„Am putea spune ca suntem martorii celei mai negre zile din Noua Zeelanda”. Acestea sunt cuvintele primarului din Christchurch care descriu dezastrul lasat in oras de cel mai puternic seism din ultimii 80 de ani.
Iadul, poarta un nou nume: Noua Zeelanda, tara care le este camin si multor romani. Un cutremur devastator a rupt, pur si simplu, in bucati orasul Christchurch si a luat cel putin 65 de vieti.
Este imposibil de spus la aceasta ora daca sunt si romani. La fel de incert este si numarul disparutilor. Ar fi peste 100 prinsi printre daramaturi. Potrivit specialistilor romani in fizica pamantului, miscarea telurica de 7,3 pe scara Richter a fost una de suprafata, de o putere infricosatoare. Mai mare decat in Romania, in 1977. Intr-o fractiune de secunda Cristchurch, al doilea oras ca marime din Noua Zeelanda, era dominat de haos. Imaginile surprinse de martori sunt infricosatoare. Cladirile au inceput sa se naruie, aerul a devenit rosiatic, conductele s-au rupt, iar apa a navalit suvoaie pe strazi.
Printre cei 400.000 de locuitori terorizati s-au aflat si foarte multi romani.
Pamantul a inceput sa se miste periculos in jurul pranzului, cand foarte multa lume era pe strazi sau la cumparaturi. Distrugerile sunt inspaimantatoare, mai ales in centru, unde multe imobile erau deja subrezite de un seism produs in septembrie. De data aceasta, epicentrul a fost localizat la 10 kilometri de Christchurch, la doar 5 kilometri adancime. Initial s-a anuntat ca a avut o magnitudine de 6,3, insa valoarea pe scara Richter este mult mai mare. De aici si pagubele.
Noua Zeelanda este situata pe asa-numitul Cerc de foc al Pacificului, cu o intensa activitate seismica si vulcanica. Daca acolo se intampla astfel de lucruri, Europa poate sta o vreme linistita, lasa de inteles expertii romani. Dincolo de calmul nostru aparent, in Christchurch, imediat dupa cutremur, a inceput o cursa disperata pentru salvarea celor prinsi intre darmaturi. O noua replica, a provocat inca un val de panica. Peste 120 de oameni au fost salvati, insa cel putin 100 erau tot captivi la caderea noptii.
Cei care se aflau in masinile prinse sub cladirile prabusite n-au avut nicio sansa. Pasagerii a cel putin doua autobuze au avut aceasta soarta.
In timp ce echipele de interventie organizau evacuarea si acordau primul ajutor ranitilor, o replica de magnitudine mai mica a provocat un nou val de panica.
Aeroportul orasului a fost inchis, iar spitalul – evacuat. Dupa seism, telecomunicatiile si alimentarea cu electricitate erau intrerupte, iar in unele locuri, au fost semnalate incendii si inundatii de la conductele sparte.
Nenorocirile de acest gen nu sunt rare in Noua Zeelanda. Peste 15.000 de cutremure au loc anual aici, dar mai putin de zece sunt grave. Cel din septembrie anul trecut a avariat sute de cladiri, si a provocat pagube de 3 miliarde de dolari.