Viorel Solomie, consilier in cadrul Directiei Agricole Timis, a declarat ca doua societati din Gataia cultiva pe 779 de hectare porumb modificat genetic.
„Porumbul este tratat cu Monsanto Mono810 si are conditii speciale. Intre aceasta cultura de porumb trebuie lasat un spatiu de aproximativ 200 de metri pana la urmatoarea cultura de porumb conventional. In jurul parcelei cu porumb modificat genetic se cultiva benzi de porumb conventional pentru incrucisare. (…) Trebuie spus ca acest porumb modificat genetic este mai rezistent la diferite erbicide si daunatori, dar nu afecteaza in vreun fel pe cei care il consuma„, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro Viorel Solomie.
Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara, cercetator in cadrul Statiunii de la Lovrin a atras atentia ca porumbul este atacat de un daunator care sta la baza aflatoxinei si tocmai de aceea este bine sa fie modificat genetic, prin tratarea cu substante.
„Anul acesta este un atac formidabil al unui daunator care ataca porumbul. Este de-a dreptul alarmant ce se intampla. E un daunator care a stat la baza aflatoxinei de anul trecut pentru ca aflatoxina se afla in mucegaiul din cereale si furaje. La porumb, in urma atacului la stiuletele de porumb apare mucegaiul si o sa vedeti in toamna cand va fi nenorocire, dar nimeni nu sesizeaza, nimeni nu vrea sa vada. Noi facem cercetari la Lovrin de intensitate si frecventa. Sunt 3-4 larve intr-un stiulete de porumb, este incredibil. In mod sigur cultuile vor fi afectate de acest daunator. Atacul daunatorului nu poate fi eradicat, decat prin organisme modificate genetic. Este un vierme specific pentru porumb si langa el a mai aparut un vierme specific Cruciferelor, celor din familia verzei si a legumelor. Sunt viermi care merg la 4-5 cm de culoare alba„, a declarat Valeriu Tabara, pentru www.opiniatimisoarei.ro
Valeriu Tabara mai spune ca nu poate estima cat la suta din culturile de porumb din acest an vor fi afectate de acest daunator, deoarece abia de acum inainte poate aparea mucegaiul si efectele secundare.
Plantele modificate genetic si sanatatea, intre folclor si dovezi stiintifice!
Intrebat daca organismele modificate genetic afecteaza in vreun fel sanatatea celor care le consuma, Valeriu Tabara a spus ca acestea „sunt povesti„.
„Sunt povesti de a speria. Avem dreptul de a manca soia modificata generic, dar nu avem dreptul de a o cultiva, este o anomalie, apoi avem dreptul sa folosim cantitati mari de pesticide, dar discutam despre mediu, dar nu avem dreptul sa folosim rezistenta naturala la unele boli si daunatori„, a mai precizat Tabara.
Anul acesta, in judetul Timis sunt cultivate 187.000 de hectare de porumb conventional.
Guvernul Romaniei a aprobat o lege care permite cultivarea plantelor modificate genetic inclusiv in ariile protejate de interes comunitar, sit Natura 2000.
Reteaua Natura 2000 este o retea europeana de zone naturale protejate care cuprinde un esantion reprezentativ de specii salbatice si habitate naturale de interes comunitar. A fost constituita nu doar pentru protejarea naturii, ci si pentru mentinerea acestor bogatii naturale pe termen lung, pentru a asigura resursele necesare dezvoltarii socio-economice.