TIMISOARA. Meseria este bratara de aur. O demonstreaza elevii unui liceu din Timisoara, care au ales sa faca ceva cu mana lor inca de pe bancile scolii. Chiar daca au doar 15-16 ani, peste 50 de adolescenti au inteles cat este de important sa aiba o calificare, dar si un loc de munca imediat dupa ce termina scoala. Iar pentru a reusi acest lucru, au ales sa urmeze cursurile unei scoli profesionale, la Colegiul Tehnic Regele Ferdinand I din Timisoara.
Aici, elevilor li se ofera o sansa unica. Inca din clasa a noua, ei semneaza un contract cu o companie multinationala, care nu doar ca ii plateste ca sa vina la scoala, ci le ofera si un loc de munca imediat ce termina scoala.
De cealalta parte, si elevii au de respectat cateva reguli. Nu au voie sa acumuleze mai mult de 10 absente pe semestru, si acelea motivate, si trebuie sa participe la sesiunile de practica, organizate in fabricile companiei.
„Scoala aceasta are un regim diferit fata de alte scoli. Ne-a atras ideea de a face practica si de a lucra in companii multinationale dupa ce terminam scoala. Banii pe care ii primim sunt un bonus„, spun pentru opiniatimisoarei.ro Florian Papuc si Romulus Marginean, doi elevi veniti din judetul Gorj special pentru a invata in aceste clase speciale.
Petru Cretu este si el un elev care a venit de departe ca sa invete meserie. Chiar daca are doar 16 ani, si-a luat soarta in propriile maini si a plecat tocmai din Botosani ca sa faca scoala profesionala la Timisoara.
„Am aflat de la unchiul meu de aceasta scoala si am ales sa vin aici. Este calea cea mai scurta si mai buna sa ajungi sa ai un loc de munca„, spune Petru Cretu pentru opiniatimisoarei.ro.
Profesorii sunt cei mai multumiti de rezultatele claselor profesionale.
„Sunt multi copii interesati sa aiba o meserie. Incep sa constientizeze cat e de important sa aiba un loc de munca dupa ce isi termina studiile. Avem foarte multi elevi veniti din afara judetului, iar la ei se observa cel mai bine implicarea si faptul ca vor sa invete„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Elena Salvari, unul dintre profesorii Colegiului Tehnic Regele Ferdinand I.
Unitatea de invatamant are parteneriate cu trei companii private din Timisoara, care le asigura elevilor si o bursa lunara de 200 de lei. Aceeasi suma o primesc si din partea statului. Insa, pentru a beneficia lunar de cei 400 de lei, tinerii nu au voie sa lipseasca de la scoala. Motivatia este atat de puternica incat elevii nu indraznesc sa chiuleasca nici macar o ora.