40% dintre studentii timisoreni spun ca au nevoie de cadre didactice cu pregatire mai buna, orientate spre o educatie dinamica, in timp cel 39% au mentionat nevoia unei infrastructuri moderne in cadrul facultatilor – asa arata rezultatele unui sondaj realizat pe un esantion de 560 de studenti de la facultatile din Timisoara care au transmis aceste solicitari in cadrul unei campanii care poarta numele de EduCraciun. Proiectul, prin care studentii si-au transmis dorintele catre Mos Craciun, a fost initiat si implementat de un grup de 20 de studenti care fac parte din Minds Hub (un hub educational care aduce la aceeasi masa profesori, studenti si angajatori), iar rezultatele centralizate ale cerintelor studentilor au fost transmise catre ministrul educatiei, Adrian Curaj, noteaza zf.ro.
„Cele mai multe nemultumiri ale studentilor, exprimate in peste 250 dintre scrisorile transmise de studentii timisoreni care au participat la campanie, au fost legate de cadrele didactice, despre care, spun ei, sunt depasite de subiectul pe care il predau, au metode invechite de predare si nu iau in considerare evaluarile care le sunt facute de catre studenti. Cresterea nivelului de pregatire si de implicare al profesorilor universitari reprezinta o nevoie acuta a sistemului, iar aceasta ar trebui sa fie prioritatea unei schimbari sau reforme a sistemului educational universitar. Avem exemple foarte bune de profesori, insa acestea sunt exceptii. Dorim ca exceptiile sa fie doar negative intr-un viitor ideal al educatiei”, a explicat Remus Radvan, fondator al Creative Minds Hub si student la masteratul de sisteme informationale pentru afaceri al Facultatii de Economie si de Administrare a Afacerilor (FEAA) din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara.
Printre nevoile exprimate de studentii timisoreni in scrisorile transmise in cadrul proiectului se mai afla si accentul pe activitati practice in timpul studiilor, precum si o programa scolara adaptata cerintelor de pe piata muncii (nevoie exprimata in proportie de 35% dintre studenti). Alte mentiuni au facut referire la accesul la oportunitati de cariera (24%), burse si bugete pentru materiale didactice (23%) sau accesul la informatii de actualitate, mentorat (19%).
Campania EduCraciun s-a desfasurat in perioada 16-18 decembrie, iar proiectul a fost realizat de Minds Hub in colaborare cu alte sase organizatii studentesti din Timisoara, iar organizatorii sustin ca proiectul a fost realizat in mod exclusiv de catre si pentru studenti, fara avea vreo afiliere cu mediul academic.
Cei 560 de studenti care si-au exprimat dorintele in scrisorile care au ajuns la ministrul Educatiei provin de la Universitatea de Vest din Timisoara (Facultatea de Economie si de Administrare a Afacerilor, Facultatea de Chimie, Biologie si Geografie, Facultatea de Drept, Facultatea de Arte si Design, Facultatea de Educatie Fizica si Sport, Facultatea de Litere, Istorie si Teologie, Facultatea de Matematica si Informatica, Facultatea de Muzica si Teatru, Facultatea de Sociologie si Psihologie, Facultatea de stiinte Politice, Filosofie si stiinte ale Comunicarii) si de la Universitatea Politehnica din Timisoara (Facultatea de Arhitectura si Urbanism, Facultatea de Automatica si Calculatoare, Facultatea de Constructii, Facultatea de Electronica si Telecomunicatii, Facultatea de Electrotehnica si Electroenergetica, Facultatea de Mecanica si Facultatea de stiinte ale Comunicarii).