Traditionala tuica de prune era odinioara folosita pentru vindecarea bolilor de inima si de stomac. tuica de pruna slaba contine o anumita cantitate de vitamine A, B, C, D1 si D2.
De altfel, tuica de prune fiarta, nu foarte fierbinte, consumata moderat, este, in ciuda celor crezute, benefica functiilor hepatice, avide in anotimpul rece de vitamine si saruri. Se recomanda tuica de prune slaba in dischinezii biliare, probleme dedecongestionare hepatica, constipatii cauzate de factori alimentari.
Tuica este antianemic. Cercetatorii germani au descoperit ca in extractele distilate de pruna exista 6 tipuri de substante cerute de celulele rosii sanguine, ce sunt rapid absorbite in stomac. Aceste substante, prezente din abundenta in tuica, pot creste cu peste 120% viteza de producere a hemoglobinei si chiar a producerii de hematii (celule rosii ale sangelui, care transporta oxigen). in plus, tuica de prune are un bogat continut in fier, nucleul metalic al hemoglobnei din globulele rosii.
Reglarea functiilor hepatice tuica de pruna slaba contine o anumita cantitate de vitamine A,B,C,D1 si D2,
nedegradate termic si absorbabile intestinal, cu o eficienta crescuta, atunci cand temperatura bauturii este apropiata de cea a sangelui (37,5°C).
Nu se recomanda ca „terapia cu tuica” sa devina un obicei. inainte de cina se poate servi un paharel de tuica de prune ceva mai tare (30-35), maximum 50 ml pentru barbati si 40 ml pentru femei, bautǎ incet, cu 20-25 minute inainte de masa.