TIMISOARA. Nu se mai inchide? Semeringul Banatean, adica cea mai spectaculoasa linie ferata din Romania, prima linie montana, care leaga Oravita de Anina, in judetul Caras- Severin, ar putea deveni una turistica.
Fostul ministru al Turismului, timisoreanca Maria Grapini a declarat pentru opiniatimisoarei.ro ca, in calitate de ministru, a depus memorii la Ministerul Transporturilor pentru a transfera acest tronson de cale ferata la Ministerul Turismului.
Mai mult decat atat, se doreste prelungirea acestei linii ferate pana in Serbia, la Varset.
„Prin luna martie am fost la Varset, in Serbia. Se pune problema sa se repuna linia pana la Varset. I-am trimis o informare in acest sens la presedintele Consiliului Judetean Caras- Severin, Sorin Frunzaverde si am depus si doua memorii la Minsiterul Transporturilor. Dupa cum se stie, la Ministerul Transporturilor se discuta despre desfiintarea a 700 de kilometri de linie ferata care nu este profitabila, iar in cei 700 de km se regaseste si tronsonul Oravita- Anina. Nu voi lasa lucrurile asa, in privinta acestei linii ferate, este un obiectiv turistic important. Am plecat de la minister, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa ducem mai departe proiectul. Dupa sarbatori ma voi interesa, din nou la minister si la Autoritatea Nationala de Turism, sa vad in ce stadiul e proiectul de transformare in traseu turistic„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Maria Grapini.
Fostul ministru a mai spus ca, deocamdata, in Guvern nu s-a discutat despre desfiintarea celor 700 de kilometri de linie ferata nerentabili si ca o analiza in acest sens ar putea avea loc in perioada imediat urmatoare.
„Trebuie sa salvam aceasta linie ferata. Altii, am vazut si prin Austria, infiinteaza astfel de linii ferate turistice, iar noi ne gandim la desfiintare. In zona aceea mai sunt si alte obiective turistice care merita sa fie promovate turistic„, a mai spus Maria Grapini.
Linia ferata Oravita-Anina a fost inaugurata la 15 noiembrie 1863, fiind prima cale ferata montana si a patra construita de pe teritoriul actual al Romaniei. Pe cei 34 de kilometri, traseul montan are in componenta 14 tunele si 10 viaducte, iar diferenta de altitudine intre cele doua orase este de 340 de metri. Tunelele au fost strapunse cu dalta si cu tarnacopul, intrucat la acea vreme inca nu se inventase dinamita. Mai multe despre istoria acestei cai ferate aici!
O plimbare cu trenul intre Oravita – Anina si retur costa 10,4 lei. Elevii, studentii si pensionarii beneficiaza de reducere 50% din pretul biletului.
De la Timisoara pana Oravita sunt aproximativ 130 de km, ce pot fi parcursi cu masina.
Sursa foto: Banatul Montan