TIMISOARA. Inceputul de an scolar a dus la aparitia primelor cazuri de infectie cu noul coronavirus in randul cadrelor didactice. In acelasi timp, creste riscul dezvoltarii de noi focare care se pot extinde foarte repede. Este afectata nu doar sanatatea copiilor, a parintilor si bunicilor, dar si a profesorilor. In aceste conditii, transmiterea comunitara se poate intensifica, iar in doar cateva zile poate scapa de sub control.
Echipa Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes din Timisoara si Fundatia de Ajutor Medical Profilaxis a realizat un chestionar online ce reprezinta un instrument de sprijin pentru parinti in momentul luarii deciziei de a trimite sau nu copilul la scoala. Chestionarul a fost gandit ca fiind un triaj online epidemiologic ce se recomanda a fi realizat zilnic. Completarea lui nu dureaza mai mult de doua minute.
“Cu totii suntem ingrijorati de acest risc, cel al infectarii cu noul coronavirus si uneori decizia de a trimite copilul la scoala sau a-l indruma este foarte dificil de luat. Exista riscul sa ne scape un amanunt care sa fie esential in evolutia ulterioara a evenimentelor”, spune doctorul Virgil Musta, seful Clinicii de Boli Infectioase 2 din cadrul Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Victor Babes Timisoara si coordonator al proiectului “Conectati pentru sanatate in timpul pandemiei de COVID 19″.
Chestionarul cuprinde cateva date de identificare ale parintelui, dar si varsta copilului. Mai multe intrebari sunt legate de contactele pe care le-a avut copilul in ultimele 14 zile si de prezenta in ultimele doua saptamani a unor simptome asociate infectiei cu noul coronavirus. O intrebare din cadrul chestionarului online este legata de posibilele boli cronice pe care le-ar putea avea copilul, avand drept consecinta o forma severa in cazul unei infectii cu SARS CoV 2. in urma completarii formularului, sunt oferite mai multe recomandari.
“Inca de la inceputul pandemiei am spus ca bataliile impotriva noului coronavirus ar trebui date in afara unitatilor sanitare. Daca vom ajunge sa luptam doar in spitale, in sectiile de Terapie Intensiva, pierderile noastre vor fi din ce in ce mai mari. Acest chestionar ne poate ajuta sa prevenim, sa incepem lupta cat mai devreme. Sa nu ajungem sa actionam cand e prea tarziu”, spune doctorul Virgil Musta, seful Clinicii de Boli Infectioase 2 din cadrul Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Victor Babes Timisoara.
Formularul poate fi accesat AICI.