TIMISOARA. Cei mai buni canotori din intreaga tara isi dau in aceste zile concursul la Timisoara in cadrul Campionatului National de fond, primul desfasurat pe Bega dupa 20 de ani. La competitie participa si Elisabeta Lipa, canotoarea secolului XXI si participanta de 6 ori la Jocurile Olimpice, in prezent presedintele Federatiei Romane de Canotaj.
Timp de trei zile, de la ora 9 dimineata pana seara la orele 18 timisorenii au ocazia sa-i vada la lucru pe viitori reprezentati ai Romaniei la Jocurile Olimpice de la Londra din acest an si pe cei ce vor purta cu mandrie tricolorul la Olimpiada de la Rio de Janeiro de peste 4 ani.
„Ne bucuram ca am revenit la Timisoara, oarsul in care eu am avut primul concurs. Am putut organiza aici acest eveniment, pentru ca in acest moment Bega arata foarte bine. Imi aduc aminte ca in la ultimul campionat national de la Timisoara am avut neplaceri, deoarece o saptamana dupa eveniment am frecat barcile sa scoatem din ele pacura si alte gunoaie care erau pe vremea aceea pe traseul concursului. Astazi, Bega arata impecabil, ca un canal european. Sunt putine locuri in Europa unde se pot face concursuri de canotaj in mijlocul orasului”, a explicat Elisabeta Lipa.
Competitia care se va desfasura pe o distanta de 6000 de metri aduce la start peste 100 de sportivi seniori si alti 300 juniori, si se anunta extrem de importanta, pentru ca o parte dintre sportivii care vor confirma, vor ajunge cel mai probabil la Londra.
Atac la fotbal
Multipla campioana olimpica nu a uitat sa atraga un semnal de alarma asupra tot ce se intampla in sportul de performanta din Romania. Aceasta a spus ca principala vina a lipsei de rezultate sunt lipsa ordinii si a disciplinei, dar si salariile exorbitante din alte sporturi, care le-au fost date unor jucatori “ce se intrec doar aici in competitia interna, insa in afara nu au niciun rezultat”.
“Sincer, mi-as dori ca sportul nostru, canotajul, sa fie un model si pentru celelalte sporturi. Cantojaul se bazeaza foarte mult pe munca, ordine, disciplina, sacrificiu. Aici performanta nu vine de la sine: 11 luni din 12 in cantonament, acolo e prima ta familie si acasa a doua, iar in cel de-al doilea rand faptul ca ai un program bine stabilit, in care in luna ianuarie stii foarte bine ce vei face si în iulie… Fiind presedintele clubului Dinamo si am 5 sectii de jocuri ii mai intreb pe cei de la alte discipline, de cand n-au mai dat 10 ture de teren, si imi spun ca se pregatesc in sala, ca e de ajuns. Daca faci doar ceea ce este usor, n-ai cum sa faci performanta. Din pacate, generatia actuala nu mai sta in cantonamente, acum pregatirea centralizata e doar asa sa schimbi atmosfera, e floare la ureche. Vreau ca mentalitatea sportivului sa se schimbe, pentru ca romanul traieste cu senzatia falsa ca face sport pentru toata lumea din jur, numai pentru el nu. Eh, in Occidnet, este invers, adica sportivul face performanta pentru el si nu pentru cei din jur. Salariile enorme in fotbal au stricat sportivii nostri de la jocuri de echipa si de la individuale, care au asemenea exemple si nu mai asteapta sa realizeze mai intai ceva si mai apoi sa ceara. Ei mai intai cer, apoi dac a dau bine, daca nu, nu”, a caracterizat Lipa sportul romanesc.