Una dintre cele mai delicioase mancaruri traditionale pe care o poti pregati de Ziua Nationala a Romaniei este, fara doar si poate, fasolea cu ciolan. Aceasta nu prea lipseste de pe mesele romanilor de 1 Decembrie.
Reteta originala de fasole cu ciolan a fost creata de bucatarii din armata si este considerata de soldati cea mai gustoasa mancare de la popota. Se pregateste in cantitati mari si se serveste cu muraturi si cu un pahar de tuica alaturi.
Aveti nevoie de un ciolan afumat, jumatate de kilogram de fasole boabe, un pahar de suc de rosii, o foaie de dafin, patrunjel verde, sare si piper.
Cum se pregateste?
E obligatoriu sa tineti fasolea in apa cu sare o noapte intreaga. O puneti in apa seara si dimineata o spalati in mai multe ape si o puneti la fiert in apa calda. Dupa cateva clocote schimbati apa. Repetati inca o data operatiunea.
Apoi adaugati ciolanul spalat bine si lasati sa fiarba aproape 2 ore. Cand este fiarta carnea si fasolea, se indeparteaza carnea de pe os, se adauga o ceapa tocata si calita, paharul de suc de rosii, frunza de dafin, sarea si piperul, dupa gust. Lasati sa fiarba pana scade zeama.
Merge numai bine cu muraturi!