TIMISOARA. La finalul lunii septembrie a acestui an, guvernantii au venit cu o veste extrem de buna pentru Timisoara: se vor aloca bani pentru construirea unui spital oncologic, la Timisoara. Acesta ar urma sa functioneze in cladirea ridicata si apoi abandonata de o gramada de ani pe Calea Torontalului din Timisoara.
Personajul-surpriza care s-a implicat in realizarea acestui spital, mai exact a Institutului Oncologic de la Timisoara, cel care a facut demersurile necesare pentru alocarea sumei necesare, este nimeni altul decat mitropolitul Banatului IPS Ioan Selejan. Care insa a preferat sa stea in umbra. El insusi a facut insa mai multe demersuri inainte de anuntul guvernului legat de viitorul imobilului parasit.
Acum, mitropolitul vine cu o noua veste buna pentru timisoreni: banii necesari construirii acestui Institut la marginea Timisoarei au fost deja cuprinsi in proiectul de buget pe anul viitor.
”Am primit o veste buna, am tot vorbit la Ministerul Sanatatii, sa stiti ca m-am implicat in problema cu spitalul de pe Torontalului. In 30 septembrie a trecut hotararea de guvern, deci a fosat aprobat ca Institut Oncologic si va fi probabil cel mai mare din tara si zilele acestea am primit o veste buna de la minister, ca a fost prins deja in proiectul de buget pentru la anul. Sa dea Dumnezeu sa se linisteasca lucrurile in tara si atunci sa putem continua proiectul acesta”, a declarat IPS Ioan Selejan pentru opiniatimisoarei.ro.
Institutul Regional de Oncologie Timisoara va fi amplasat pe o suprafata de 5,5 hectare si va avea 476 de paturi de spitalizare, potrivit Hotararii prin care Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici ai acestui obiectiv de investittii.
Durata de realizare a Institutului este estimata la 36 de luni, iar valoarea constructiei si a dotarii unitatii va fi de 511,628 milioane de lei.
Cancerul reprezinta a doua principala cauza de mortalitate (19,4%), dupa bolile cardiovasculare.
Judetul Timis este unul dintre judetele cu cea mai mare rata a afectiunilor oncologice din Romania, cu peste 15.000 de pacienti luati in evidenta, numarul cazurilor nou aparute fiind in crestere (3.453 de cazuri nou aparute in 2014, comparativ cu 2.190 in 2008).
CITESTE SI: A fost batut in cuie! Cum va arata noul Spital Regional de Oncologie de la Timisoara?