Cu totii am devenit din ce in ce mai constienti de continutul ridicat de chimicale ce se gasesc in hrana, produse cosmetice, de curatenie sau in mediul inconjurator. Insa, cand vine vorba de casa in care locuim zi de zi, neglijam pericolele din materialele de constructii sau din lenjeria de pat, in favoarea esteticului. Iata cateva solutii alternative pentru o casa ce are grija de sanatatea noastra.
Mobilierul – cel realizat din PAL arata foarte bine, dar este o sursa continua de poluanti foarte toxici. Formaldehida este o substanta cancerigena folosita in producerea rasinii care lipeste rumegusul cand se toarna placile din PAL. Ea emana aburi toxici de-a lungul intregii vieti. Efectul in corpul uman este cumulativ si nu se observa imediat. Toxice sunt si substantele cu care se trateaza mobila, cleiul ce lipeste furnirul, chimicalele ce opresc lemnul sa arda, vopselele.
Lemnul masiv este mai sanatos. dar numai daca nu este tratat cu lacuri si baituri bazate pe produse petrochimice. Mobila modulara din sticla si metal este mai sigura pentru sanatate, din punctul de vedere al produsului finit. Sticla este unul dintre cele mai stabile si inerte materiale existente, iar metalul vopsit cu pulbere in camp electrostatic este considerat ecologic, pentru ca nu sunt implicati solventi. Placile de ceramica si cimentul sunt considerate eco si nu afecteaza sanatatea, desi procesul lor de fabricatie este poluant.
Vopselele non-toxice sunt realizate din pamant colorat, pigmenti naturali, rasini, uleiuri vegetale si apa. Nu incarca peretii si nu contin substante ce provoaca alergii. Zugraveala ecologica bazata pe celuloza este una dintre cele mai economice si simple vopsele pentru interior. Pe piata se gasesc si vopsele ce au in compozitie ioni de argint. Argintul are proprietati antimicrobiene, anihileaza pana la 650 de tipuri de microbi patogeni, nu este iritant si nici toxic. Aceste tipuri de vopsele sunt rezistente la curatare si nu isi modifica proprietatile in timp.
Materialele textile – covoarele sintetice sunt facute din polyester, un derivat al petrolului.
Natura ne ofera materiale din care se confectioneaza covoare de calitate superioara, cum ar fi bambus, sisal, iuta, lana sau fibra din coaja nucilor de cocos. Aceste covoare naturale nu se murdaresc atat de repede si au o rezistenta mai mare. Inventiile secolului XX pentru materiale, „calcatul permanent“, „fara sifonare“ sau „rezistent la pete si la foc“, se bazeaza pe faptul ca acestea au fost tratate chimic. Textilele naturale, lana, canepa, bambusul, matasea, bumbacul organic, sunt obtinute fara a se folosi pesticide, ierbicide, fungicide sau fertilizatori. Saltelele pe care dormim, daca sunt sintetice, din burete, nu permit aerarea, se umezesc si pastreaza umiditatea, retin micro-organisme ce pun in pericol sanatatea. Saltelele din fibra de cocos compacta au caracteristicile unui burete natural din lemn, avand cel mai redus risc de apnee si nu se deformeaza in timp.
Odorizantele si lumanarile-studiile au aratat ca 12 din 14 odorizante asa-zise „naturale“ contin ftalati, niste substante care, in doze mari, produc dereglari hormonale, probleme reproductive si anomalii ale fatului. in plus, odorizantele (de camera, uleiurile sau lumanarile parfumate), emana compusi chimici organici, cum ar fi benzenul, clasificat ca substanta cancerigena. Ca un agent natural ce absoarbe mirosurile, putem folosi otetul intr-un bol plasat in zonele cu probleme.
Produsele de curatenie sunt de cele mai multe ori cauza poluarii locuintelor. Multe dintre ele contin amoniac sau fenol, chimicale toxice. Chiar daca pare desuet, totusi, in fiecare casa exista produse naturale eficiente pentru curatenie, sigure, ieftine si la indemana oricui. Bicarbonatul de sodiu, in combinatie cu otetul, apa sau sucul de lamaie este un agent foarte bun de curatare pentru baie si bucatarie. Otetul simplu sau de mere dezinfecteaza si curata murdaria. Sucul de lamaie scoate petele si indeparteaza grasimea de pe vase. Uleiul de masline este folosit la lustruirea mobilei.