TIMISOARA. Consiliul Judetean Timis se pregateste sa demaraze unul dintre cele mai vechi proiecte. Inca din urma cu peste zece ani s-a lansat ideea construirii unei noi maternitati.
CITESTE SI: Noaptea care a pus Timisoara pe harta luminata a Europei. Vestea care a uimit un continent intreg
Vorbim de noua maternitate care va apartine de Spitalul Judetean Timisoara si care va fi construita in vecinatatea unitatii medicale, mai exact langa Casa Austria. In ea se va muta actuala Maternitate Bega.
Banii vin pe un proiect transfrontalier, cu Ungaria, mai exact un parteneriat intre Spitalul Judetean Timisoara si Clinica Pediatrica din Szeged: „Copii fara frontiere – Proiect European transfrontalier RO – HU – de imbunatatire a serviciilor medicale„.
Suprafata va fi de 5.000 de metri patrati, iar costurile se ridica la 12,5 milioane de euro.
In noua cladire spatiul va fi impartit in patru – „curat, murdar, intermediar si neutru”, pentru a reduce riscul de infectiile nosocomiale si marirea eficienta a actului medical.
Datorita proximitatii Unitatii de Primiri Urgente se va realiza o interconectare intre Clinica obstetrica-ginecologie si departamentele Spitalului Judetean (de exemplu: pneumologie, cardiologie, laborator, radiografie, etc.). De asemenea, va fi posibila utilizarea transportului cu salvari de la maternitate, pana la UPU sau de la UPU pana la noua maternitate.
Totodata, personalul medical va lucra cu echipamente noi, performante, care vor fi achizitionate in cadrul proiectului. In noua maternitate va exista si iluminat inteligent, cu controlul luminii pentru pacienti.
Conform proiectului, in noua maternitate va functiona si prima clinica de fertilizare in vitro intr-un spital de stat.
”In acest moment este in lucru studiul de fezabilitate, iar pana in martie 2019 avem obligatia si termenul de a depune studiul si de a semna contractul de finantare final pentru proiectarea si executia investitiei”, a declarat Calin Dobra, presedintele Consiliului Judetean Timis.
Actuala Clinica de Obstetrica-Ginecologie Bega din Timisoara functioneaza intr-o cladire modernizata, care insa are 140 de ani si nu a fost construita in scopuri medicale. Cladirea nu are circuitele complete, cu toate modificarile efectuate in timp.
In aceasta clinica exista mai mult de 2.000 de interventii anuale, iar departamentul extern al Spitalul Judetean ofera asistenta pentru 2.500 de nasteri, jumatate din toate nasterile inregistrate la Timisoara.
VIDEO: Remus Gradinariu