Peisaje care iti taie rasuflarea, un drum incarcat de istorie, inca de pe vremea dacilor, dar si obiective turistice. Toate acestea vor putea fi admirate pe cel mai nou drum ce va fi construit prin munti.
CITESTE SI: Internet gratuit pentru toata lumea in mijloace de transport RATT la Timisoara, dar si in centrul istoric
Daca ati fost deja pe Transfagarasan si Transalpina, atunci cu siguranta ca sunteti nerabdatori sa parcurgeti un nou traseu asemanator. Este vorba despre o sosea care va lega Valea Jiului de Gorj, prin pasul Valcan, prin muntii Valcanului.
De la Timisoara si pana la Vulcan, in judetul Hunedoara, sunt 212 kilometri, iar pana la Targu Jiu sunt 274 de kilometri.
Potrivit site-ului cronicavj.ro, au inceput lucrarile de reabilitare a drumului care va uni judetul Gorj de Valea Jiului, pana la Merisor, prin muntii Valcanului. Artera rutiera este asfaltata pana in zona turistica din Pasul Valcan, iar pentru asta s-au investit nu mai putin de 12 milioane de lei, in 2015, dar acum incep lucrarile de asfaltare spre Gorj.
CITESTE SI: Probleme cu noul pod care se va construi la Timisoara dupa o jumatate de secol! Ce lipseste proiectului?
„Este un drum foarte important. De ce? Pentru ca deschide Valea Jiului foarte mult. Acest drum vine de la Targu Jiu, prin Schela, Pasul Valcan, ar ajunge in Vulcan (judetul Hunedoara), in zona Dinca, iar apoi se continua cu lucrarile din Crividia, spre Dealul Babii, pana in Merisor. Este fostul drum dacic, Drumul lui Mihai Viteazul, al postalioanelor, dar, pe langa aceste legaturi ale istoriei, acest drum va deschide foarte mult Valea Jiului”, a spus Cristian Merisanu, viceprimar al municipiului Vulcan.
Nu doar ca drum este important acest traseu, dar si pentru turism, pentru ca soseaua trece prin Pasul Valcan, acolo unde exista si o telegondola si unde zona turistica nu este foarte bine exploatata inca.
DJ 664 porneste in Targu Jiu si vine pe traseul ce strabate localitatile Turnicesti – Schela – Pasul Vulcan – Vulcan pana in DN 66 si are o lungime de 35 kilometri pe raza judetului Gorj si 10 kilometri pe raza judetului Hunedoara, iar reprezentantii Consiliul Judetean Hunedoara sustin ca lucrarile vor fi gata in acest an, pe portiunea din Hunedoara.
CITESTE SI: Concerte cu vedete si trupe de top de Ziua Timisoarei! Ce se pregateste?
Soseaua este una incarcata de istorie. A fost folosta inca de pe vremea dacilor, iar in anul 1600 pe aici a trecut Mihai Viteazul pentru a ajunge la Viena, in incercarea de a-i cere ajutor imparatului Rudolf al II-lea. In locul numit Poiana lui Mihai, conform unei legende, voievodului i-ar fi murit calul din cauza efortului, ceea ce a determinat parcurgerea ulterioara a Pasului Valcan pe jos. In anul 1788 pe aici intra in Depresiunea Petrosani armatele Imperiului Otoman, cu toata opozitia armatei habsburgice conduse de generalul Laudon.
Prin pas trec doua drumuri istorice. Primul dintre ele este Drumul lui Traian – construit de armatele romane si, care unea in urma cu doua milenii Drobeta cu Ulpia Traiana. Al doilea este Drumul Neamtului – numit astfel deoarece se afla in apropierea locului pe unde in Primul Razboi Mondial, in urma declaratiei de razboi a Romaniei impotriva Austro-Ungariei, Armata Romana a trecut granita. Transeele ramase din timpul marii conflagratii sunt vizibile si in ziua de astazi. Drumul Neamtului se suprapune pe traseul DJ664 si pe o portiune de cativa kilometri cu Drumul lui Traian, spre Vulcan.