această ţară.(…) Pentru noi acest top reprezintă o oglindire a economiei româneşti. Noi tragem concluzii, spre deosebire de guvernanţi – şi de ani de zile încercăm să le traducem guvernanţilor că nu pot crea politici economice fără să cunoască cine sunt pacienţii din teren, jucătorii„.

Depunerea jurământului de învestire a Primarului Municipiului Timișoara
12 noiembrie: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat la ceremonia oficială de învestire a primarului Municipiului Timișoara și a consilierilor locali nou aleși. Dominic FRITZ a depus jurământul pentru cel de-al doilea mandat de primar al Timișoarei. La eveniment au fost prezenți și Alfred Simonis, noul președinte al Consiliului Județean Timiș, ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, parlamentari, oameni de afaceri, reprezentanți ai
mediului academic, oameni de artă și cultură, mass-media.

Eveniment „O zi pentru caritate 2024”
15 noiembrie: La invitația Asociației Isus, Speranţa României” Timişoara, Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat la „O zi pentru caritate 2024”, în memoria regretatului pastor Petru Dugulescu. „Această zi este un remember. Dacă timp de 365 de zile putem să facem ce vrem, măcar o zi să ne gândim la cel aflat în nevoie, care are mai puţin şi are nevoie de o mână de ajutor. Pentru noi poate nu înseamnă mult, dar pentru ei înseamnă
enorm”, este mesajul Ligiei Dugulescu, preşedinta asociaţiei. Evenimentul este un prilej pentru prezentarea proiectelor sociale şi de strângere de fonduri pentru susţinerea lor.

Eveniment caritate Clubul Rotary Cetate
18 noiembrie: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat la Balul Rotary Cetate, un eveniment caritabil care a reunit personalități din comunitate care, prin donații și licitații, au contribuit la dezvoltarea unor proiecte cu impact social major. Fondurile strânse vor fi folosite pentru dotarea ambulatoriului de medicină sportivă al Spitalului Județean de Urgență „Pius Brânzeu” din Timișoara.

Ziua Națională a României sărbătorită la Timișoara
1 decembrie: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat la manifestările prilejuite de Ziua Națională a României – depunerea de coroane, ceremonia militarreligioasă și reuniunea oficială organizată la Palatul Administrativ.

Reuniunea Națională a Președinților Camerelor de Comerț și Industrie Județene
3-5 decembrie, Moroeni: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat la Reuniunea Națională a Președinților, Camerelor de Comerț și Industrie Județene și a Municipiului București, care a avut loc la Hotel Peștera din Moroeni, Platoul Bucegi. Evenimentul a reunit cei 42 de Președinți ai camerelor de comerț teritoriale din România, consilierii Președintelui CCIR printre care și Victor Ponta, președintele Curții de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR, președintele Uniunii Patronatelor din România, alți colaboratori și parteneri ai Camerei de Comerț și Industrie a României.

Întâlniri de lucru cu organizații și companii din București
5-6 decembrie: Aflată la București, Florica CHIRIȚĂ, Președintele CCIA Timiș, însoțită de Stana Stoianov, Director al Dept. de Relații Economice cu Mediul de Afaceri, a avut o serie de întâlniri cu organizații și companii din capitală destinate încheierii de noi parteneriate în 2025 și continuarea celor tradiționale.

Întâlnirea cu Cristian Pandel, proprietar și director general al Agenției de turism Christian Tour, s-a concretizat în stabilirea unei agende de misiuni economice în destinații de interes pentru oamenii de afaceri timișeni. La JW Marriott Bucharest Grand Hotel, Președintele CCIAT și Raluca Nedelcu, event coordinator, au discutat despre posibilitatea organizării în cadrul hotelului de evenimente economice ale comunității de afaceri italiene prin Camera de Comerț Italiană pentru România și a celei germane prin Camera de Comerț GermanoRomână AHK. În acest sens, reprezentanții hotelului vor veni la Timișoara în februarie 2025 pentru a stabili calendarul de evenimente. Următoarele întâlniri cu reprezentanții B&B Collection, MMarquise și Tamo Ko Development au condus la continuarea parteneriatelor strategice de promovare în cadrul Topului Firmelor din Județul Timiș 2025. De
asemenea, a avut loc o întâlnire cu Georgiana CONSTANTIN de la Expert Business Centre, cu referire la parteneriatul în proiectul derulat de CCIAT și la posibilitatea de a colabora în proiecte viitoare.

Deschiderea oficială a spitalului MEDLIFE MEDICI’S
12 decembrie: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, însoțită de Stana Stoianov, Director al Dept. de Relații
Economice cu Mediul de Afaceri, a participat la deschiderea oficială a Spitalului MedLife Medici’s, o unitate
multidisciplinară ce aduce medicina privată la un nou nivel de performanță. Cu o investiție impresionantă de peste 25 de milioane de euro, acest spital redefinește standardele în îngrijirea medicală, poziționând Timișoara printre centrele de referință pentru sănătate din Europa Centrală și de Est.

Spitalul MedLife Medici’s a fost creat din respect pentru valorile comunității și pentru a răspunde nevoilor pacienților din regiune. Parteneriatul cu MedLife a fost esențial pentru a duce acest proiect la un alt nivel, consolidându-l ca parte a celei mai mari platforme de diagnostic și tratament din România. Împreună, am reunit o echipă de medici de elită și am dezvoltat soluții moderne de diagnostic și tratament, contribuind la dezvoltarea unui hub regional de sănătate în Timișoara” a declarat Adrian Bădescu, CEO și fondator al Medici’s, membru și partener tradițional al CCIAT.

Misiuni economice: 6, 55 companii participante

Delegația de afaceri timișeana s-a întors cu rezultate concrete de la Dubai
14-19 februarie: CCIA Timiș a organizat la Dubai o nouă manifestare destinată identificării de noi posibilităţi de afaceri și investiții și stabilirii de contacte directe de colaborare cu oameni de afaceri arabi. Au participat 10 companii membre ale CCIAT, din diferite domenii de activitate: construcții, energie regenerabilă, comerț, servicii, industria farmaceutică, imobiliare, financiar, consultanță de afaceri. În data de 16 februarie, delegația CCIAT a fost primită de Dl. Viorel Riceard BADEA, Consulul General al României la Dubai, și de Dl. Titus ȚINTEAN, atașat economic al Ambasadei României în Emiratele Arabe Unite.

Reprezentanții firmelor românești au avut ocazia de a-și prezenta domeniul de activitate și interesul specific pentru piața emirateză iar discuțiile au condus la punerea bazelor unor proiecte de afaceri și investiții bilaterale. Astfel, firma Knockout Store din Timișoara a reușit să încheie două contracte de colaborare cu săli de sport din Dubai. Delegația a fost condusă de Cristina Bădulescu, Director Dept. Programe de Dezvoltare, Finanțare și Consultanță al
CCIAT.

Companii din Turcia interesate de afaceri cu parteneri din Județul Timiș

22-26 aprilie: La dorința exprimată de firmele membre de a identifica noi oportunități de cooperare pe piața
turcească, CCIAT a organizat o nouă misiune economică la Istanbul. Cei 10 reprezentanți ai firmelor timișene au
participat la un Forum de Afaceri și întâlniri B2B, organizate în colaborare cu Camera de Comerț Istanbul, unde fiecare companie timișeană a avut discuții cu 3-4 parteneri turci interesați de afaceri cu România.
Timp de două zile, firmele timișene au vizitat cea de-a 14-a ediție a expoziției IBAKTECH, a doua cea mai mare
din Turcia dedicată sectorului brutărie-patiserie şi cofetărie, unde au avut loc discuții cu expozanții din
domeniile de interes.

Misiunea economică a avut loc în contextul relațiilor de colaborare dezvoltate de CCIA Timiș cu Camera de
Comerț Istanbul (ICOC), dar și a Memorandumului de Înțelegere încheiat la Istanbul, în 16 mai 2022. Semnarea
acordului de colaborare a fost rezultatul celor două vizite de lucru efectuate de președintele CCIA Timiș la Camera
de Comerț Istanbul, în septembrie 2019 și februarie 2020 – vizite ce au avut ca obiectiv identificarea de oportunități și proiecte concrete de cooperare.

Misiunea economică timișeană în Australia, oportunitate de creștere a schimburilor comerciale bilaterale prin contacte de afaceri directe
12-23 mai: CCIA Timis a organizat prima misiune economică multisectorială în Australia, la Melbourne și Sydney, având ca obiectiv principal prospectarea unei noi piețe de desfacere, identificarea de oportunități de afaceri și investiții și promovarea potențialului de business din România. Au participat 11 companii din Județul Timiș dar și din țară, din diferite sectoare de activitate.

Programul profesional a cuprins vizite și discuții de afaceri, la Melbourne și Sydney, după cum urmează:

În data de 16 mai, delegația de afaceri a participat la întâlnirea cu Paul O’Hagan – Senior Regional Manager UK, Europe & Israel și Antoine Chery – Market Leader UK, Europe & Israel din cadrul Global Victoria din Melbourne, unde a fost prezentat mediul de afaceri și climatul investițional din Australia. Companiile românești și-au prezentat domeniul de activitate și interesul pentru piața australiană. În data de 22 mai, delegația de afaceri a participat la Sydney, la întâlnirea cu Jason Collins – Director General al European Australian Business Council, unde companiile românești au avut ocazia de afla despre oportunitățile de afaceri locale, contextul investițional, fiscalitate și
domeniile care oferă oportunități de business companiilor străine pe piața australiană.
CCIAT a beneficiat de sprijinul E.S.Radu-Gabriel SAFTA, Ambasadorul României în Australia, și de
cel al Consulatului României la Melbourne. Misiunea economică a fost condusă de Cristina Coroian, Director Cabinet Președinte CCIAT.

CCIAT deschide un drum drept al afacerilor între Județul Timiș și Japonia
5-13 septembrie: CCIA Timiș a organizat o nouă misiune economică multisectorială, după succesul celei din
martie anul trecut, ce a avut ca obiectiv promovarea firmelor timișene pe piața niponă și atragerea de investiții nipone în județ. Au participat reprezentanți a 7 companii membre ale CCIAT, din diverse sectoare precum: Lucrări de instalații pentru sisteme de supraveghere video și audio, sisteme de control acces și pontaj, automatizări uși și porți; Automatizări, proiectare, instalare, verificare și reparații echipamente electrice; Brokeraj, consultanță și servicii imobiliare; Construcții rezidențiale și non-rezidențiale; Lucrări de învelitori, șarpante și terase pentru construcții; Service și piese pentru autocamioane, semiremorci, utilaje; Producție și distribuție de saltele, perne și pilote. Programul profesional a cuprins o întâlnire a delegației de afaceri cu E.S. Doamna Geta MEDELEANU, Însărcinat cu afaceri al Ambasadei României la Tokyo, în cadrul căreia firmele timișene și-au prezentat activitatea și dorința de cooperare cu firme din Japonia. Diplomatul român a oferit informații utile despre particularitățile pieței nipone, despre cum se pot face afaceri în Japonia, în contextul Acordului de Parteneriat Economic şi Acordului de
Parteneriat Strategic dintre România și Japonia, documente ce crează oportunități mari pentru firmele româneşti care doresc să exporte pe piaţa asiatică. Totodată, s-a discutat despre revenirea în Japonia a unei importante delegații de afaceri a CCIAT la Expoziția Mondială Osaka 2025. Diplomatul român a oferit informații utile despre particularitățile pieței nipone, despre cum se pot face afaceri în Japonia, în contextul Acordului de Parteneriat Economic şi Acordului de Parteneriat Strategic dintre România și Japonia, documente ce crează oportunități mari
pentru firmele româneşti interesate de piaţa asiatică. Totodată, s-a discutat despre revenirea în Japonia a unei importante delegații de afaceri a CCIAT la Expoziția Mondială Osaka 2025. Misiunea economică a fost condusă de Directorul General al CCIA Timiș, Mihaela TOMESCU.

