Dupa demisia lui Victor Ponta din functia de premier trebuie parcursi mai multi pasi pana la constituirea unui nou Guvern. Potrivit articolului 107 din Constitutia Romaniei, presedintele va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a indeplini atributiile primului-ministru, pana la formarea noului Guvern. Practic, conform Constitutiei, presedintele Klaus Iohannis poate numi premier interimar pe oricare dintre membrii Guvernului demisionar, nu neaparat pe Victor Ponta. Perioada de interimat este de cel mult 45 de zile. Intre timp, presedintele trebuie sa inceapa negocieri cu principalele partide parlamentare pentru formarea unui nou Guvern.
Pe perioada de interimat, pana la depunerea juramantului de catre membrii noului Guvern, sunt indeplinite numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice.
Potrivit articolului 103 din Constitutie, presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament. Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.
Daca Parlamentul nu acorda votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si daca respinge cel putin doua solicitari de investitura, presedintele poate dizolva Legislativul, potrivit articolului 89. In acest caz ar fi organizate alegeri anticipate.
UPDATE: In cursul acestei seri Victor Ponta il va propune lui Klaus Iohannis pe Mircea Dusa ca premier interimar