Timisoara a devenit de la inceputul anului un adevarat El Dorado pentru cele 49 de casele de amanet inregistrate la Registrul Comertului.
Zilnic, zeci de oameni trec pragul acestor case si cer imprumuturi pentru cateva zile. Timisorenii care au nevoie de bani mai ales ca sa isi achite ratele la banci, au ajuns sa lase la amanet masini, tablouri cu semnaturi celebre, bijuterii pretioase, insa si lucruri care le folosesc zi de zi ca antenele parabolice sau frigiderele.
“Cele mai nastrusnice, ca sa zic asa, cereri au fost chiar zilele trecute. M-am trezit in hol cu un frigider. Era o ditamai combina. Clientul era un cunoscut al nostru care a spus ca vrea bani. L-am luat, am semnat contractul, i-am dat banii omului si peste cateva zile omul a venit sa-si ia aparatul inapoi. Bineinteles ca i l-am dat inapoi. I l-am evaluat undeva la 8 milioane. Totusi, cea mai tare cerinta, ca sa zic asa, a fost o antena parabolica. M-a sunat unul noaptea sa-mi propuna sa-i amanetez antena parabolica. Va dati seama ca am ras si nu am putut sa o iau”, spune Alexandru Marcov, proprietarul unei case de amanet din Complexul Studentesc.
Cele mai multe cerinte sunt insa pentru amanetarea de bijuterii si de laptopuri. Tinerii, in general, vin cu laptopul, iar cei peste 35-40 de ani aduc bijuterii.
Valoarea obiectului amanetat scade cu jumatate
In general, clientul primeste intre 30% si 50% din valoarea obiectului, iar la finalul contractului are de achitat o dobanda de maxim 10 procente, pe luna. Din pacate, numarul celor care vin sa-si recupereze obiectele amanetate este mult sub jumatate.
„Din experienta proprie va spun ca cei care isi amaneteaza obiectele, iar apoi vin sa le recupereze este undeva la 30%. Restul nu. E greu de facut un portret al celor care vin sa-si amaneteze diferite obiecte. La inceputul anului cand am inceput aceasta afacere am crezut ca sunt oameni disperati care nu mai au obsolut nimic, insa nu e asa. Am invatat ca cei care vin la amanet sunt din toate paturile sociale”, spune Alexandru Marcov, patronul casei de amanet.
De exemplu, povesteste aceasta, un client este medic la Spitalul Judetean. Pur si simplu avea nevoie de o suma mai mare de bani, a venit cu trei inele, le-a amanetat si dupa doua luni le-a recuperat.
„Noi avand sediul in complexul studentesc, printre clienti sunt si multi studenti. Au picat un examen si nu le-au spus parintilor ca au nevoie de bani sa-si plateasca restanta. Atunci vin la noi, aduc un inel, un laptop, le dam banii, ei sunt multumiti si noi la fel. Mai sunt si cei care au rate, si-au pierdut jobul si atunci vin cu obiecte la amanet. Acestia nu mai vin sa-si recupereze lucrurile”, explica Alexandru Marcov.
Casele de amanet sunt excelente in perioada de criza. Tinand cont ca bancile ofera foarte greu credite de nevoi personale, la casa de amanet nu-ti trebuie decat buletinul si obiectul de pe care vrei sa iei bani. Dupa o evaluare a obiectelor, facuta de angajatul casei de amanet, se redacteaza contractul, se semneaza, iar apoi omul isi primese banii.
Perioada de creditare este de 30 de zile, insa in cazul in care clientul nu a facut rost de bani, contractul poate fi prelungit. Daca tot nu reuseste acest lucru, obiectul va fi valorificat de casa de amanet.
“Sa va spun un secret. Toti cred ca pe noi ne avantajeaza sa le luam obiectele. Este fals. Mie nu-mi convine sa iau clientilor obiectul, pentru ca, exista riscul ca in cazul in care dumneavoastra va pierdeti inelul cand aveti nevoie de bani cu siguranta nu mai veniti la noi”, precizeaza Marcov.
Rusinea de la amanet
Desi ar trebui sa fie un lucru obisnuit, ca orice alt credit luat de la banca, banii luati de la amanet par a fi o adevarata rusine. Toti se sfiesc sa spuna care este motivul pentru care au luat bani, ce au amanetat, dar mai ales sa povesteasca daca amanetatul obiectelor este o obisnuinta. “Mi-am amanetat un inel. Este o bijuterie primita cadou de la soacra mea si credeti-ma ca imi este foarte rusine”, spune o clienta de la casa de amanet.
Dobanda de 300% pe an
Casele de amanet platesc pentru gramul de aur de 14 carate in jur de 50 de lei, iar pentru cel de 18 carate, pana la 100 de lei. Preturile variaza in functie de cotatiile oficiale stabilite de BNR si de piata de profil. Este vorba de un comision zilnic de 0,6-0,9%, ceea ce inseamna o dobanda de aproape 30% lunar.
Concret, daca amanetezi o bijuterie in valoare de 1.000 de lei si o rascumperi dupa o luna, va trebui sa restitui in total 1.300 de lei. La unele case de amanet, comisioanele urca pana la 4% pe zi daca tranzactia s-a efectuat noaptea, in momente de maxima urgenta, de catre un impatimit al jocurilor de noroc, de exemplu.
Astfel, dobanda pe o perioada de un an ajunge la 330% in cazul unui comision zilnic de 0,9%, ceea ce inseamna ca datoria pentru cei 1.000 de lei imprumutati la amanet ajunge la 3.300 de lei. Comparativ, dobanda medie pentru un credit de consum acordat de banci se situeaza in jurul a 22% pe an.