Opinia Timisoarei

Ce sa cumperi in Timisoara? Apartamente noi sau vechi? Cum au evoluat preturile in 2014

A aparut o noua analiza realizata de specialistii in imobiliare care urmareste felul in care au evoluat preturile la apartamente in marile orase ale Romaniei, in primele 9 luni ale anului. Concluzia analistilor imobiliare.ro ester aceea ca aprtamentele noi s-au scumpit mai tare decat cele vechi.

De la aceasta tendinta a facut exceptie Capitala.


Bucuresti

In prezent, la nivelul Capitalei, diferenta dintre pretul mediu cerut pentru un apartament nou-construit si unul vechi este de aproximativ 11% – o scadere sensibila avand in vedere ca la finele anului trecut diferenta era de 20%.

Bucurestiul este singurul mare oras al tarii in care locuintele amplasate in blocuri noi au continuat sa se ieftineasca in 2014, preturile inregistrand o scadere de 5,3% in ultimele noua luni, de la 1.184 la 1.121 de euro pe metru patrat. Locuintele din blocurile vechi, pe de alta parte, au inregistrat un avans de 2,6%, de la 982 la 1.008 euro pe metru patrat.

Brasov

In orasul de la poalele Tampei, o locuinta construita dupa ’89 este, in medie, cu 69 de euro pe metru patrat mai scumpa decat una intr-un bloc vechi, diferenta fiind deci de 8%. La sfarsitul lui 2013, insa, „distanta” dintre cele doua categorii de apartamente era de 54 de euro pe metru patrat.

Accentuarea acestei diferente se datoreaza faptului ca locuintele din blocurile noi s-au scumpit mai mult anul acesta, respectiv cu aproape 3%, de la 868 la 894 de euro pe metru patrat. Spre comparatie, apartamentele vechi s-au scumpit cu 1,35%, de la 814 la 825 de euro pe metru patrat, conform Imobiliare.ro.

Cluj-Napoca

Orasul de pe Somes este singurul dintre cele cinci centre regionale analizate in care locuintele noi sunt mai ieftine decat cele vechi, principalul motiv fiind locul in care sunt amplasate, avand in vedere ca o mare parte din oferta pe segmentul nou este situata in Floresti, nu in Cluj-Napoca.

Apartamentele vechi sunt cu aproximativ 10% mai scumpe decat cele noi, diferenta fiind mai mica decat cea inregistrata la finalul anului trecut, cand aceasta se situa in jurul valorii de 20%.

Apartamentele din ansamblurile rezidentiale clujene s-au scumpit in primele noua luni ale anului cu aproape 13,2%, de la 797 la 902 euro pe metru patrat. Pe de alta parte, locuintele din blocurile vechi s-au scumpit cu 2%, de la 970 la 990 de euro pe metru patrat util.

Constanta

In orasul de la malul marii, un apartament construit recent este cu 6% mai scump decat unul vechi, cu alte cuvinte, acesta poate fi achizitionat, in medie, cu 50 de euro pe metru patrat util mai mult decat unul vechi (fata de o diferenta de 29 de euro pe metru patrat, valabila la sfarsitul anului trecut).

Potrivit Imobiliare.ro, in primele noua luni din 2014, unitatile locative din ansamblurile rezidentiale s-au scumpit cu aproape 2,8%, de la 861 la 885 de euro pe metru patrat, in timp ce locuintele din blocurile vechi au ramas la un nivel de pret relativ constant, respectiv 835 de euro pe metru patrat (de la 832 de euro pe metru patrat).

Timisoara

In orasul din vestul tarii, diferenta de pret dintre un apartament nou si unul vechi era, la inceputul lunii octombrie, de 73 de euro pe metru patrat, aproximativ 9%, in crestere fata de 46 de euro pe metru patrat la finele lui 2013.

In decurs de noua luni, locuintele noi s-au apreciat cu 7,9%, de la 832 la 898 de euro pe metru patrat util, in vreme ce pretul cerut pentru apartamentele vechi a crescut cu aproape 5%, de la 786 la 825 de euro pe metru patrat.

Exit mobile version