TIMISOARA. A petrecut aproape o saptamana in orasul Fes din Maroc si nu s-a intors cu nicio idee care sa fie numai buna de implementat la Timisoara. Vorbim, evident, despre primarul Nicolae Robu. Edilul a ramas placut impresionat de cat de deschisi sunt marocanii din Fes, de autostrazile lor, dar si de stilul africanilor de a-si infrumuseta orasul, punand brazi langa… palmieri.
„Nu as putea spune ca am venit cu o idee anume din Maroc. Am apreciat imbinarea foarte armonioasa intre palmieri si brazi. Desi este total atipic sa ai pini, molizi si alte conifere in acea zona, as putea spune ca au foarte multe conifere, care se amesteca cu palmierii si cu alta vegetatie specifica zonei. Noi am pus palmieri acolo unde am vrut noi sa fie palmieri. E chiar frumos, trebuie sa iesim din tiparele astea fixiste, din preconceptii. Sta rau Timisoarei, oras de oameni cu mintea deschisa, care intotdeauna au rupt tiparele, intotdeauna au iesit cu noutati, sa se tot cramponeze atata de asa ceva. Culmea, in perioada interbelica, in Timisoara erau cele mai mari sere de palmieri din aceasta parte de Europa, nu din Romania”, ne-a declarat Nicolae Robu.
Avem si in Timisoara palmieri plantati langa conifere, undeva in zona Dacia, la un local, insa primarul nu stia de ideea patronilor de a-si amenaja terasa localului.
Fes este al doilea oras ca marime din Maroc, cu o populatie de 1,1 milioane de locuitori. Primarul Timisoarei a fost plecat intr-o vizita oficiala, impreuna cu city managerul Sorin Dragoi, de marti pana duminica.
„Fes este un oras foarte important, inclus in patrimoniul universal. Am semnat un acord care permite relatii in domeniul culturii, al educatiei, al economiei. Am discutat despre o vizita a misiunii economice de la Camera de comert de acolo la Camera de comert Timisoara, despre cooperari in mediul academic si am lansat invitatia de participare a unui ansamblu folcloric la Festivalul Inimilor”, a explicat Robu.
Edilul-sef a fost impresionat si de cat de popular este regele lor, dar si de sistemul de autostrazi, de peste 1.500 de kilometri.
„Nu putem spune ca sunt inaintea noastra, ei au lucruri foarte bune, care se intampla acum, prin diverse proiecte de finantare si au lucruri la care sunt in urma noastra destul de mult. Au, de exemplu, 1.500 de kilometri de autostrada, ceea ce este de salutat si sunt multe santiere pe care le au. Este o preocupare serioasa in orasul Fes pentru cultura, este, de asemenea, o ambitie a lor de a-si depasi conditia actuala in care societatea este foarte mult diferentiata din punct de vedere al statului economic al familiilor. Exista saracie, dar exista oameni bine instariti, la polul celalalt. E o diferentiere mai mare decat cea din Romania, la noi exista o patura saraca, dar standardul este, dupa aprecierea mea, totusi superior. Insa oamenii sunt foarte deschisi, se vede amprenta franceza asupra lor. Regele actual promoveaza un islam tolerant, foarte deschis, ceea ce aduce foarte multe beneficii Marocului. Este un om foarte apreciat, se bucura de foarte multa popularitate”, a conchis Nicolae Robu.