Opinia Timisoarei

Cele 10 riscuri pentru sanatate pe timp de canicula. Avertismentul medicilor la Timisoara, in Cod Portocaliu

TIMISOARA. Insuficienta cardiaca, accidentul vascular cerebral sau hipertensiunea. Sunt doar cateva dintre riscurile asociate caniculei pentru pacientii cu boli cardiovasculare. In perioadele cu temperaturi ridicate, de peste 30 de grade, sunt importante evitarea expunerii la soare, hidratarea continua si o monitorizare mai atenta a sanatatii.

CITESTE SI: Firma unui USR-ist cu ‘abonament’ la Primaria Timisoara. Administratia Fritz ii da al doilea contract in cateva luni pentru documentatii, ca sa stie cum sa amplaseze inca niste statii de autobuz pe strazile din Timisoara

Dr. Vladiana Turi, medic primar cardiolog la Spitalul CFR Timisoara, arata cum caldura teribila poate pune in primejdie sanatatea celor care sfideaza canicula si nu se protejeaza.

Riscurile includ:
📌Insuficienta cardiaca – in conditii de canicula, inima trebuie sa pompeze mai mult sange catre piele pentru a ajuta la racirea corpului. Acest efort suplimentar poate agrava simptomele insuficientei cardiace, cum ar fi edemele (umflarea picioarelor) si dificultatile de respiratie.
📌Aparitia aritmiilor cardiace – temperaturile extreme pot destabiliza ritmul cardiac, provocand aritmii, care pot varia, de la simple extrasistole pana la fibrilatie atriala sau tahicardie ventriculara.
📌 Infarct miocardic – stresul termic si deshidratarea pot creste riscul de infarct miocardic, in special la pacientii cu boala coronariana. Caldura intensa poate duce la ingustarea vaselor de sange si la formarea cheagurilor, blocand astfel fluxul sanguin catre inima.
📌Soc termic – socul termic este o conditie severa care apare atunci cand temperatura corpului depaseste 40°C. Aceasta poate duce la leziuni ireversibile ale organelor, inclusiv ale inimii, si necesita tratament medical imediat.
📌Angina Pectorala – expunerea la caldura poate agrava angina pectorala, o durere toracica ce este cauzata de fluxul sanguin redus catre inima. Pacientii pot experimenta episoade mai frecvente si mai intense de angina in timpul caniculei.
📌Accidente Vasculare Cerebrale – caldura extrema poate creste riscul de accidente vasculare cerebrale prin deshidratare si prin efectele sale asupra tensiunii arteriale si circulatiei. Hipertermia poate provoca vasoconstrictie cerebrala, care poate duce la un AVC ischemic, sau poate agrava starea celor care au deja probleme cardiace.
📌Complicatii ale bolilor preexistente – persoanele cu hipertensiune arteriala, angina pectorala sau alte afectiuni cardiovasculare pot experimenta o exacerbare a simptomelor lor in conditii de caldura extrema. De exemplu, hipertensiunea arteriala poate deveni mai greu de controlat, iar episoadele de angina pectorala mai frecvente si mai severe.
📌Stres termic – caldura extrema poate provoca stres termic, o conditie in care organismul nu reuseste sa-si regleze eficient temperatura interna. Aceasta poate duce la epuizare termica sau insolatie, conditii care necesita interventie medicala imediata si pot avea consecinte grave asupra sanatatii inimii.
📌Dezechilibre Electrolitice – pierderea de electroliti esentiali, cum ar fi potasiul si sodiul, prin transpiratie excesiva, poate afecta functionarea normala a muschiului cardiac. Dezechilibrele electrolitice pot provoca aritmii.
📌Trombembolism Venos – deshidratarea si imobilitatea prelungita din cauza evitarii caldurii pot creste riscul de formare a cheagurilor de sange in vene (trombembolism venos). Aceste cheaguri pot migra catre plamani, provocand o embolie pulmonara, o afectiune grava care necesita tratament imediat.

Nu in ultimul rand, unele medicamente utilizate pentru tratarea afectiunilor cardiace pot creste riscul de deshidratare si dezechilibre electrolitice. De asemenea, beta-blocantele si alte medicamente pot afecta capacitatea organismului de a raspunde adecvat la caldura. Este esential ca pacientii sa consulte medicul pentru ajustarea tratamentului in perioadele de canicula„, explica Dr. Vladiana Turi, medic primar cardiolog la Spitalul CFR Timisoara.

Exit mobile version