Misiunea economică a CCIA Timiș în China, excelent prilej de internaționalizare a afacerilor românești
13-23 octombrie: CCIA Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, de vizitare a celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și
cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel mai mare număr de cumpărători și cea mai largă distribuție de țări.
Expoziția a oferit reprezentanților celor 9 firme timișene prilejul de a cunoaște cele mai noi realizări tehnologice în domeniul electronic și electrotehnic, și dar și o oportunitate excelentă de dialog și colaborare cu parteneri de afaceri
din întreaga lume. Au avut loc întâlniri interactive de tip B2B în standurile de interes, s-au făcut schimburi de
cărți de vizită și s-au stabilit contacte inițiale, una din companiile timișene purtând discuții referitoare la încheierea unui contract ferm.
Reprezentanții CCIA Timiș au participat la o întâlnire condusă de Wang SHOUWEN, Viceministru al Comerțului și reprezentant al China Trade International, la care au fost prezenți directorul general al Canton Fair și alți oficiali guvernamentali. Discuțiile au vizat în principal dificultățile pe care firmele românești le-au întâmpinat la
obținerea vizei de China și la înregistrarea la expoziție, dar și alte aspecte referitoare la modalitatea de colaborare cu firme chineze. Misiunea economică fost condusă de Stana STOIANOV, Director Dept. Relații Economice cu
Mediul de Afaceri a CCIAT.

Misiunea economică a CCIA Timiș în Canada și SUA, continuare de succes a internaționalizării afacerilor românești
04 – 15 noiembrie: CCIA Timiș a organizat o misiune economică multisectorială la Montréal și New York, destinată facilitării colaborării între companiile din România și partenerii internaționali, în funcție de interesul exprimat al participanților. Programul profesional din cele două destinații a cuprins întâlniri de informare cu oficiali și
diplomați români și străini dar și întâlniri B2B cu companii interesate de afaceri cu România. La Montréal, în data de 5 noiembrie, delegația CCIAT a participat la o masă rotundă organizată de Consulul General al României la Montréal, E.S. Doamna Tullia-Imola BALLA, căreia i sau alăturat Gabriel Crișan – Ministru consilier în cadrul Biroului de Promovare Comercial Economică, Andrada Popa – Președintele Camerei de Comerț RomâniaCanada Vest, Diana Olteanu Smarandache – antreprenor, jurnalist și promotor cultural, Vlad Caius Trandafir – consultant
finanțe/investiții/asigurări și av. Iolanda Roman. Evenimentul a oferit o oportunitate unică pentru discuții interactive care au vizat încurajarea colaborării bilaterale în sectoarele de interes ale companiilor românești, care să conducă la explorarea de noi piețe și la încheierea de parteneriate durabile de succes. Totodată, au fost prezentate relațiile comerciale dintre UE și Canada, în lumina Acordului Economic și Social Cuprinzător CETA.
La New York, în data de 12 noiembrie, la sediul Camerei de Comerț Româno-Americane (RACC) din Downtown, Manhattan, Președintele RACC Elias Wexler, și Mike Ionescu, Director al filialei New York al RACC, au organizat o întâlnire sub genericul
”Cinci modele de afaceri pe care companiile din România ar trebui să le ia în considerare înainte de a intra pe piața din SUA”, prilej pentru companiile românești de a primi informații privind oportunitățile oferite de piața americană, funcție de interesul manifestat.
La misiunea economică au participat reprezentanți a 8 firme din județul Timiș și din România, care activează
în diverse domenii de activitate: construcții rezidențiale din lemn, producție de produse metalice și prelucrare prin tăiere pentru industria automotive, turnătorie de aluminiu specializată în turnarea aliajelor de aluminiu secundar, servicii media și publicitate, HoReCa, comerț cu echipamente sportive, servicii de curățenie industrială și alpinism utilitar industrial. Misiunea economică a fost condusă de Oana Spătaru, consultant cameral CCIAT.

Forumul Internațional de Afaceri, premieră de succes a CCIAT: 7 țări, 380 participanți
9 – 10 mai: Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat unul din cele cele mai mari evenimente de business din sistemul cameral românesc și european, cu participarea a 7 țări: Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina și România.
Derulat sub motto-ul „Să conectăm Europa prin afaceri sustenabile”, forumul a vizat cu prioritate stimularea și valorificarea inițiativelor de afaceri bilaterale și inter-regionale, oferind companiilor posibilitatea de a-și diversifica portofoliul de parteneri și de a-și extinde activitatea pe noi piețe, într-un spațiu de networking adecvat. Sectoarele economice predominante au fost: agricultură și industrie alimentară, comerț, IT&C, energie, industrie prelucrătoare, industrie chimică, construcții, imobiliare și dezvoltare urbană, textile, mobilă, turism, consultanță în afaceri, transport public, bancar, administrație publică, alte sectoare de nișă.
Pe durata celor două zile, au trecut pragul Sălii Europa peste 380 de companii străine și românești, pentru întîlnirile de tip B2B, organizate pe cele șase țări. În Holul Forum și în zona Business Lounge, au expus 9 companii străine în cadrul EXPO FORUM. Au fost prezenți și reprezentanți ai unor municipalități și agenții de dezvoltare locală din Serbia, ai Turkish Airlines și LOT Polish Airlines care s-au întâlnit cu omologi din Primăria Timișoara și respectiv cu conducerea Aeroportului Internațional Traian Vuia Timișoara.La deschiderea oficială a Forumului dar și la evenimentele din cele două zile au participat 45 de oficiali străini și români, dintre care amintim:
▪ Șefii delegațiilor străine: Guven GŰNGŐR, Vicepreședinte Consiliul pentru Relații Economice Externe al Turciei (DEIK), Ufuk TANDOGAN, Președinte Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD), Iulia ENACHE-BINDER, consilier Camera de Comerț Româno-Germană (AHK), Roberto MUSNECI, Președinte Camera
de Comerț Italiană pentru România, Adam SOBIESZKODA, Director Camera de Comerț Româno-Poloneză, Mihailo VESOVIĆ, Director Camera de Comerț a Serbiei, Mirsad JAŠARSPAHIĆI, Președinte Camera Economică a Federației Bosnia și Herzegovina;
▪ Oficiali ai corpului diplomatic străin acreditat în România și la Timișoara: E.S. Özgür Kıvanç ALTAN, Ambasadorul Republicii Turcia, E.S. Ștefan TOMAŠEVIĆ, Ambasadorul Republicii Serbia, Regina LOCHNER, Consul R.F.Germania la Timișoara și Angela PESAVENTO, Consul Onorific al Italiei la Timișoara;
▪ Oficiali ai administrației publice centrale și locale: Lucian-Ioan RUS, Secretar de Stat în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Dominic FRITZ, Primarul Municipiului Timișoara, Alin NICA, Președinte Consiliul Județean Timiș și Mihai RITIVOIU, Prefectul Județului Timiș;
▪ Președinți de camere de comerț teritoriale din România – Argeș, Caraș-Severin, Hunedoara, Iași, Olt, Prahova, Teleorman, Vaslui și reprezentanți ai CCIR. Președintele Camerei de Comerț a României, Mihai DARABAN, a adresat un mesaj video în care a apreciat inițiativa CCIAT de organizare a acestui Forum, a menționat stadiul relațiilor comerciale ale României cu cele 6 țări și a urat succes tuturor participanților.
După deschiderea oficială, șefii delegațiilor străine au participat la o masă rotundă moderată de președintele CCIAT având ca temă „Rolul liderilor de afaceri în promovarea dezvoltării sustenabile”. Au fost abordate și aspecte privind îmbunătățirea infrastructurii de transport feroviar și rutier între Județul Timiș și Serbia, deschiderea unei linii aeriene directe TimișoaraIstanbul, eficientizarea parteneriatului public-privat, altele.
Programul extra-profesional a cuprins un tur de oraș, degustări de vinuri și vizite la crame de prestigiu din Banat și o cină tradițională românească. Participarea companiilor a fost gratuită.

Seminarii de informare și instruire a agenților economici cu privire la reglementări legislative în diferite sectoare de activitate, organizate în parteneriat cu serviciile publice deconcentrate din teritoriu, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș: 9 seminarii / 650 participanți

Sesiune de informare privind legislația în domeniul securității la incendiu
15 februarie: Programul CCIA Timiș pentru 2024 de informare a agenților economici cu privire la reglementări europene și naţionale în diferite sectoare de activitate, organizat în colaborare cu serviciile serviciile publice deconcentrate din teritoriu, sub egida Instituţiei Prefectului Judeţul Timiş, a debutat cu seminarul de instruire a
angajatorilor asupra noutăților legislative privind măsurile și reglementarile în domeniul securității la incendiu.
Tematicile au vizat modul în care se realizează solicitările și depunerile de documentații tehnice în format electronic, condițiile în care se impune oprirea funcționării activității în cazul agenților economici care încalcă legea.
Seminarul a fost susținut de lt.col. Mircea MARINESCU – Adjunct Șef Inspecția de Prevenire și cpt. Răzvan ZAMFIRA – ofițer specialist în cadrul Compt. Avizare/Autorizare.
În deschiderea seminarului, Gen.de brig.ing. Lucian-Vasile MIHOC, Inspector Șef, a spus:

Noi desfășuram această activitate ca o acțiune de informare preventivă. Uzităm de toate mijloacele pe care le avem pentru a aduce la cunoștința tuturor celor interesați, tuturor celor cu atribuții, să diminueze acest risc de incendiu și de producere de pierderi de vieți omenești și pagube materiale. Am structurat seminarul de astăzi pe două părți. Prima de prezentări, apoi sesiunea de întrebări. Încercăm să fim cât mai deschiși, cât mai aproape de cei care
se adresează instituției noastre”.
Prezent la eveniment, Prefectul de Timiș, dl. Mihai RITIVOIU, a atras atenția asupra situației actuale:

Vedem cu toții că nu trec câteva luni fără o tragedie națională pe subiectul securității la incendiu. Știm ce s-a întâmplat în ultimele luni de zile și tine de noi toți să înțelegem importanța subiectului, să înțelegem faptul că trebuie să respectăm aceste norme, să investim și să alocăm banii necesari pentru a fi în siguranță. Și nu sunt sume mici, dar mai bine să combați decât să asiști la asemenea tragedii”.

