TIMISOARA. In loc sa-i sprijine cu toate fortele, ii loveste ca in fotbal, la picioare. Primarul Nicolae Robu a lansat un atac dur la adresa membrilor Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021.
In loc sa fi facut si sa faca demersuri ca Timisoara sa primeasca banii promisi de la Guvernul Romaniei, in conditiile in care niciun parlamentar de Timis nu s-a preocupat sa faca ceva in acest sens, edilul sef se arata nemultumit de munca celor care au castigat titlul, iar acum asigura implementarea proiectului.
Nicolae Robu se plange de primul eveniment de amploare organizat de Asociatie, acum cateva luni, si de directorul artistic al proiectului, unul dintre cei mai ravniti din toata lumea.
Primarul s-a plans de primul spectacol de anvergura dupa castigarea titlului pentru 2021, promovat de asociatie in urma cu aproape 2 luni, la care edilul nici macar nu a participat. Este vorba de Circus Cirkor – un spectacol de circ contemporan, fara animale, in care artistii au prezentat prin acrobatii povestea migrantilor din Europa.
„Eu nu am fost in oras cand a fost primul eveniment cultural, circul, dar multi care au participat mi-au spus ca nu a fost un eveniment care sa fie de conduita potrivita… Eu nu as fi inceput cu un circ, dar m-am trezit in fata unui fapt implinit si am zis sa il las. Am primit ecouri si sunt foarte nemultumit ca s-a inceput cu acel spectacol„, a declarat vineri primarul Nicolae Robu, la 2 luni de la acel moment.
In plus, primarul Timisoarei, ii acuza pe reprezentantii Asociatiei Timisoara Capitala Culturala ca refuza sa primeasca in randurile organizatiei oameni de afaceri care ar fi dorit sa dea o mana de ajutor. Nicolae Robu nu i-a nominalizat pe acesti ingeri pazitori din umbra, insa a anuntat ca va urmari personal programul asociatiei.
„Au vrut sa intre in Asociatie si sa vina ca si contributori si nu au fost primiti. Vreau sa punem lucrurile la punct. Tot mai multi cetateni, unii chiar importanti in cultura timisoreana vin si spun ca nu stiu ce se intampla cu acest proiect de la momentul castigarii competitiei. Daca fac un sondaj si intreb oamenii ce au aflat despe evolutia proiectului, imi inchipui ca oamenii vor ridica din umeri. Daca intreb oameni importanti din cultura timisoreana, nu cred ca stiu. Trebuie revizuita conduita. Eu am stat deoparte, lucru atipic pentru mine. De acum nu voi mai fi discret, ci voi fi la vedere. Vreau sa vad o planificare a activitatii, a evenimentelor culturale„, a declarat primarul Nicolae Robu.
Cat despre faptul ca Asociatia s-a zbatut din rasputeri sa faca treaba in conditiile in care nu a primit niciun ban de la Guvern de la castigarea titlului, iar de la primaria Timisoara sumele au venit cu taraita si cu mari intarzieri, edilul n-a spus niciun cuvant.
In total, pentru tot ce inseamna proiectul Capitala Culturala a Europei in 2021, factura finala a autoritatilor, asumata, este de 48,5 milioane euro, din care 23 de milioane de euro ar trebui acoperiti de Guvernul Romaniei pana la finele proiectului, iar restul de catre autoritatile locale, judetene si UE.
Nu doar activitatea Asociatiei il nemultumeste pe edil. Nicolae Robu l-a luat in colimator si pe directorul artistic al programului, Chris Torch, suedezul faimos in toata lumea, care a renuntat la proiectul Rijeka Capitala Culturala a Europei in 2020 pentru a veni sa coordoneze programul Timisoarei, fiind cotat unul dintre cei mai buni directori artistici pentru capitalele culturale. Torch a fost disputat si de alte orase care au dorit sa-l aiba in fruntea proiectului. Iar acesta a ales Timisoara.
„Vreau sa ii fie clar si consultantului ca nu mai merge cu conduita aroganta. E o conduita aroganta venita de la un om care e undeva sus fata de niste amarati care nu stiu ce e aia cultura. Ii voi spune sa plece, daca nu va schimba conduita. Noi nu stam in genunchi in fata nimani„, a afirmat primarul.
Chiar daca cu Grindeanu si Tudose, ultimii doi premieri, nu s-a deranjat sa vorbeasca despre banii capitalei culturale, acum Nicolae Robu a anuntat ca va avea o discutie cu viitorul prim ministru Dancila, dupa ce aceasta se va instala la Palatul Victoria.
