Opinia Timisoarei

Ce-ati zice de o cafea in Turnul de Apa din Iosefin? O bem in 2023, admiram Timisoara de sus dintr-un loc de belvedere si ne bucuram de expozitii. Se pregateste licitatia pentru reabilitarea castelului de apa. Foto

TIMISOARA. Se fac noi pasi pentru transformarea Turnului de Apa din Iosefin intr-un spatiu cultural neconventional. Primaria Timisoara a anuntat pornirea proiectului de revitalizare a obiectivului, care urmeaza sa fie complet modificat si repus in circuitul cultural al orasului. Banii, in marea lor majoritate, au fost deja asigurati din fonduri norvegiene.

CITESTE SI: S-au scumpit apartamentele vechi la Timisoara si au scazut preturile la cele noi. Ultimele date de pe piata imobiliara 

Reamenajarea turnului se va face atat la exterior, cat si la interior si va transforma edificiul simbol al orasului intr-un obiectiv turistic.

Gardul care imprejmuieste batranul turn va fi demolat, iar in zona se vor construi o rampa de acces si o cladire administrativa. Intrarea in turn este tratata ca un traseu pentru observarea constructiei si care poate fi folosit ca spatiu expozitional. Pe terenul din jurul turnului se vor amenaja gradene de beton si o copertina.

In interior, se vor crea mai multe spatii, cu destinatii diferite. Astfel, in zona de intrare va fi amplasata o cafenea conectata cu spatiul exterior, o sala de expozitii, un spatiu foaier, o sala pentru activitati culturale, dar si o zona belvedere.

Lucrarile, realizate de Primaria Municipiului Timisoara, vor consta in: restaurarea scarilor si balustradelor, se va pastra rezervorul 1 integral si se va amplasa un planseu metalic in interior (spatiu foaier), se va pastra rezervorul 2, dar se vor realiza in el goluri pentru lumina (sala pentru activitati culturale), se vor realiza scari interioare noi, se vor inlocui tamplariile exterioare, se va inlocui usa de acces metalica cu una de sticla, se vor aplica tehnici de curatare adaptate finisajelor existente caramida aparenta/beton, se vor realiza noi finisaje interioare„, transmit reprezentantii Primariei.

Revitalizarea monumentului istoric va fi realizata printr-o serie de activitati cu scop educativ si de informare, organizate de Asociatia Prin Banat.

Printre aceste se numara tururi si vizite de santier pentru studentii de la facultatile de profil, pentru a observa procedurile si tehnicile din cadrul procesului de restaurare. Va fi realizat si un eveniment de proiectii 3D pe monumentul istoric. Rezultatele cercetarilor se vor concretiza intr-o expozitie permanenta dedicata monumentului, dar si in expozitii temporare si se va realiza un model tridimensional dedicat persoanelor cu deficiente de vedere.

De asemenea, se doreste promovarea si sustinerea comunitatii locale de artisti, prin organizarea mai multor spectacole de teatru sau de muzica, simpozioane, expozitii sau ateliere. In turn la fi amenajat si un muzeu al cafelei, dar si o mini-cafenea tematica. Capacitatea maxima a Turnului de Apa este de 70 de persoane.

Alte interventii propuse pentru refunctionalizarea monumentului sunt amplasarea unui ascensor panoramic interior, realizarea si redimensionarea bransamentelor si retelelor edilitare, dar si realizarea iluminattului architectural pentru cladire si pentru spatiu exterior amenajat.

Proiectul este finantat prin Granturile SEE 2014-2021 in cadrul Programului RO-CULTURA si este realizat de Primaria Timisoara in parteneriat cu Asociatia Prin Banat.

Valoarea totala a investitiei este de aproape 11 milioane de lei, din care peste 7 milioane de lei sunt din fonduri norvegiene. Termenul de finalizare al proiectului este februarie 2024.

In scurt timp, anunta Primaria Timisoara, va lansa licitatia pentru reabilitarea Turnului de Apa din cartierul Iosefin, iar daca totul va merge conform planului, in toamna ar urma sa si inceapa lucrarile.

Castelul de Apa din Iosefin, de pe strada Gheorghe Baritiu, are 52 de metri si a fost construit in anul 1914, fiind proiectat de faimosul arhitect Laszlo Szekely. Avea rolul de a regla nivelul apei de consum pentru populatie.

 

Exit mobile version