Cei peste 120 de agenți economici participanți au primit răspunsuri la toate problemele sau spețele cu care se confruntă în activitatea companiei. Evenimentul a fost precedat de o conferință de presă.

Sesiune de informare a agenților economici timișeni privind legislația muncii
22 februarie: CCIAT în colaborare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș, sub egida Instituției Prefectului
Județul Timiș, au organizat un seminar de informare și instruire a agenților economici privind legislația muncii. Desfășurat sub genericul ”Noutăți și modificări legislative ale Codului Muncii.Reglementări privind securitatea
și sănătatea în muncă”, care a reunit peste 150 de agenți economici.
Seminarul a fost susținut de Ileana MOGOȘANU – Inspector Șef, Pavel KASAI – Inspector Șef Adjunct Securitate și Sănătate în Muncă, Daniela IERCU – Inspector Șef Adjunct Relații de Muncă și Natalia ENII – Expert Compartiment Informatică. Au fost abordate mai multe tematici de interes: Reglementările privind securitatea și sănătatea în muncă, în mod deosebit accidentele de muncă, Hotărârea nr. 905/2017 privind Registrul General de Evidența a Salariaților, aplicația REVISAL, v.6.0.9.

Mă bucur că ne întâlnim din nou și să constat că oamenii de faceri au interes pentru activitatea pe care o desfășoară ITM Timiș și pentru modificările legislative. Începutul anului a venit cu niște modificări privind salariul minim pe economie, concediile medicale, valoarea tichetelor de masă care a crescut, iar anul trecut, Legea Dialogului Social a fost înlocuită prin Legea 367/2022. Aceste aspecte le vom discuta cu cei prezenți și bineînțeles vom răspunde
tuturor întrebărilor care vin spre noi. În 2023 am desfășurat foarte multe campanii, a fost un an greu care s-a încheiat cu aproape 5.000 de controale și sancțiuni în valoare de 11,7 milioane de lei și am depistat 1.152 de persoane care munceau fără forme legale pe raza județului”, a spus Ileana Mogoșanu, inspector șef ITM Timiș.

La rândul său, Pavel Kasai, inspector șef adjunct Securitate și Sănătate în Muncă, a declarat:
Venim în fața mediului de afaceri din Timiș să ridicăm câteva probleme pe care le considerăm deosebit de importante pentru activitatea pe care o vor desfășura în 2024 pe linie de securitate și sănătatea în muncă. Conducerea ITM Timiș acordă o atenție deosebită acestui domeniu pentru că el înseamnă viață, sănătate, echilibru și progres, liniște și succes în firmă. Acestea sunt obiectivele pe care le urmărim și vrem ca în 2024 mediul de afaceri să
țină cont de ele. Prevenirea și evaluarea exactă, concretă, obiectivă a riscurilor care duc la producerea accidentelor de muncă, și în mod deosebit a celor mortale, va fi prioritară, atât pentru corpul de inspectori de la SSM, cât și pentru mediul de afaceri”.

Prezent la eveniment, Subprefectul Județului Timiș, Sorin IONESCU, a felicitat Camera de Comerț pentru inițiativă și implicare.

Vă felicit că puneți pe primul plan consilierea și prevenirea infracțiunilor și că aduceți la masă agenți economici, instituții ale statului, servicii publice deconcentrate astfel încât fiecare să tragem la aceeași căruță. Interesul primordial este de a avea operatori economici care lucrează în condiții de securitate și siguranță și de a avea angajați mulțumiți de condițiile pe care aceștia le oferă”, a menționat acesta la conferința de presă care a precedat seminarului.

Oportunități de finanțare AFIR 2023-2027
14 martie: CCIA Timiș în colaborare cu Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest (AFIR), au
seminarul de prezentare a oportunităților de finanțare oferite prin Planul Strategic PAC 2023-2027.
Seminarul a reunit peste 60 de participanți – fermieri, consultanți agricoli, reprezentanți de primării locale – care pot beneficia de fondurile europene acordate pentru dezvoltare rurală. Tematicile au fost susținute de experții AFIR: Daniela MITOIU, Camelia Daniela COCA-PODARU și Laurențiu Ștefan GIULAN.

Directorul General Adjunct CRFIR 5 Vest, Iulian BUCĂTARU, a făcut o amplă prezentare a celor mai potrivite soluții de accesare a fondurilor nerambursabile pentru dezvoltarea unor idei de afaceri sau pentru investiții în ridicarea standardului de locuire în mediul sătesc

Președintele CCIAT, dna Florica CHIRIȚĂ, a accentuat importanța acestor sesiuni de informare în prevenirea neregulilor:

Suntem la cel de-al 3-lea seminar de informare a agenților economici cu privire la noutăți legislative în diferite domenii de activitate cu impact asupra acestora. (…) Sigur că interesul fermierilor, al investitorilor, și nu în ultimul rând al administrațiilor locale care vor să atragă fonduri pentru dezvoltare rurală este foarte mare. Și
de aceea ne bucurăm că în sală se află un număr mare de participanți. Seria sesiunilor de informare continuă cu noutăți ligislative în domeniul ocupării forței de muncă, sanitarveterinar, sănătate publică, protecția consumatorilor, construcții, protecția mediului. (…) Vedem de pe o zi pe alta firme, magazine care se închid, și toate aceste lucruri ar putea fi prevenite din timp prin cunoașterea legislației la zi„.

Partenerul evenimentului a fost UniCredit Țiriac Bank, prin persoana d-lui Petru Eugen OPRIȘ, Director Regional Retail. Evenimentul a fost precedat de o conferință de presă.

Agenţii economici timișeni, informaţi despre aspectele legislative privind ocuparea forței de muncă

19 martie: CCIA Timiș și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș, sub egida Instituţiei Prefectului Judeţul Timiş, au organizat seminarul „Aspecte legislative privind ocuparea forței de muncă”.
În deschiderea seminarului, Președintele CCIAT, Florica CHIRIȚĂ, a spus:

Noi considerăm acest seminar foarte important pentru că aduce plus valoare business-ului din Timiş, datorită
faptului ca fiecare firmă, mai ales cele mari, duce lipsa forţei de muncă. De aceea sunt aici specialiştii. (…) Este mai normal să recalifici un om sau să vezi dacă sunt posturi vacante, decât să aduci personal de la nu ştiu ce distanţă, să cazezi, şi aşa mai departe”.

Prezent la eveniment, Subprefectul Județului Timiș, Sorin IONESCU, a confirmat că instituția ce o reprezintă ia foarte în serios problema șomerilor și a integrării acestora într-o activitate benefică economiei.
La rândul său, Directorul Executiv al AJOFM Timiș, Paula Roxana Kasai, a adus cele mai noi date ce reflectă nivelul celor ce se află în șomaj și măsurile ce se iau pentru repartizarea acestor persoane la firmele ce au deficit de personal.

Cred că este foarte important să se intalneasca angajatorii cu institutiile publice si sa gaseasca o solutie. Trebuie sa ne aplecam catre tineri, pentru ca sunt un potential de forta de munca foarte bun. Trebuie sa ii calificam. Avem nevoie de sprijinul firmelor sa ne spuna pe ce specializari au nevoie. La fel, trebuie sa va spunem putin despre ucenicie, care este o masura alternativa a invatamantului dual, ucenicia la locul de munca. La nivel national, anul trecut au fost 18.000 de contracte de ucenicie inregistrate. Prin programul european de ocupare ANOFM are alocati 90 de milioane de euro doar pe masurile acestea din bani europene pentru a sustine masurile active privind subventionarea locului de munca. Colegii mei pe care i-am adus astazi le vor raspunde angajatorilor cu mai multe detalii despre ucenicie, calificare la locul de munca. Este o masura care este remunerata cu 2250 de lei pe luna intre 6 si 36 de luni, deci chiar e o alternativa la forta de munca calificata. Mai avem masurile pentru angajarea tinerilor, pentru angajarea persoanelor peste 45 de ani. In fiecare luna semnam conventii cu ordonantari de plata pentru angajatorii care au venit la noi si au depus cereri, ii indrumam si ii sutinem in continuare„, a menționat Roxana Kasai.

Agenţii economici din judeţ au fost informaţi cu privire la locurile de muncă vacante, despre beneficiile pentru șomerii care se încadrează în muncă înainte de expirarea perioadei de șomaj, despre subvențiile acordate angajatorilor care încadrează în muncă șomeri aparținând unor grupuri țintă, greu integrabile pe piața muncii, importanța și beneficiile economiei sociale și exemple de bune practici, precum şi despre platforma PULS.
Seminarul a fost precedat de o conferință de presă.

Aspecte legislative privind siguranța alimentelor și igiena produselor
16 aprilie: CCIA Timiș în parteneriat cu Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Direcția de Sănătate Publică au organizat un seminar de informare și instruire privind legislația din domeniul siguranței alimentelor și igieniei produselor, derulat sub genericul: “Norme și standarde privind producția, procesarea, comercializarea și distribuția alimentelor; Măsuri de control și supraveghere a igienei și siguranței alimentare – aspecte esențiale pentru protecția sănătății consumatorilor”.

Florica CHIRIȚĂ, Președintele CCIAT, a precizat în deschiderea seminarului:

Este foarte important ca agenții economici să se informeze despre legislația în vigoare, pentru a evita sancțiunile, dar și problemele de sănătate publică ce ar putea apărea pe fondul necunoașterii sau erorii. Așa cum știți, CCIAT sprijină și este alături de companiile timișene, asta însemnând că trebuie să aducem la zi informațiile legate de reglementările legislative din toate domeniile de activitate. (…) Mă bucur că mediul de afaceri a fost prezent într-un
număr foarte mare la cele patru seminare de informare pe care le-am realizat anul acesta: ne-au trecut pragul peste 600 de firme”.

Cei 30 de agenți economici prezenți au fost informați privind principalele aspecte reglementate de pachetul legislativ privind igiena alimentară.

De ce sunt benefice aceste întâlniri? E foarte simplu. În întâlnirile directe cu reprezentanții societăților comerciale vedem care este relația dintre instituția pe care o coordonez și respectivele societăți, în ceea ce privește, în primul rând, modul în care se colaborează între mediul privat și instituțiile deconcentrate ale statului. De ce spun colaborare? E foarte simplu. Dacă nu există un parteneriat, o înțelegere între cei care desfășoară activități comerciale și cei care reglementează, autorizează și controlează, nu o să mergem în direcția potrivită”, a spus directorul executiv al DSVSA Timiș, dr. Flavius Nicoară.

