TIMISOARA. 6.000 de oameni s-au aflat pe listele Primariei Timisoara pentru atribuirea unei locuinte din fondul locativ de stat. Reprezentantii municipalitatii au facut curatenie in liste si au ramas cu putin peste 500 de solicitari, dupa ce au constatat ca marea majoritate nu se mai incadreaza in cerintele impuse de lege.
In sedinta ordinara de saptamana trecuta, consilierii locali au aprobat lista de prioritati pe anul 2015, pe baza careia se vor repartiza locuintele proprietate de stat, locuintele sociale, dar si cele aflate in proprietatea privata a municipalitatii.
“S-au aprobat noi criterii-cadru pentru stabilirea ordinii de prioritate in solutionarea cererilor de atribuire a unei locuinte din fondul locativ de stat, cat si cele sociale, si intocmirea unei singure liste de prioritati. La stabilirea ordinii de prioritate s-au luat in considerare cererile depuse in cursul anului 2014 si cele depuse in anii anteriori, pentru persoanele care au depus formularul de reactualizare. S-a intocmit astfel lista de prioritati pentru anul 2015, in conformitate cu prevederile Hotararii nr. 388/2014, pe aceasta lista fiind inscrise un numar de 536 de persoane/ familii”, se arata in proiectul aprobat de alesii locali.
Tinerii casatoriti, cei crescuti la casa copilului, pensionarii, evacuatii si persoanele care sunt considerate cazuri sociale cer de la primarie un acoperis deasupra capului. Unii dintre solicitanti au depus cereri de mai bine de 20 de ani si tot n-au reusit sa obtina vreo locuinta de la municipalitate. Multe solicitari au fost depuse si in anul 2014, insa primarul Nicolae Robu considera ca nu prea existe sanse ca majoritatea dintre cei inscrisi pe lista sa primeasca intr-adevar un apartament al lor sau macar o garsoniera.
“Lista reactualizata de locuinte sociale a devenit mult mult mai scurta decat era. S-a micsorat de peste zece ori, ceea ce eu intuiam. Atunci cand am cerut sa se reanalizeze toate dosarele, am presupus ca situatia s-a schimbat mult fata de cea care era in evidentele primariei si m-am bucurat sa vad ca am ajuns la doar cateva sute. Nu sunt sanse de solutionare a acestor circa 600 de cereri, pentru ca evident noi nu mai avem locuinte si nici nu ne mai putem permite sa cumparam masiv cum am facut anul trecut. Am cumparat un bloc, am facut fericite 109 familii, pentru ca atatea locuinte am repartizat, dar anul acesta nu mai putem face acelasi lucru”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Edilul-sef sustine ca municipalitatea nu va mai cumpara locuinte sociale modulare, acele “containere” despre care s-a vorbit in cursul anului trecut. Asta nu este o prioritate pentru Primaria Timisoara.
“Nu am renuntat de tot la idee, dar anul acesta nu este printre prioritatile noastre. A mai fost in discutie achizitia unui bloc de pe strada Ialomitei, acela ne-ar fi interesat daca s-ar fi putut achizitiona, daca lucrurile ar fi fost limpezi acolo, fara niciun fel de complicatii de ordin juridic si daca am fi putut ajunge la un pret convenabil. Ne-ar fi convenit, pentru ca locul este unul bun pentru o alta categorie de solicitanti decat cei care au mers in strada Polona, care efectiv erau intr-o situatie disperata si acceptau oriunde si orice, doar sa aiba un acoperis deasupra capului. A aparut in discutie si cumpararea unui bloc tot in zona Polona, dar nu ne intereseaza decat daca, prin absurd, se ajunge la un pret foarte foarte scazut”, a conchis Nicolae Robu.