TIMISOARA. Intr-o lume a tehnologiei si in continua schimbare, tot mai multi incearca sa revina la un trai cat mai natural. In special, cand vine vorba de familie, oricine incearca sa ii ofere ce e mai bun.
Modul in care alegem alimentele si apa pe care le punem pe masa celor dragi este, cu siguranta, o prioritate. Iar daca in cazul mancarii exista cateva reguli pe care le putem respecta, atunci cand vine vorba despre alegerea apei de baut, lucrurile sunt ceva mai complicate.
Nu multi stiu ce anume trebuie sa analizeze atunci cand cumpara fie apa plata, fie apa minerala.
O apa pura este cea care are cel mai scazut nivel de nitriti. Insa, tocmai aici apare problema. Cei mai multi dintre producatori au inlaturat mai multe elemente de pe etichete, iar consumatorii nu se mai pot informa corect.
Potrivit reprezentantilor Perenna, problema este una cunoscuta, iar multi dintre producatorii de ape minerale profita de aceasta situatie, pentru ca nu pot fi trasi la raspundere.
„Legea nu este reglementata foarte exact la noi, ci cere doar sa dai referinte despre apa, cele mai semnificative. La inceputuri, producatorii afisau pe etichete 10 analize. Acum au doar 4-5 analize, in care nu apar nitritii, ci numai nitratii. Doar Perenna, Evianul si Vittelul au cate 12 analize„, spune managerul Perenna, Teo Tuducan.
Potrivit specialistilor, elementele cele mai periculoase din apele minerale sunt nitritii, care, odata ajunsi in organism reactioneaza cu hemoglobina pentru a produce methemoglobina, o molecula care e incapabila sa transporte oxigenul. Riscurile de imbolnavire sunt cu atat mai mari la bebelusi, a caror flora microbacteriana nu e indeajuns dezvoltata pentru a lupta cu nitritii. Nitritii din organism pot determina probleme de sanatate, de la probleme gastrice, diaree infectioasa, urticarii sau iritatii.
La acest capitol, apele minerale Perenna stau foarte bine. Nivelul de nitriti pe care il contin este unul foarte scazut, mult sub nivelul permis de lege. Puritatea apelor Perenna Premier a fost certificata si de organismele internationale, si a fost clasate intre primele 10 ape minerale naturale plate din lume, in 2008. Un an mai tarziu a primit 2 stele si a devenit prima apa minerala naturala din Romania publicata in faimosului Ghid Michelin.