La rândul său, Florin Ardelean, directorul executiv al DSP Timiș, a declarat:

E o instituție grea. Avem cel mai mare județ din țară. Avem competență în toate domeniile de activitate, atât de autorizare a vizei, cât și de control. Chiar de la începutul anului am avut trei evenimente destul de grele, pe care le-am gestionat foarte bine cu ajutorul colegilor mei. Eu, după cum știți, provin din cadrul inspecției sanitare și acest domeniu de activitate mi-a prins bine. În continuare, vrem să mergem pe prevenire, dar și pe sancțiuni, dacă se cere. Sunt mai multe tipuri de control: tematici venite de la inspecția de stat din București. Avem acțiuni de control cu colegii de la celelalte instituții de control, cu DSVSA, cu OPC, cu ISU, cu primăriile, cu Garda de Mediu. În toate, colaborarea cu aceste instituții a fost de mare succes”.

Seminarul a fost precedat de o conferință de presă.

Noutățile din legislația în construcții, dezbătute cu agenții economici
18 aprilie: CCIA Timiş în colaborare cu Inspectoratul Județean în Construcții Timiș, sub egida Inspectoratului de Stat în Construcții, au organizat o întâlnire cu agenții economici din industria construcțiilor în care au fost prezentate noutățile privind legislația din domeniu.
La eveniment au participat peste 90 de companii din domeniul construcțiilor, dezvoltatori imobiliari, instituții și organizații implicate în dezvoltare urbană, primării locale. Invitat special a fost conf.univ.dr.ing. Simon PESCARI, Prorector al Universității Politehnica Timișoara.
Discuțiile s-au bazat pe Legea nr.10/1995 privind calitatea în construcții și alte acte normative, fiind atinse teme precum proprietatea, post-recepția și garanția și calitatea în construcții referitor la instalații.

Seminarul a fost susținut de Vergina POPESCU, inspector șef al Inspectoratului Județean în Construcții Timiș.

Acum, pe noi ne-a interesat foarte mult să fie prezenți cei care au interes (vizavi de aceste modificări – n..r), adică cei care lucrează în acest domeniu și cei care doresc informația de la sursă direct. Așa cum vedeți de fiecare dată, ne preocupăm ca firmele să aibă informațiile proaspete privind noile reglementări legislative”, a declarat Florica CHIRIȚĂ, Președintele CCIAT.

Partenerul evenimentului a fost societatea de Asigurări GRUPAMA. Seminarul a fost precedat de o conferință de presă.

Actualizările în legislația vamală și tehnologiile moderne folosite
28 mai: CCIA Timiș și Direcția Regională Vamală Timișoara, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, au organizat un nou seminar de instruire a agenților economici privind modul de aplicare a reglementărilor legislative
vamale în vigoare.
În deschiderea seminarului, Președintele CCIAT, Florica CHIRIȚĂ, a spus:

Este cel de-al 8- lea seminar de anul acesta de informare și conștientizare a agenților econoomici referitoare
la noutăți legislative în domenii cu impact asuora activității acestora. (…) Aceste evenimente au un foarte bun feedback, în special în evitarea sancțiunilor sau amenzilor care rezultă din necunoașterea sau aplicarea incorectă a legislației în vigoare, și care pot fi evitate prin participarea la aceste sesiuni de infomare și instruire.

La rândul său, Gabriel MOLDOVAN, Director Executiv Direcția Regională Vamală Timișoara, a menționat:

În strategia Autorității Vamale de reformă a administrație vamale, în perioada 2022-2024, un obiectiv strategic este creșterea gradului de digitalizare. Consider că prin implementarea sistemului automatizat de export și a sistemului automatizat de tranzit, acest obiectiv a fost implementat. Mai mult, în perioada imediat următoare vor începe testările pentru implementarea sistemului automatizat de import, mult mai complex, mult mai greu, care va fi cireașa de pe tort în finalizarea gradului de îmbunătățire a activității vamale. (…) Prin implementarea acestor noi sisteme, cred că se realizează una dintre misiunile de bază ale autorității vamale, prevăzute chiar în legislatia vamală europeană, prin care încercăm să creăm un echilibru adecvat între controalele vamale și facilitarea unui comerț legitim„.

Cei peste 60 de agenți economici participanți au aflat ultimele modificări apărute în legislația vamală în vigoare, sistemul automat de export AES RO, sistemul automat de tranzit NCTS RO, depozitarea temporară, aplicarea e-Transport, aplicarea e-sigiliu, noutăți în domeniul produselor accizabile, iar la final a avut loc o sesiune de întrebări și răspunsuri. Tematicile au fost susținute de Simona ȘELARIU – Inspector vamal superior în cadrul Serviciului Proceduri Vamale și Produse Accizabile și de Ionel MATEESCU – Șef Serviciu Echipaje Mobile.
Seminarul a fost precedat de o conferință de presă.

Reglementări legislative în vigoare în domeniul protecției consumatorilor
13 iunie: CCIA Timiș și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, au organizat un seminar de instruire privind modul de aplicare a reglementărilor legislative în vigoare privind protecția consumatorului, sub genericul: Protecția Consumatorului – Schimbări legislative, Ordine, Măsuri și Regulamente.

Seminarul a fost deschis de Președintele CCIAT, Florica CHIRIȚĂ, care a spus:

Din punctul meu de vedere acest seminar ar fi trebuit sa fie primul pe lista, dar am asteptat sa vedem ce noutati apar pana in aceasta luna. Stiti si dumneavoastra ca protectia produselor este extrem de importanta pentru toata comunitatea. De aceea cred ca acest seminar va avea un succes real pentru ca specialistii de la Protectia Consumatorului isi fac datoria cum trebuie. Ati vazut ca au fost magazine inchise, unitati alimentare inchise, sanctiuni mari si, din punctul nostru de vedere, care sustinem mediul de afaceri, vrem sa fie un mediu de afaceri curat, unul care sa inteleaga ca prioritare sunt regulile puse de institutii. Este un seminar foarte interesant pentru ca este cu siguranta cea mai activa institutie. In acest caz fie ca este vorba despre o firma cu trei angajati, fie ca e o multinationala, oamenii trebuie lamuriti. Nu se inchid firmele pentru ca au una sau doua nereguli, ci pentru lucruri
care ne pun pe noi in pericol„.

Au fost prezentate cele mai recente schimbări în legislația din domeniul protecției consumatorului, respectiv: O.G. 21/92 privind protecția consumatorului, Legea 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii și armonizarea reglementărilor cu legislația europeană privind protecția consumatorilor, alte ordine specifice.
Totodată, participanții au fost informați cu privire la câte acțiuni de control au fost derulate de CJPC Timiș în 2023 și în 2024; în ce domenii de activitate sunt mai multe probleme; din ce domeniu s-au primit cele mai multe sesizări; când se aplică amenzile și care este cuantumul acestora.

După cum știți, instituția pe care o reprezint, pe langa partea de control-supraveghere piata, mai are si partea de consiliere si preventie. Ca si noutate absoluta, incepand cu luna noiembrie a anului trecut, am introdus proiectul de control voluntar. Ce inseamna acesta pentru operatorii economici? Este un control la solicitarea operatorului economic, unul normal, dar fara sa se aplice sanctiuni sau avertisment, eventual un plan de masuri de remediere. Sunt multi operatori economici care nu stiu nici ei situatia reala de la ei din bucatarie sau magazin. Nu mai vorbim ca sunt multi care nu cunosc legislatia specifica. Necunoasterea legislatiei nu te absolva de vina. Este un pas foarte
important din punctul nostru de vedere in ceea ce priveste partea de preventie. In primele 5 luni am avut 1255 de actiuni de control, care s-au soldat cu 530 de avertismente si 1110 amenzi, cu o valoare totala de 4.593.000 de lei. Am avut si 90 de opriri temporare sau inchideri. Numarul de reclamatii pe primele 5 luni a fost de 2180. Aici avem o scadere de aproximativ 400 de reclamatii comparativ cu aceeasi perioada a anului 2023, ceea ce din punctul nostru de vedere inseamna ca ne-am facut treaba foarte bine si sunt mult mai putine abateri„, a declarat Mihai Alin GUBANDRU, Comisar Șef CRPC Vest Timiș.
Temele au fost prezentate de Comisar Raluca Loredana CODREANU și Comisar Daiana Sivola MĂRGĂRIT.
Evenimentul a fost precedat de o conferință de presă.

Noutățile legislative privind protecția mediului în dezbatere la CCIA Timiș
19 iunie: CCIA Timiș în colaborare cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timiș și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, au organizat un seminar de informare sub genericul:

„Aspecte privind responsabilitățile agenților economici în domeniul protecției mediului și a gestionării deşeurilor”.
Tematica prezentată de Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timiș a vizat modul de evidență și de raportare a datelor pentru diferite fluxuri de deșeuri: ambalaje și deșeuri de ambalaje, deșeuri de echipamente electrice și
electronice, deșeuri de baterii și acumulatori, vehicule scoase din uz, evidența cronologică lunară și/sau anuală privind cantitățile de deșeuri generate și/sau gestionate conform OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 17/2023. De asemenea, s-a discutat despre aplicarea legislației de mediu în domeniul obținerii actelor de reglementare.

Ca în fiecare an, am răspuns cu bucurie invitației Camerei de Comerț de a le oferi informații în domeniul protecției mediului agenților economici și am pregătit subiecte de interes în domeniul gestionării deșeurilor și al autorizării activităților cu impact semnificativ asupra mediului. O foarte mare parte a timpului am utilizat-o într-un scop constructiv, aceea de a răspunde întrebărilor agenților economici cu privire la neclaritățile și problemele cu care se confruntă în acest domeniu. Ne bucurăm că au răspuns afirmativ un număr semnificativ de agenți economici și asta denotă faptul că importanța protecției mediului este la locul cuvenit”, a declarat Lavinia-Alina Călușeru,
Director Executiv Agenția de Protecția Mediului Timiș.

Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean Timiș a prezentat rolul Gărzii Naționale de Mediu în combaterea poluării apelor. Prezent la deschiderea seminarului, Raul AMBRUȘ, Subprefect al Județului Timiș, a declarat:

Cred că sunt evenimente foarte binevenite. Felicit pe această cale Camera de Comerț pentru această inițiativă și parteneriatul cu Garda și Agenția de Mediu. Cred că sunt evenimente benefice pentru firmele și operatorii economici din județul Timiș. Mediul și subiectul mediului este un subiect de actualitate foarte important. Este important un viitor cât mai sustenabil și drept dovadă să reușim și pe cale birocratică să fie o colaborare cât mai bună, între instituțiile statului și agenții economici”.

Tematicile au fost susținute de Rodica BOLOCAN și Ramona RĂDUICĂ din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Timiș și de Teodora ȚOIA de la Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș.

