Opinia Timisoarei

Ce cauta Razvan Negrisanu in concursul de 1 milion si jumatate de euro pentru Piata Victoriei din Timisoara? Chiar Legea achizitiilor publice ii da dreptate unui userist acuzat de… defaimare de catre consilierul local

TIMISOARA. Aceste clarificari se bazeaza pe regulamente si legi, nu pe presuneri nefondate, asa cum a procedat Alin Ciobanu, preluat de ziarul Opinia Timisoarei este pasajul din postarea pe grupul de Facebook Membri USR Timis cu care consilierul local Razvan Negrisanu si-a inceput explicatiile referitoare la participarea biroului sau de arhitectura, RD Sign, la concursul de solutii pentru reamenajarea Pietei Victoriei, finalizat cu un mare premiu de 1,5 milioane de euro si cu alte cateva premii si mentiuni de ordinul zecilor de mii si miilor de euro.

Regulamentele si legile invocate la modul general de domnul Negrisanu in expozeul sau au fost Statutul Ordinului Arhitectilor din Romania si Codul Administrativ, care, pasamite, i-ar fi permis presedintelui Comisiei pentru dezvoltare urbanistica, amenajarea teritoriului si patrimoniu din cadrul Consiliului Local Timisoara sa participe nestingherit la o procedura de achizitie publica derulata de autoritatea contractanta Municipiul Timisoara.

Asadar, avem, pe de o parte, Statutul OAR si Codul Administrativ, iar pe de alta parte, “presupuneri nefondate”.

Pai haideti sa vedem cat de “nefondate” au fost presupunerile membrului USR Alin Ciobanu, care a indraznit sa puna sub semnul intrebarii, in fata colegilor de partid, participarea consilierului local Razvan Negrisanu la concursul premiat cu bani publici…

In cadrul procedurii demarate de autoritatea contractanta Municipiul Timisoara in data de 5 iulie 2023 – Servicii de proiectare (DALI+PT+AT, studii conexe) necesare realizarii obiectivului de investitie “Amenajare si modernizare Piata Operei si strazi zona Cetate” (adica concursul de solutii premiat cu 1 milion si jumatate de euro) -, in fisa de date completata in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), autoritatea contractanta publica, in temeiul art. 63, alin. (1) din Legea 98/2016 privind achizitiile publice, “lista persoanelor cu functie de decizie din cadrul autoritatii contractante”.

Ei bine, pe aceasta lista se regasesc, in afara primarului, viceprimarilor, a mai multor angajati ai PMT din sfera achizitiilor publice, si toti cei 25 de consilieri locali, adica inclusiv Razvan Negrisanu.

Ratiunea pentru care consilierii locali au fost inclusi pe lista persoanelor cu functie de decizie din cadrul autoritatii contractante – nu doar in cazul Municipiului Timisoara, ci la nivelul UAT-urilor din intreaga tara – poate tine si de faptul ca alesii locali aproba documente din dosarul de achizitie publica (indicatori tehnico-economici, studii, teme de proiectare).

Bun, acum trecem la articolul 60, alineatul 1 din Legea 98/2016 privind achizitiile publice, de unde aflam ca “reprezinta situatii potential generatoare de conflict de interese orice situatii care ar putea duce la aparitia unui conflict de interese in sensul art. 59, cum ar fi urmatoarele, reglementate cu titlu exemplificativ: (…) d) situatia in care ofertantul individual/ofertantul asociat/candidatul/subcontractantul propus/tertul sustinator are drept membri in cadrul consiliului de administratie/organului de conducere sau de supervizare si/sau are actionari ori asociati semnificativi persoane care sunt sot/sotie, ruda sau afin pana la gradul al doilea inclusiv ori care se afla in relatii comerciale cu persoane cu functii de decizie in cadrul autoritatii contractante sau al furnizorului de servicii de achizitie implicat in procedura de atribuire; e) situatia in care ofertantul/candidatul a nominalizat printre principalele persoane desemnate pentru executarea contractului persoane care sunt sot/sotie, ruda sau afin pana la gradul al doilea inclusiv ori care se afla in relatii comerciale cu persoane cu functii de decizie in cadrul autoritatii contractante sau al furnizorului de servicii de achizitie implicat in procedura de atribuire”.

 

Si acum intrebarea de 100 de puncte al carei raspuns poate transa si chestiunea “presupunerilor nefondate”: reprezinta sau nu o situatie potential generatoare de conflict de interese situatia in care ofertantul RD Sign SRL are ca patron NU pe sotul/sotia, ruda sau afinul persoanei cu functie de decizie din cadrul autoritatii contractante, ci pe INSASI persoana cu functie de decizie, distinsul consilier local Razvan Negrisanu?

CITESTE SI: Gargara consilierului local USR Razvan Negrisanu. Cum i s-a dereglat ‘busola morala’ in doar 2 luni, dupa ce s-a trezit pus in situatia de a alege intre a salva Romania si a pleca acasa cu un milion si jumatate de euro 

CITESTE SI: Show in USR Timisoara, dupa ‘clarificarile’ aduse de consilierul local Razvan Negrisanu in privinta participarii la concursul de arhitectura pentru Piata Victoriei

CITESTE SI: Consilierul local USR Razvan Negrisanu si-ar fi dorit sa umfle potul la concursul pentru reamenajarea Pietei Victoriei din Timisoara si sa plece acasa cu 1 milion si jumatate de euro bani publici 

Exit mobile version