TIMISOARA. A venit vremea socatei. Cei mai multi dintre banateni prefera sa-si faca suc de soc din frumoasele flori, insa exista si gospodine care pregatesc pentru familie si sirop, ce poate fi consumat fie cu apa minerala, fie cu sifon.
Gospodinele din Banat obisnuiesc sa pregateasca siropul dupa urmatoarea reteta:
La un litru de apa se pun 10 flori de soc. Se lasa sa se odihneasca timp de 24 de ore. Din cand in cand, se mai mesteca prin flori. Dupa ce au trecut cele 24 de ore se strecoara bine si chiar se storc florile.
Apoi se pune un kilogram de zahar la un litru de zeama. Se lasa la odihnit inca 24 de ore. Periodic se amesteca, pana se topeste zaharul. Dupa ce s-a topit zaharul se pune putina sare de lamaie, dupa gust. La 1 litru se pune pana intr-un pliculet de sare de lamaie. Se adauga o pastila de aspirina la un kilogram de lichid. Siropul este gata si se pastreaza in sticla de sticla. La 2 litri se dubleaza cantitatile.
CITESTE SI: Socata, bautura copilariei. Cum sa o prepari in casa?