Conferințe / seminarii organizate de CCIAT și/sau în parteneriat cu terți: 5 seminarii / 150 participanți

Noutăți și abordări fiscale 2024 în dezbatere la CCIA Timiș

12 martie: CCIA Timiș a organizat un seminar interactiv de informare și dezbateri privind noutățile fiscale cu impact major asupra activității agenților economici. Temele abordate au vizat: Noutăți fiscale aplicabile de la 01.01.2024; Situația impozitării microîntreprinderilor. Societăți legate. Procedura modificării vectorului fiscal. Situație HoReCa; Închiderea exercițiului financiar 2023. Recapitulație privind impozitul pe profit. Reduceri ale impozitului pe profit. Ordinea în care se aplică reducerile succesive (profit reinvestit, sponsorizări, creșteri capitaluri proprii); Modificări ale impozitului pe profit aplicabile de la 01.01.2024; Modificări punctuale de nuanță privind cotele de TVA aplicabile în anul 2024; Recapitulație în domeniul TVA; Noutăți punctuale privind impozitul pe venitul din salarii, asigurări sociale obligatorii pentru domeniul construcțiilor, programe de calculator, agricultură și industria alimentară; Recapitulație privind impozitul datorat de nerezidenți în România.

Seminarul a fost susținut de Drd.Ec. Adrian BENȚA, consultant fiscal și auditor financiar, membru al Camerei Consultanților Fiscali, membru al Camerei Auditorilor Financiari, autor și co-autor de lucrări și cărţi de specialitate și articole în domeniul financiar-contabil și fiscal. Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Eveniment de lansare a celui mai mare hub local de servicii de business travel
14 martie: Christian Tour, cel mai mare turoperator român de pe piața autohtonă, în colaborare cu CCI Timiș
au organizat evenimentul de lansare a Diviziei de Servicii Corporate și Evenimente Timișoara.
Au participat peste 50 de companii locale, reprezentanți ai serviciilor deconcentrate din teritoriu, instituții și
organizații timișene, cărora le-au fost prezentate informații despre realizările de succes ale Christian Tour.

Prezent la eveniment, Cristian Pandel, CEO & Președinte Christian Tour, a anunțat în premieră pentru Timișoara, că Anima Wings, companie aeriană complet românească, va opera zboruri de pe Aeroportul Henri Coandă către nouă orașe din țară, inclusiv Timișoara, cât și zboruri regulate către marile orașe europene.

Conferința de lansare a Bursei Locurilor de Muncă Timișoara 2024
14 mai: CCIA Timiș și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș au organizat conferința de lansare a Bursei Generale a Locurilor de Muncă. În deschiderea conferinței, Președintele CCIAT, Florica CHIRIȚĂ, a declarat că Bursa locurilor de muncă este foarte importantă pentru județul Timiș.

Întotdeauna CCIAT a încercat să caute soluții la deficitul de forță de muncă din județ. Încă din 2017, am organizat evenimente privind relocarea forței de muncă în Timiș din alte județe și din țările din afara spațiului comunitar, cu firme specializate de recrutare. Am avut în acest sens și întâlniri cu parlamentarii din Timiș și cu administrația
publică locală. În colaborare cu Inspectoratul Școlar Timiș, am organizat acțiuni de susținere a învățământului profesional dual. Am premiat la Topul Firmelor din 2018 șase unități școlare care au clase profesionale în sistem dual. Acum se află în plină organizare un eveniment pentru atragerea și soluționarea privind deficitul forței de muncă, sub egida Ministerul Muncii și Protecției Sociale, împreună cu AJOFM, cu ITM, cu Departamentul de Imigrări și cu Patronatul Firmelor de Recrutare. În concluzie, am dat o atenție deosebită bursei locurilor de
muncă, fiindcă CCIAT susține antreprenoriatul care are nevoie de forță de muncă specializată”, a concluzionat Președintele CCIAT.

Paula-Roxana KAȘAI, Director Executiv al AJOFM Timiș, a spus:

Doar în primele două ore, s-a înregistrat un record: 587 de persoane și-au depus cererile de angajare. Până la ora 11.00, au fost 1.022 de persoane care au vizitat Bursa locurilor de muncă 2024. Pentru noi înseamnă foarte mult, astfel ne vom depăși obiectivele pe care ni le-am propus”.

La conferință au fost prezenți Raul AMBRUȘ – Subprefect al Județului Timiș, prof. EcaterinaSimona BEJAN -Inspector Școlar General Adjunct, prof.univ.dr. Flavia BARNA – Prorector Universitatea de Vest Timișoara, conf.univ.dr. Simon PESCARI – Prorector Universitatea Politehnica Timișoara, conf.univ.dr. Manuela-Dora ORBOI, Universitatea de Științele Vieții Regele Mihai I Timișoara.

Firmele timișene, informate cu privire beneficiile listării la bursă, ca modalitate de dezvoltare și creștere a afacerii
2 octombrie: Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Bursa de Valori București (BVB), în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României, au organizat un eveniment complex de informare privind piața românească de capital și apelul de proiecte ”Listarea la bursă a întreprinderilor” – program al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, susținut prin fonduri PNRR.

Ne bucurăm că este primul eveniment de acest gen cu Bursa de Valori București pentru a informa mediul de afaceri și antreprenorii cu posibilitatea de lansare pe Bursa de Valori București, cu informații despre infuzie de capital în cadrul firmelor proprii, cu informații utile astfel încât să poată să își dezvolte afacerile și mediul de afaceri să prospere la noi în județ“, a declarat Directorul General al CCIAT.

Evenimentul s-a adresat companiilor românești cu capital majoritar privat care vor să se finanțeze prin piața de capital și să se listeze la Bursa de Valori București, start-up-urilor și IMM-urilor dar și antreprenorilor care au nevoie de capital pentru dezvoltare.  Au avut intervenții Remus DĂNILĂ, Head of IR and Business Development, Bursa de Valori București, Ovidiu SERDEAN, Director Agenție IFB FINWEST – firmă de intermediere financiară care a prezentat condițiile și procesul de listare la bursă, și Horia Dan CARDOS, Director General AGROLAND, cu studiul de caz al firmei listate la bursă. În finalul evenimentului, cei peste 30 de antreprenori prezenți au participat la o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Conferința de lansare a trei proiecte cu finanțare europeană derulate de CCIAT
26 noiembrie: În calitate de lider de parteneriat, CCIAT a organizat on line conferința de lansare a trei proiecte cofinanțate din Fondul Social European Plus prin Programul Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027, Apelul „Ține Pasul”: #Skills4Future:Dezvoltarea Competențelor Digitale, Durabile și Antreprenoriale în era tehnologiei; Ecotech – integrarea competențelor ecologice și digitale, în vederea dezvoltării sustenabile în regiunea Vest și Sud-Est; FlexCop_Flexibilitate în dobândirea de competențe și cunoștințe pentru acces la noi
oportunități profesionale.
Au participat managerii și echipele de proiect de la CCIAT și organizațiile partenere și reprezentanți ai mass media locală și regională. Proiectele au fost prezentate de către cei trei manageri – Rafaela Colban, Cecilia Mateș și Laura Barbu.
Din partea partenerilor au luat cuvântul și au vorbit despre rolul și sarcinile din cadrul proiectului: Crinela Gafton – Director General CCI Hunedoara, Victoria Aciobăniței – coordonator de proiect CCIA Vrancea, Anca Vaida – coordonator de proiect Centrul de Afaceri și Meserii Eurotraining și Manuela Diaconu – coordonator de proiect CCI Prahova. Mesajul de salut al conducerii CCIAT a fost adresat de Mihaela Tomescu, Director General:

Aceste trei proiecte sunt o continuare a preocupărilor CCIAT și a celorlalte camere de comerț privind profesionalizarea angajaților și reprezintă o premieră pentru că vizează trei regiuni de dezvoltare importante ale României: Regiunea de Vest, Regiunea Sud-Muntenia și Regiunea Sud-Est. Un număr de 1809 angajați din aceste trei regiuni vor beneficia de programe de formare profesională gratuite pentru a-și dezvolta competențele necesare
adaptării la cerințele actuale ale pieței muncii. Acestea reprezintă un pas important în direcția sprijinirii atât a angajaților cât și a angajatorilor, în contextul evoluției rapide a tehnologiilor și piețelor”.

Implicarea CCIA Timiș în educația antreprenorială a elevilor
6 iunie: CCIA Timiș în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș au organizat primul eveniment de promovare a antreprenoriatului în școli care s-a desfășurat între orele 11.00 – 12.00, concomitent în 20 de unități de învățământ (5 școli gimnaziale, 15 licee teoretice /tehnologice / vocaționale / tehnologic special/ alternativ) din Timișoara, Lugoj, Sânnicolau Mare și Deta.
Au participat 20 de antreprenori și peste 1500 elevi din Județul Timiș.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Proiectului “Învață de la antreprenori”, în care CCIAT este parte activă prin Protocolul de Colaborare semnat de Camera de Comerț și Industrie a României și Ministerul Educației (09 mai 2024), la nivel național, și Protocolul de Colaborare semnat de CCIAT și Inspectoratul Școlar Județean Timiș (27 mai 2024), la nivel local. Proiectul are ca scop promovarea în rândul elevilor din învățământul public preuniversitar
educația și competențele antreprenoriale, punându-i în contact direct cu antreprenorii, prin organizarea de evenimente și prezentări ale acestora în unități de învățământ, precum și prin sesiuni de discuții între oamenii de afaceri și elevi.
Antreprenoriatul reprezintă motorul inovației și dezvoltării economice. Proiectul “Învață de la antreprenori” va aduce beneficii multiple. În primul rând, sperăm că va ajuta la creșterea competitivității afacerilor locale, inspirând
tinerele generații de viitori antreprenori. În al doilea rând, ne dorim creșterea gradului de profesionalizare a angajaților și, implicit, remedierea deficitului de forță de muncă din județ. Doar astfel, putem să ne uităm cu optimism spre viitor”, a transmis Florica CHIRIȚĂ, Președintele CCIAT.

15 noiembrie: Asociația Hands Across Romania și CCIA Timiș au organizat o întâlnire dedicată învățământului tehnologic dual, cu titlul “Învățământul profesional dual, răspuns la criza forței de muncă”.

Scopul acestei întâlniri a fost de a discuta despre importanța colaborării între instituțiile de învățământ și mediul de afaceri în dezvoltarea competențelor profesionale ale tinerilor, cât și despre oportunitățile pe care învățământul dual le oferă agenților economici.

Agenda întâlnirii a cuprins: Prezentarea conceptului de învățământ dual și a beneficiilor acestuia pentru companii; Exemple de bune practici în colaborarea între școli și agenți economici; Discuții despre modalitățile de implicare și suport.

Evenimentul a fost sustinut de dna. Mihaela SANDU, Președinte Asociația Hands Across Romania si de prof. Andrea-Corina BARBOS, Inspector școlar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Timiș.