„Ce asteptari am? Cele care au fost angajate. Stiu doar ca nu exista nicio suma prevazuta in legea bugetului pe 2018 pentru Timisoara Capitala Culturala si trebuie sa reactionam… Eu nu vreau sa merg direct la Comisia Europeana, dar nu voi ezita sa merg daca va fi cazul. Eu am tot asteptat sa se aseze premierii sa purtam o discutie. Asa e firesc. O sa vedem si cu respect, dincolo de ceea ce ne desparte politic, vom discuta pentru ca suntem oameni cu responsabilitati. Trebuie sa colaboram. Voi cere o audienta, dar cu oameni de teapa lui Tudose nu aveai ce sa discuti, si nu va mai vorbesc de deceptia Sorin Grindeanu. Ma astept sa inteleaga mai bine din postura de europarlamentar„, a declarat primarul Nicolae Robu.
Ce uita Nicolae Robu e ca Primaria pe care o conduce n-a dat nici macar bani de tren Asociatiei atunci cand s-a dus la Bucuresti ca sa sustina dosarul de candidatura inainte ca Timisoara sa castige competitia, iar, in general, sumele alocate din 2013 pana azi de catre municipalitate abia au asigurat supravietuirea, adica mai putin de 200.000 de euro pe an.
Alaturi de asociatie au venit insa cu bani Consiliul Judetean Timis, universitatile, mai multe fundatii, cluburile Lions si Rotary, si cateva firme.
Directorul executiv al Asociatiei Timisoara Capitala Culturala a Europei in 2021 Simona Neumann se afla la Bruxelles pe cand Nicolae Robu lansa atacul la adresa organizatiei.
Recent, juriul de experti independenti responsabili cu monitorizarea activitatii asociatiilor din capitalele culturale ale Europei a evaluat Timisoara si a apreciat pozitiv progresele TM2021, insa a remarcat problemele financiare in care se zbate.
„Nu stiu ce sta la baza acestor declaratii si as fi preferat sa am o discutie cu domnul primar. In al doilea rand nu am refuzat niciun om de afaceri sa sponsorizeze Asociatia si nu am refuzat intrarea unei firme cu atat mai mult cu cat se plateste 1000 lei lunar drept cotizatie. In al treilea rand, spectacolul de circ a fost gandit de-a lungul anului trecut, prin consultare cu operatori culturali din Europa si din Timisoara. Este un spectacol de circ contemporan de nisa. Spectacolul a fost vazut de 5000 de spectatori din care peste 2000 de elevi si studenti care au beneficiat de gratuitati. Circus Cirkor este o companie prestigioasa, cu un portofoliu foarte bun care pe langa spectacole a desfasurat si ateliere speciale de lucru cu peste 500 de elevi, tineri si adulti din Timisoara. In al patrulea rand, lucram pe baza unui proiect aprobat deja cu care am castigat concursul. Planul este aprobat impreuna cu sectorul cultural. Pentru anul acesta a fost trimis inca din decembrie, inclusiv la primarie. Primaria Timisoara este membra in bordul Asociatiei, este reprezentata de domnul viceprimar Dan Diaconu, iar noi suntem in dialog permanent cu Primaria Timisoara. In cea ce priveste performanta Asociatiei am fost monitorizati de un juriu international de la Bruxelles care a publicat un raport amplu. La pagina 7 se arata si citez, <Juriul este foarte multumit de activitatea si progresele inregistrate de TM2021 (cu exceptia problemelor financiare) inca de la nominalizare. Apreciaza spiritul de echipa care reprezinta un atu important si considera criteriile utilizate pentru selectarea proiectelor ca fiind o practica foarte buna. Juriul recunoaste, de asemenea, activitatea dedicata crearii unor bazde solide pentru CEaC 2021, investind in dezvoltarea capacitatilor sectorului cultural si a parteneriatelor locale, investind astfel in sustenabilitatea pe termen lung a proiectului. Cu toate acestea, juriul doreste sa atraga din nou atentia tuturor autoritatilor publice relevante asupra necesitatii ca acestea sa depuna toate eforturile pentru a asigura fluxuri financiare constante>. Noi lucram cu specialisti in consultare cu publicul local si vrem sa ramana un proiect al comunitatii, iar Primaria Timisoara este partenerul nostru cel mai important si eu tin la aceasta relatie si vreau sa continui dialogul cu primaria„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Simona Neumann.