TIMISOARA. Conform Art.4, lit.j din Legea nr. 335/2007, camerele de comert si industrie din Romania sunt singurele institutii abilitate legal sa avizeze existenta cazurilor de forta majora si influenta acestora asupra executarii obligatiilor contractuale ale comerciantilor prin emiterea de avize de forta majora.
Judetul Timis a traversat in aceasta toamna un eveniment meteorologic deosebit de violent, neanticipat intr-un termen rezonabil de Administratia Nationala de Meteorologie. Evenimentul a lasat in urma un bilant dezastruos – 5 persoane au decedat, iar 49 au fost ranite numai in judetul Timis. Pagubele materiale au depasit suma de 5 milioane de lei. Toate acestea au afectat puternic si afecteaza inca agentii economici din Judetul Timis care s-au vazut in imposibilitatea de a-si onora obligatiile contractuale.
Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis poate veni in sprijinul acestora cu un aviz de forta majora, pentru situatiile in care firmele nu pot depasi situatiile neplacute care conduc la imposibilitatea de a respecta contractele incheiate cu diversi parteneri.
Forta majora semnifica, potrivit Art.1351, alin.2 din Codul Civil, orice eveniment „extern, imprevizibil, absolut invincibil si inevitabil”, intervenit dupa nasterea obligatiei, care face imposibila executarea acesteia si care inlatura raspunderea debitorului fata de creditor.
Aparitia unui caz de forta majora si, deci, posibilitatea invocarii sale, produce doua efecte semnificative, general acceptate: mai intai, efectul cel mai vizibil, al exonerarii de raspundere, al inlaturarii (temporare) a raspunderii subiectului care avea o obligatie contractuala si care nu a putut fi realizata sau a fost realizata intarziat, ca urmare a cazului de forta majora; mai apoi, efectul suspendarii raportului juridic afectat, si implicit a obligatiei care a fost intarziata sau zadarnicita de evenimentul extraordinar care semnifica forta majora.
Pentru emiterea avizului de forta majora, agentii economici sunt invitati sa depuna la sediul CCIAT din P-ta Victoriei nr. 3, cam. 7, un dosar cu urmatoarele documente:
a) cerere prezentand cauza de forta majora, unde si cand a fost localizata, ce efecte a produs, cu ce consecinte fizice si valorice si cum se justifica acestea, unde si la ce foloseste avizul de atestare a fortei majore;
b) contractul afectat de evenimentul de forta majora, cuprinzand clauza de forta majora;
c) notificari adresate partenerului contractual in legatura cu aparitia evenimentului invocat si efectele sale asupra derularii operatiunilor contractuale;
d) planse fotografice realizate inaintea, pe parcursul si eventual dupa producerea evenimentului (daca este cazul);
e) evaluari efectuate de experti autorizati asupra fenomenului precum si a daunelor suferite; f) procesul verbal de constatare incheiat la fata locului (de regula cu un reprezentant al primariei in a carei raza administrativ-teritoriala este localizata paguba produsa agentului economic si de reprezentantul primariei din respectiva arie de competenta administrativa, modul de calcul pentru evaluarea pierderilor datorate factorilor naturali;
g) informare din partea Centrului Meteorologic Regional Banat – Crisana privind existenta si efectele evenimentului invocat, localizarea acestuia, momentul inceperii si incetarii evenimentului.