Evenimente oficiale la care conducerea executivă a CCIAT a participat ca invitat: 18

23 ianuarie: Directorul General al CCIAT, Mihaela Tomescu, și directorul Dept. de Relații cu Mediul de Afaceri și coordonatorul Direcției de proiecte, au avut o întâlnire cu reprezentanți ai Camerei de Comerț Doboj din Republica Srpska și a Directorului General al CCI Kikinda. Scopul vizitei a fost acela de a identifica proiecte cu finanțare
europeană spre a fi derulate în parteneriat cu CCIAT și organizarea de parteneriate de afaceri.

09 martie: Stana Stoianov, Director Dept. Relații Economice cu Mediul de Afaceri și Cristina Coroian, Director Cabinet Președinte, au participat la ceremonia de inaugurare a noului terminal plecări externe din cadrul Aeroportului Internațional Traian Vuia Timișoara, eveniment care marchează intrarea României în Schengen cu transporturile aeriene și maritime. La eveniment au participat Marcel Ciolacu, primul ministru, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, Nicolae Ciucă, președintele Senatului, alți oficiali.

02 aprilie: La invitația Primăriei Municipiului Timișoara, Directorul General al CCIAT, Mihaela Tomescu, și Stana Stoianov, Director Dept. de Relații cu Mediul de Afaceri, au participat la o primă întâlnire referitoare la vizita la Timișoara a delegației nipone, din iunie 2024.

12 aprilie: La invitația companiei Drumuri si Poduri Banat, Directorul Dept. Relații Economice cu Mediul de Afaceri, Stana Stoianov, și Cristina Coroian, Director Cabinet Președinte, au participat la inaugurarea celei de-a treia stații de asfalt, printre cele mai moderne stații din lume, devenind astfel cel mai mare furnizor de asfalt din regiune, și la împlinirea a 31 de ani de activitate.

30 mai: CCIA Timiș a participat prin Mihaela Tomescu, Director General, la conferința ANTREPRENORIAT DE TOP destinată prezentării unui nou proiect privind accelerarea creșterii nivelului de educație financiară și digitală în rândul antreprenorilor români, coordonat de Banca Națională a României, alături de parteneri instituționali de cea mai înaltă ținută. Gazda evenimentului a fost Univesitatea de Vest Timișoara, partener al proiectului.

01 iunie: Cristina Coroian, Director Cabinet Președinte și Cristina Bădulescu, coordonator Direcție Proiecte, au reprezentat CCIAT la ceremonia prilejuită de Ziua Națională a Italiei.

12 iunie: Conducerea CCIA Timiș prin persoana Directorului General Mihaela Tomescu, a fost invitată la sărbătorirea a patru ani de activitate în Timișoara a Clubul Economic Nord American. Evenimentul s-a dorit și o
marcare a zilelor naționale a celor trei țări importante de pe continentul Nord American: Canada (1 iulie), SUA (4 iulie) și Mexic (16 septembrie).

20 iunie: O delegație de oameni de afaceri din Japonia și reprezentanți români ai unor firme japoneze de renume au avut o întâlnire la CCIA Timiș, parte a vizitei oficiale a delegației nipone la Timișoara. Scopul întâlnirii a fost acela de documentare privind oportunitățile de afaceri și investiții oferite de Județul Timiș și de informare privind activitățile
CCIA Timiș. Din delegația niponă au făcut parte Daisuke KUDO – Vicepreședinte al Asociației Oamenilor de Afaceri Japonezi din România (JBA-R), Hiroshi KUDO – Secretar și Șeful Secției Economice a Ambasadei Japoniei în România și reprezentanți ai unor companii japoneze prezente pe piața europeană și românească: HITACHI Europe (energie, mobilitate, tehnologii digitale și ecologice), ITOCHU Corporation (proiecte de infrastructură, dverse tipuri
de comerț), TAKENAKA EUROPE (proiecte de construcții, designing), YUSEN LOGISTICS (soluții de transport, logistică, lanț de aprovizionare, MAKITA EUROPE (producător de echipamente electrice și preumatice profesionale), FUJITSU (IT și telecomunicații), E&M Corporation (dezvoltare software), NIPPON EXPRES (servicii de logistică). Vicepreședinte JBA-R a prezentat activitatea și rolul asociației, după care fiecare reprezentant al delegației și-a prezentat domeniul de activitate.

Oficialul Ambasadei Japoniei a vorbit despre Expoziția Mondială Osaka 2025 având ca temă Designing Future Society for Our Lives, unde va fi prezentă și România cu un pavilion național. Expoziția se desfășoară în perioada 13 aprilie – 13 octombrie 2025, iar în luna iunie va fi stabilită Ziua Națională a României. Totodată, Ambasada Japoniei va organiza la București o întâlnire cu reprezentanți ai Guvernului României și oameni de afaceri referitor la participarea la evenimentele dedicate României în pavilionul național. După scurte prezentări ale economiei Județului Timiș și a poziției acestuia în context național cât și ale activităților CCIAT, cu accent pe serviciile oferite comunității de afaceri și pe evenimentele economice premieră, reprezentanții Camerei au lansat câteva propuneri de
colaborare concrete, respectiv: participarea CCIAT cu o delegație de oameni de afaceri timișeni la Expo Osaka 2025 și organizarea la Timișoara a unui Forum de Afaceri RomâniaJaponia în domenii de interes pentru companiile japoneze, precum: IT&C, infrastructură, logistică, energie, comerț. Forumul de afaceri va fi dublat de o expoziție și
o seară a culturii japoneze.
Pentru materializarea acestei agende de lucru, Președintele CCIAT, Florica CHIRIȚĂ, va avea o întrevedere, la București, cu E.S. Ambasadorul Japoniei, și cu conducerea JETRO – Organizația Japoneză pentru Comerț Exterior.
Oaspeții niponi au fost primiți de Rodica Olinic – Consilier Relații Publice și Cristina Coroian – Director Cabinet Președinte CCIAT.

15 iulie: Directorul General al CCIA Timiș, Mihaela Tomescu, a participat la aniversarea Zilei Naționale a Contabilului Român, cel mai important eveniment din România dedicat profesiei contabile, organizat anual de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), desfășurat sub sloganul “Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună!”. Mesajele partenerilor instituționali ai profesiei, administrației publice locale, mediului de afaceri și mediului educațional au fost urmate de un panel cu tema “Era smart accounting:
Contabilitatea, de la A la AI”. În cadrul Topului Membrilor CECCAR au fost recunoscute performanțele societăților de expertiză contabilă și de contabilitate, precum și ale experților contabili și contabililor autorizați din Timiș, în semn de apreciere a contribuției acestora la dezvoltarea profesiei și a mediului de afaceri, în interes public.

14 august: Directorul General al CCIA Timiș, Mihaela TOMESCU, a primit vizita reprezentanților Ambasadei Canadei în România – Heather Bystryk, Senior Trade Commissioner și Raluca Tudor-Petcu, Trade Commissioner, din cadrul Serviciului Comercial al Ambasadei Canadei în România. Scopul vizitei a fost de a identifica posibilități de cooperare concrete pentru firmele canadiene interesate să facă afaceri pe piața timișeană, prin intermediul CCIAT. După o prezentare succintă a economiei Județului Timiș, a activității și serviciilor CCIAT și a misiunii economice multisectoriale pe care CCIAT o pregătește în Canada și SUA, în perioada 5-13 noiembrie a.c., a fost lansată intenția Președintelui CCIAT de a avea o întrevedere cu Ambasadorul Canadei la București, pentru a stabili de comun acord o agendă de lucru pentru perioada care urmează, printre care și organizarea unei misiuni economice canadiene la Timișoara.

21 septembrie, Kikinda: Rodica Olinic, consilier Relații Publice, a reprezentat CCIAT la Ziua Dovleacului, la invitația conducerii Camerei de Comerț Kikinda, partener tradițional al CCIAT.

7 noiembrie: Directorul General al CCIAT, Mihaela Tomescu, a reprezentat CCIAT la cea de-a 8-a ediție a Balului caritabil „Dovleacul Roz”, inițiat și organizat de Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp, ca gest de solidaritate și sprijin pentru pacienții cu cancer.

12 noiembrie: Directorul General al CCIAT, Mihaela Tomescu, și Rodica Olinic, consilier Relații Publice, au participat la ediția regională Sud-Vest a Galei „România ești TU”, în cadrul căreia CCIAT a primit Diploma de Excelență pentru contribuția adusă în dezvoltarea regională prin proiecte cu impact pentru comunitate. Directorul General al CCIAT a urcat pe scenă pentru a primi premiul și a transmite mesajul Președintelui CCIAT.

12 noiembrie: Cristina Coroian, Director Cabinet Președinte, a reprezentat CCIAT la aniversarea a 20 de ani de la înființarea biroului din Timișoara al NNDKP (Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen), una din cele mai mari şi mai respectate case de avocatură din România ce oferă servicii de avocatură complete şi integrate.

15 noiembrie: Directorul Dept. Relații Economice cu Mediul de Afaceri, Stana Stoianov, și Cristina
Coroian, Director Cabinet Președinte, au reprezentat CCIA Timiș la deschiderea oficială a
Consulatului Onorific al Columbiei la Timișoara, în prezența E.S. Assad José Jater Peña, Ambasadorul Columbiei în Polonia, și a numeroși reprezentanți ai instituțiilor publice și ai comunității de afaceri timișene. În discuția cu reprezentanții CCIA Timiș, Cristian FlorinCRIȘAN, Consulul Onorific al Columbiei la Timișoara, a reiterat dorința de a consolida relațiile economice și de afaceri bilaterale, urmând ca în cursul lunii ianuarie 2025 să aibă loc întâlnirea cu Președintele CCIAT în vederea stabilirii unei agende de lucru comune.

4 decembrie: Directorul Dept. Relații Economice cu Mediul de Afaceri, Stana Stoianov, a reprezentat CCIA Timiș la recepția oferită de Ambasadorul Statului Qatar în România, E.S. Osama Yousef A.A. Algaradawi, cu ocazia Zilei Naționale, la JW Marriott București Grand Hotel. Au avut discursuri Ambasadorul Statului Qatar și Traian Laurențiu Hristea, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe. Au fost prezenți membri ai Corpului
Diplomatic, ambasadori străini acreditați la București, reprezentanți de instituții și organizații, oameni de afaceri.

07 decembrie: Directorul Dept. Relații Economice cu Mediul de Afaceri, Stana Stoianov, și Cristina Coroian, Director Cabinet Președinte, au reprezentat organizația la Gala aniversară 30 ani a FLEXIK AUTOMATION, lider național în domeniul industriei instalațiilor HVAC, sistemelor de ventilație industriale, sistemelor de protecție la incendiu și al automatizării acestora. Compania s-a clasat pe locul 9 în „Top 500 companii românești” realizat de revista CAPITAL nr.7 / noiembrie 2024.

12 decembrie: Sala CEDO a CCIAT a găzduit evenimentul „Atelier de mobilizare comunitară”, organizat de Camera de Comerț și Industrie a României în cadrul Proiectului „RISE UP – revigorarea comunităților urbane prin implicare socială”, finanțat de Fondul Social European PLUS, Programul Educație și Ocupare 2021-2027.
La eveniment a participat Mihaela Tomescu, Director General, care a transmis mesajul Președintelui CCIAT.

