TIMISOARA. Numarul firmelor multinationale din Timisoara e in continua crestere, locurile de munca in aceste societati sunt tot mai multe, iar selectia angajatilor tot mai riguroasa. Aceasta pentru ca departamentele de Resurse Umane vor tot ce e mai bun de pe piata.
CITESTE SI: Mesajul emotionant al sotiei premierului Romaniei! Ce transmite Mihaela Grindeanu, de la Timisoara?
In ultimii ani s-a mentinut cautarea pentru domeniile: IT&C, inginerie, retail, automotive, agentii de recrutare, consultanta, servicii, financiar-bancar, logistica si transporturi, industrie prelucratoare, dar si altele.
Salariile variaza in functie de nivelul de experienta si aria de activitate, de la 300-500 de euro, pentru joburile adresate candidatilor entry-level, pana la peste 1500 de euro pentru candidatii seniori. In ceea ce priveste managementul de top, remuneratia este cu adevarat una de invidiat. Dar, evident, si responsabilitatile foarte mari.
In ceea ce priveste job-urile pentru muncitori ‘la banda’, mai mult sau mai putin calificati, acestea se situeaza in jurul a 250 de euro.
Am stat de vorba cu angajati din diferite multinationale prezente pe piata din Timisoara. Multi ne-au spus ca sunt, in general, multumiti de banii pe care ii castiga, insa au precizat ca programul de lucru este adeseori extrem de aglomerat, cu targete de indeplinit si termene de respectat, iar greselile sunt aspru sanctionate.
„Eu am lucrat mai intai la stat, in administratie, munca lejera, program la fel. Am avut o pila si am ajuns intr-o institutie publica imediat dupa ce am terminat facultatea, am facut calculatoare. Salariul era bunicel, dar ma plictiseam ingrozitor. Am decis sa fac pasul spre zona privata si m-am prezentat la un interviu la o multinationala. A fost greu sa conving, pentru ca angajatorul era sceptic cu cei care veneau de la stat, ii socotea lenesi, dar am razbit. Astazi castig peste 7.000 de lei in mana pe luna„, ne-a dezvaluit Andrada, programator si sef de echipa intr-o companie mare din Timisoara.
Castigurile in multinationale nu se limiteaza la salarii. Angajatii primesc, pe langa lefuri, bonuri, bonusuri de performanta sau prime.
„Primesc, pe langa salariul care e de 5.500 de lei, bonuri de masa si o asigurare medicala la o clinica privata. Asa e pachetul salarial. Am 21 de zile de concediu pe an si lucrez 5 zile pe saptamana dar se poate ca tura sa fie sambata sau duminica. Exista posibilitatea de a castiga inca 2 lefuri pe an, la evaluarile semestriale, pe langa cele 12 salarii stabilite„, ne-a spus Victor, care are un job la nivel de management de mijloc.
De departe, cei mai cautati oameni sunt inginerii de hardware, de software si manageri de proiect.
Un IT Manager in multinationala, de exemplu, castiga cam 7.000-8.000 de lei + alte beneficii, cum ar fi masina de serviciu cu benzina decontata.
Un consilier de credite intr-o banca poate ajunge la aproximativ 2.000 de lei pe luna plus bonusuri.
Salariul unui team leader intr-un call-center porneste de la 2-3.000 de lei net la care se adauga bonuri de masa si bonusuri de performanta de pana la 500 de lei.
„Ideea e ca trebuie sa si stii sa-ti negociezi salariul si drepturile, pentru ca la noi nimeni nu iti ofera nimic, daca nu ceri, se considera ca esti multumit daca esti tacut. Eu inca de la interviu mi-am spus raspicat punctul de vedere, m-am evaluat bine si am primit putin sub cat am cerut„, ne-a povestit Ionut, angajat in Consultanta, intr-o multinationala din Timisoara.
La hipermarketuri, un lucrator comercial primeste in jur de 1.200 lei pe luna, la care se adauga bonuri, decontarea transportului si bonusuri, cum ar fi al 13-lea salariu, prima de Craciun.
Un sef de raion ia ceva mai mult si bonusuri in functie de vanzari si retururi de marfa.
Mai bine platiti sunt sefii de departamente care primesc in jur de 4000 de lei lunar, iar un director peste 3000 de euro.
Asadar, cele mai tintite pozitii in companii sunt cele de senior project manager, unde salariul depaseste 10.000 de lei pe luna. Cat priveste top managementul, retributia poate ajunge si la 30.000 de lei brut pentru un manager care coordoneaza operatiunile din Romania, dar si din afara, din alte tari europene.
Tu ce salariu primesti in multinationala la Timisoara? Esti multumit de el? Scrie-ne mai jos la sectiunea COMENTARII!