Convenții de colaborare: 1
▪ 27 mai CCIAT – Inspectoratul Școlar Județean Timiș
Încheiat în cadrul Proiectului “Învață de la antreprenori”, în calitatea CCIAT de parte activă a Protocolului de Colaborare semnat la nivel național între Camera de Comerț și Industrie a României și Ministerul Educației, în data de 09 mai 2024.

Recunoașteri naționale pentru activitatea CCIA Timiș: 2
19 martie: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a primit Placheta de Onoare în semn de recunoaștere a
efortului constant la promovarea mediului de afaceri românesc și timișean în relațiile internaționale.
Distincția a fost înmânată de dl. Sorin IONESCU, Subprefect al Județului Timș, în cadrul unei întâlniri cu agenții
economici și mass media.

Sunt purtătorul unui mesaj și al unei distincții din partea Ministerului de Externe al României, în semn de mulțumire și de prețuire a doamnei președinte pentru sprijinul constant și promovarea României și a firmelor din România în Europa și în lume. Este o recunoaștere a modului în care Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș sprijină relațiile internaționale și sprijină modul în care companiile românești se regăsesc pe piața
internațională” , a explicat demersul său subprefectul Sorin Ionescu.

12 noiembrie: În cadrul ediției regionale Sud-Vest a Galei „România ești TU”, Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș i-a fost conferită Diploma de Excelență pentru contribuția adusă în dezvoltarea regională prin proiecte cu impact pentru comunitate.

Mulțumim echipei „Romania ești TU” pentru organizarea Galei în orașul nostru și pentru inițiativa unui proiect de excepție. Suntem mândri că ne aflăm printre organizațiile care aduc valoare prin implicare în proiecte de interes local și regional. Asemeni întregului sistem cameral, CCIA Timiș promovează și susține comunitatea de afaceri locală. Prin întreaga noastră activitate, creăm valoare în mediul economic timișean. Organizăm seminarii de informare a firmelor cu privire la reglementări legislative în toate domeniile cu impact asupra activității acestora. Sprijinim internaționalizarea afacerilor prin evenimente specifice diplomației economice. Derulăm proiecte cu finanțare europeană în domenii de actualitate pentru antreprenori cu rezultate concrete, transpuse în servicii gratuite în beneficiul comunității de afaceri. Ne implicăm în acţiuni de educație antreprenorială în rândul elevilor dar și în acțiuni de responsabilitate socială, prin sprijin financiar sau material acordat de companiile membre ale Camerei unor cauze umanitare. Credem că sarcina noastră a tuturor – lideri de afaceri, politicieni, oameni de cultură – este să construim un mâine mai bun”, este mesajul Președintelui CCIAT.

Târguri, expoziții, saloane
❖ Organizate de CCIAT: 12, 500 expozanți, 45.000 vizitatori

EXPO MOBILA TIMIȘOARA la prima ediție 2024
15-18 februarie: CCIAT a deschis calendarul expozițional 2024 cu EXPO MOBILA TIMIȘOARA, expoziție națională
dedicată publicului larg dar și profesioniștilor din domeniu. Evenimentul a reunit peste 20 de producători români din Arad, Satu Mare, Cluj-Napoca, Timișoara și județul Timiș, dar și din Republica Moldova și Spania, alături
de importatori recunoscuți din domeniu, interesaţi să se promoveze pe piața timișeană și să identifice noi parteneri de afaceri. Prezentă pentru a treia oară în expoziție, reprezentanța unei firme producătoare din Spania a expus spre vânzare modele de fotolii, canapele și colțare modulare cu cele mai noi tehnologii smart incorporate.
Au fost prezentate piese de mobilier pentru apartament, casă la curte sau birou – multe unicate, de la mobilierul clasic la cel modern, cu accent pe multiplele posibilități de decorare, paturi și saltele cu functionalități îmbunătățite pentru un somn odihnitor, canapele și fotolii în tendințele anului.

Salonul Industriei Ușoare, prima ediție 2024
21-25 februarie: Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș a găzduit prima ediție din acest an a Salonului
Industriei Ușoare, eveniment tradițional în rândul expozițiilor de profil din vestul țării, o gală a tendințelor modei
în sezonul iarnă-primăvară 2024. Peste 50 de firme din întreaga țară, producători și comercianți, au expus spre
vânzare, la prețuri promoționale, o gamă diversificată de articole de îmbrăcăminte, tricotaje, lenjerie intimă, încălțăminte, marochinărie, pielărie, blănărie, accesorii. Nu au lipsit nici produsele cosmetice şi naturiste, parfumuri, bijuterii din aur şi argint, gablonţuri, articole de artizanat, decorațiuni hand made dar și cadouri pentru Dragobete și pentru sărbătoarea Mărţişorului.
Ca la toate edițiile anterioare, Târgul de Produse Tradiţionale din exteriorul CRAFT și-a întâmpinat publicul vizitator cu produse specifice de sezon.

Salonul Industriei Ușoare, ediție de primăvară
27-31 martie: Salonul Industriei Ușoare, tradiționala expozitie cu vânzare de îmbrăcăminte și încălțăminte, a revenit cu primăvara la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT. Peste 50 de firme din întreaga țară, producători și comercianți, au expus o gamă diversificată de articole de îmbrăcăminte, tricotaje, lenjerie intimă, încălțăminte, marochinărie, pielărie, blănărie, accesorii, dar și produse cosmetice şi naturiste, parfumuri, bijuterii din aur şi argint, gablonţuri, articole de artizanat, decorațiuni hand made. Ca la toate edițiile, Târgul de Produse Tradiţionale a întâmpinat publicul vizitator cu produse specifice de sezon.

Salonul Industriei Ușoare, ediție dedicată sărbătorilor pascale
24-28 aprilie: Având în vedere succesul de care se bucură Salonul Industriei Ușoare în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o ediție specială cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Peste 50 de firme din întreaga țară, atât producători cât și comercianți, au expus spre vânzare, la prețuri promoționale, o gamă diversificată de articole de îmbrăcăminte, tricotaje, lenjerie intimă, încălțăminte, marochinărie, pielărie, blănărie, accesorii.

Salonul Industriei Ușoare, prima ediție de vară
22-26 mai: Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș a găzduit o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, cu participarea a peste 50 de companii din țară, producători și comercianți, care au oferit spre vânzare, la prețuri promoționale, o gamă largă de articole de sezon: îmbrăcăminte, tricotaje, lenjerie intimă, încălțăminte, marochinărie, accesorii, produse cosmetice, parfumuri, bijuterii din aur şi argint, gablonţuri. Târgul de Produse Tradiționale din exterior a întâmpinat vizitatorii cu dulciuri de casă, produse naturiste, miere de albine,
produse de carmangerie, articole de artizanat, unități de alimentație publică.

Salonul Industriei Ușoare, a doua ediție de vară
12-16 iunie: Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș a găzduit o nouă ediție de vară a Salonului Industriei Ușoare, cu participarea a peste 50 de companii din țară, producători și comercianți, care au oferit spre vânzare, la prețuri promoționale, o gamă largă de articole de sezon: îmbrăcăminte, tricotaje, lenjerie intimă, încălțăminte, marochinărie, accesorii, produse cosmetice, parfumuri, bijuterii din aur şi argint, gablonţuri, altele. Târgul de Produse Tradiționale din exterior a întâmpinat vizitatorii cu dulciuri de casă, produse naturiste, miere de albine, produse de carmangerie, articole de artizanat.

EXPO MOBILA TIMIȘOARA, la o nouă ediție 2024
27-30 iunie: CCIA Timiș a organizat cea de-a doua ediție din acest an a EXPO MOBILA TIMIȘOARA, expoziţie
naţională dedicată industriei mobilei. Au fost prezente 20 de companii din judeţele Timiş și din țară, producători
autohtoni, importatori dar și reprezentanțe ale unor branduri de top din industria mobilei. Vizitatorii au putut admira și achiziționa o gamă largă de piese de mobilier, multe dintre acestea unicate, de la mobilierul clasic la cel modern, cu accent pe multiplele posibilități de decorare. Totodată, această ediție a adus ultimele tendiţe în materie
de panouri decorative pentru perete, lambriuri de podea, decorațiuni, piese de mobilier cu istorie, sau piese și obiecte mici de lemn.

Salonul Industriei Ușoare, a doua ediție de toamnă 2024
09 – 13 octombrie: CCIA Timiș a organizat o nouă ediție de toamnă a Salonului Industriei Ușoare unde au fost prezente peste 50 de companii din țară, producători și comercianți, care au oferit spre vânzare, la prețuri promoționale, o gamă largă de articole de sezon, precum: îmbrăcăminte, tricotaje, lenjerie intimă, încălțăminte, marochinărie, accesorii, produse cosmetice, parfumuri, bijuterii din aur şi argint, gablonţuri și multe altele.

Salonul Industriei Ușoare, a treia ediție de toamnă 2024
13 – 17 noiembrie: CCIA Timiș a organizat cea de-a treia ediție de toamnă a Salonului Industriei Ușoare unde au fost prezente peste 50 de companii din țară, producători și comercianți, care au oferit spre vânzare, la prețuri promoționale, o gamă largă de articole de sezon, precum: îmbrăcăminte, tricotaje, lenjerie intimă, încălțăminte, marochinărie, accesorii, produse cosmetice, parfumuri, bijuterii din aur şi argint, gablonţuri și multe altele.

EXPO MOBILA TIMIȘOARA, ediția de toamnă 2024
21 – 24 noiembrie: Ediția de toamnă a EXPO MOBILA TIMIȘOARA a reunit un număr de 20 de producători români din Timișoara și din țară dar și importatori recunoscuți din domeniu, interesaţi să se promoveze pe piața timișeană și să identifice noi parteneri de afaceri. Au fost expuse piese de mobilier clasic, rustic, antic și antichizat – multe unicate, fotolii, colțare modulare, mic mobilier, decorațiuni și accesorii. Această ediție a adus o serie de promoții și campanii promoționale dar și discount-uri generoase.

Salonul Industriei Ușoare, ediție dedicată sărbătorilor de iarnă
11-15 decembrie: Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș a găzduit ultima ediție din acest an a Salonului Industriei Ușoare, manifestare care și-a propus să aducă mai aproape de sufletul publicului larg bucuria şi magia sărbătorilor de iarnă. Au fost prezente peste 50 de companii din țară, atât producători cât și comercianți, care au oferit spre vânzare o gamă largă de articole de sezon – îmbrăcăminte și lenjerie intimă, încălțăminte, marochinărie-blănărie, accesorii, bijuterii și gablonţuri, produse cosmetice, dar și decorațiuni și aranjamente de Crăciun. Târgul din exterior a întâmpinat vizitatorii cu produse specifice perioadei sărbătorilor de iarnă.

❖ Organizate în parteneriat cu terți: 4, 300 expozanți, 90.000 vizitatori

Salonul de carte BOOKFEST Timișoara
21-24 martie: Președintele CCIA Timiș, Florica CHRIȚĂ, alături de Mihai Mitrică Director Executiv al Asociaţiei Editorilor din România și Camelia Mingasson-Fetița, Directorul Casei de Cultură a Municipiului
Timișoara, a participat la deschiderea oficială al celei de-a XI-a ediții a Salonului de Carte Bookfest Timișoara 2024.
Găzduit de Centrul Regional de Afaceri al CCIAT, evenimentul a reunit 40 de edituri și 15 autori care au oferit publicului oferte și reduceri importante. Au avut loc 30 de evenimente interactive care au prilejuit iubitorilor de
carte întâlniri memorabile și sesiuni de autografe de la personalități marcante ale culturii românești contemporane.

EZOTERIC FEST, prima ediție 2024
9-12 mai: Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu CCIA Timiș au organizat cea de-a 28-a ediție a EZOTERIC FEST unde au fost prezenți peste 90 de expozanți și conferențiari din toată țara. În standuri s-au regăsit: produse naturiste, servicii specifice terapiilor alternative și complementare, literatura specifică tematicii, consultații gratuite, masaje și demonstrații, terapii în câmpul cuantic, cristale și pietre semiprețioase, produse fitofarmaceutice, proceduri radiestezice, dispozitive și tehnici de protecție contra radiațiilor negative de diverse tipuri. Zilnic au avut loc conferințe adecvate tematicii, cu participarea mai multor specialiști în ezoterism, cu lansări de carte și sesiuni de autografe. Cunoscutul Gheorghe Iovu a încântat asistența cu muzică terapeutică. Bursa Locurilor de Muncă Timișoara 2024

14 mai: Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș în parteneriat cu CCIA Timiș au organizat Bursa Generală a Locurilor de Muncă, eveniment găzduit de Centrul Regional de Afaceri al CCIAT.
Ediția a reunit 53 de angajatori din IT, vânzări, marketing, inginerie, resurse umane și alte domenii care și-au prezentat oferta de job-uri disponibile, punând la dispoziția persoanelor care caută un loc de muncă 824 de locuri de muncă pentru studii medii și 83 de locuri de muncă pentru studii superioare. Doritorii au putut să depună CV-urile sau interviuri de angajare în timp real. De asemenea, au fost organizate sesiuni de consiliere și pregatire pentru interviuri.

EZOTERIC FEST, ediție de toamnă 2024
8-10 noiembrie: Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu CCIA Timiș au organizat cea de-a 29-a ediție a EZOTERIC FEST, parte din mai larga tematică Timișoara Terapeutică. Au participat peste 100 de expozanți și conferențiari din țară și străinătate. În standuri s-au regăsit produse naturiste, servicii specifice terapiilor alternative și complementare, literatura specifică tematicii, consultații gratuite, masaje și demonstrații, terapii în câmpul cuantic, cristale și pietre semiprețioase, produse fitofarmaceutice, proceduri radiestezice, dispozitive și tehnici de protecție contra radiațiilor negative de diverse tipuri.

PROIECTE ÎN DERULARE: 5 (4+1)
A. Proiecte cofinanțate din Fondul Social European Plus prin Programul Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027, Apelul „Ține Pasul”, Prioritate: P9. Consolidarea participării populației în procesul de învățare pe tot parcursul vieții
pentru facilitarea tranzițiilor și a mobilității
Obiectiv general: Sprijinirea a 1809 angajați în dezvoltarea competențelor necesare adaptării la cerințele pieței muncii și pentru a face față provocărilor economice actuale.

❖ PROIECT #Skills4Future: Dezvoltarea Competențelor Digitale, Durabile și Antreprenoriale în era tehnologiei, ID 311110
Parteneri:
• Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș – beneficiar / lider de parteneriat
• Camera de Comert și Industrie a Județului Hunedoara – partener
Durata proiectului: 30 luni (01.10.2024 – 31.03.2027)
Obiectiv general: Promovarea învățării pe tot parcursul vieții, a oportunităților flexibile de actualizare a competențelor și de calificare pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 ani, care dețin calitatea de angajați cu contract individual de muncă (cu normă întreagă sau cu timp parțial), inclusiv persoane care ocupă poziții de management, ce provin din întreprinderi publice și private din Regiunea Vest, prin crearea și implementarea unor
programe de pregătire profesională continuă pentru actualizarea competențelor digitale, de dezvoltare durabilă și antreprenoriale în concordanță cu schimbările și nevoile pieței muncii din Regiunea Vest.
Acțiuni derulate:
▪ 11 octombrie – Comunicat de presă demarare proiect
▪ 30 noiembrie – Comunicat de presă lansare curs Marketing digital
▪ 26 noiembrie – Conferința de lansare a proiectului

❖ PROIECT Ecotech – integrarea competențelor ecologice și digitale, în vederea dezvoltării sustenabile în regiunea Vest și Sud-Est, ID 310939
Parteneri:
• Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș – beneficiar / lider de parteneriat
• Fundația “Centrul de Afaceri și Meserii EUROTRAINING” Timișoara – partener 1
• Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Vrancea – partener 2
Durata proiectului: 24 luni (01.10.2024 – 30.09.2026)
Obiectiv general: Promovarea învățării pe tot parcursul vieții a oportunităților flexibile de actualizare a competențelor și de recalificare pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 ani, care dețin calitatea de angajați cu contract individual de muncă (cu normă întreagă sau cu timp parțial), inclusiv persoane care ocupă poziții de management, ce provin din întreprinderi publice și private din Regiunea Vest si Sud Est, ținând seama de competențele antreprenoriale, digitale si alte noi competențe bazate pe nevoile pieței muncii din Regiunea
Vest si Sud Est prin facilitarea tranzițiilor profesionale și promovarea mobilității profesionale.
Acțiuni derulate:
▪ 11 octombrie – Comunicat de presă demarare proiect
▪ 10 noiembrie – Comunicat de presă lansare cursuri: Expert legislația muncii și Revisal;
Responsabil de Mediu
▪ 26 noiembrie – Conferința de lansare a proiectului

❖ PROIECT FlexCop_Flexibilitate în dobândirea de competențe și cunoștințe pentru acces la noi oportunități profesionale, ID 302244
Parteneri:
• Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș – beneficiar / lider de parteneriat
• Camera de Comerț și Industrie Prahova – partener
Durata proiectului: 30 luni (01.10.2024 – 31.03.2027)
Obiectiv general: Crearea și implementarea de programe de pregătire profesională continuă pentru actualizarea competențelor digitale, de dezvoltare durabilă și antreprenoriale în concordanță cu schimbările și nevoile pieței muncii din Regiunile Vest și Sud-Muntenia.
Acțiuni derulate:
▪ 11 octombrie – Comunicat de presă demarare proiect
▪ 13 noiembrie – Comunicat de presă lansare curs “Schimbările climatice: Cadrul
normativ, obiective și principii”
▪ 26 noiembrie – Conferința de lansare a proiectului
❖ PROIECT Evoluția tehnologiilor rapide=Evoluția carierei angajaților din Regiunea Vest, ID 317710
Parteneri:
• Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș – beneficiar / lider de parteneriat
• Expert Business Center – partener
Durata proiectului: 24 luni (01.12.2024 – 30.11.2026)
Obiectiv general: Actualizarea si dezvoltarea competentelor anticipate ale angajaților din Regiunea Vest ca urmare a participării a 650 de persoane la acțiuni de consiliere profesionala si programe de formare profesionala corelate cu noile tendințe si nevoi ale pieței muncii in vederea unei ocupări durabile si de calitate a acestora, pe parcursul a 24 luni.
Acțiuni derulate:
▪ 12 decembrie – Comunicat de presă demarare proiect
(*Vezi listă cursuri GRATUITE derulate prin cele 4 proiecte)
B. Program ERASMUS-EDU-2023-PEX-COVE

❖ PROIECT COVE-WENDT – Centrul de Excelență Vocațională în Sudare și Testare Nedistructivă (CoVE)
Parteneri:
• Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Sudură și Încercări de Materiale ISIM
Timișoara – coordonator proiect
• Consorțiu din care face parte și CCIAT
Obiectiv general: Dezvoltarea de ecosisteme de competențe pentru inovare, specializare SMART și dezvoltare regională pentru a sprijini tranziția duală către o economie verde și digitală. Platforma de specializare inteligentă va ajuta statele membre și regiunile să dezvolte, să implementeze și să-și revizuiască strategiile de cercetare și inovare pentru specializarea inteligentă.
Acțiuni derulate:
❖ 3-4 aprilie 2024, ISIM Timișoara – Eveniment de lansare a proiectului
❖ 19-20 septembrie 2024, Institutul de Sudură Italian, Genova – A 2-a întâlnire a
partenerilor de proiect
❖ 8 noiembrie 2024, UPT Timișoara – Workshop „New trends in welding sector”.

Cursuri derulate prin Direcția Formare și Perfecționare Profesională: 21, 354 cursanți

În cursul anului 2024, Direcția Formare și Perfecționare Profesională a CCIA Timiș a organizat un număr de 21 cursuri autorizate de Ministerul Educației și de Ministerul Muncii și Protecției Sociale prin Comisia de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională. La aceste cursuri au participat 354 cursanți din care 24 proveniți din firme membre CCIAT. Seriile de cursuri pentru care au fost organizate grupe: Competențe Antreprenoriale, Financiare și Juridice; Inspector în Domeniul Sănătății și Securității în Muncă; Inspector/Referent Resurse Umane; Manager de Proiect; Responsabil de Mediu; Specialist în Managementul Deșeurilor; Arhivar; Contabil; Expert Accesare Fonduri Structurale și de Coeziune Europene; Expert Achiziții Publice; Gestionar Depozit; Responsabil cu Protecția
Datelor cu Caracter Personal. Servicii oferite de Direcția Juridică
– Certificate de origine pentru export: 1604
– Avize de forță majoră: 4 (în valoare de 82.000 lei + TVA)

Curtea de Arbitraj de pe lângă CCIAT
CCIA Timiș, prin Curtea de Arbitraj, promovează importanța soluționării rapide a litigiilor prin instituția arbitrajului, susținând oportunitatea includerii clauzei compromisorii în toate contractele comerciale. S-au înregistrat un număr de 32 dosare.

Evenimente găzduite de Centrul Regional de Afaceri, organizate de terți (economice, medicale, politice, culturale, sportive, religioase): 50

Evenimente cu un număr foarte mare de participanți:
– Târgul Angajatorilor de Top, 15-16 martie
– Salonul de carte BOOKFEST Timișoara, 21-24 martie
– Vicii și Delicii, 5-7 aprilie
– Technology Expo & B2B Meetings 2024, 30 mai
– Concursul Timișoara Grand Prix Rapid 2023 (Federatia Română de Șah), 5-6 august
– Conferința Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara, 24-26 octombrie

Exit mobile version