Opinia Timisoarei

Cele mai bune retete cu visnie. Cum se prepara siropul, dulceata si cele mai gustoase prajituri de casa

Consumate proaspete, congelate sau uscate, acrisoare si apetisante, visinele au un continut bogat in elemente nutritive. Se culeg in iunie-iulie, in functie de soi, se manaca proaspete sau preparate sub forma de dulceata, gem, marmelada, sirop sau lichior.

Dulceata de visine

Pentru prepararea ei este nevoie de: 1 kilogram de visine fara samburi, 1 kilogram de zahar, 1 lamaie, 1 lingurita sare de lamaie, 1 baton de scortisoara,  o jumatate de pastaie vanilie. Se spala visinele, apoi se curata de codite si samburi. Se ia un bol si se asaza un rand de visine, un rand de zahar si tot asa pana ce s-au terminat visinele. Ultimul strat pus in bol trebuie sa fie cel de zahar. Apoi se lasa asa cateva ore, pana ce zaharul se va topi in siroupul dulce acriosor al visinelor. Dupa care se rastoarna totul intr-o cratita cu fund dublu si se pune la fiert la foc destul de tare pana incepe sa fiarba, dupa care se da focul mai mic si se aduna spuma formata deasupra. Apoi, se stoarce lamaia si se adauga, impreuna cu sare de de lamaie. Pentru ca visinele nu au un parfum, este indicat sa se puna deoparte o jumatate de cana de sirop de visine, peste care se va adauga pastaia de vanilie. Apoi, se adauga si siropul cu parfum de vanilie si se lasa la fiert in jur de o ora si jumatate. Se stinge focul si se adauga batonul de scortisoara. Se lasa compozitia rezultata pana a doua zi, cand se va verifica cat de legat este siropul. Apoi, se pune la fiert la foc potrivit si se verifica cat de inchegata este compozitia. Dupa ce este lasata sa fiarba timp de o ora, se inmoaie o lingura sau spatula din lemn in siropul care fierbe, apoi se lasa sa se scurga pe o farfurie ultimele 3-4 picaturi. Daca picaturile cazute raman rotunde precum margelele, atunci siropul este destul de inchegat. Se ia compozitia de pe foc si se lasa la racit. Dulceata de visine obtinuta se pune in borcane, care se inchid bine, fie cu un capac sau cu un strat de celofan si se depoziteaza in camara.

Sursa: petitchef.ro

Sirop de visine

Ingrediente: 2 kg visine, 1 kg + 10 linguri zahar. Spalam visinile si le scoatem samburii. Le punem intr-un vas si le amestecam cu cele 10 linguri de zahar. Le lasam  asa cel putin 3-4 ore, amestecand din cand in cand, pana se topeste complet zaharul si visinile isi lasa siropul. eu le-am lasat peste noapte. Scurgem tot siropul de la visine si il punem intr-o craticioara. La un kilogram de sirop adaugam 1 kg de zahar si punem la fiert pana da in cateva clocote si incepe sa se ingroase.  Visinile ramase le putem congela si le folosim iarna pentru prajituri. Vom obtine un sirop gros dar care sa curga. Il punem in sticle, il capsam bine si il dam in camara la loc racoros. Se serveste cu apa minerala si cuburi de gheata.

sursa: caietulcuretete.com

Prajitura ungureasca cu visine

Ingrediente: 1 borcan de 800 gr de visine fara samburi, 25 gr faina alba, 16 linguri de unt, 200 gr zahar, 3 linguri coniac, 1 lingura extract de vanilie, 1 ou, 420 gr faina integrala, 1 lingura praf de copt, 1 varf de lingura de sare, 200 gr lapte.

Intr-un vas amestecati faina alba cu cea integrala si cu praful de copt. Separat, bateti bine untul cu zaharul. Incorporati si oul, coniacul,vanilia si laptele.In amestecul lichid adaugati treptat faina amestecata pana se formeaza aluatul. Aluatul obtinut la final se toarna intr-o tava  tapetata cu hartie de copt.Se presara cu visinile scurse de sirop si se pune la cuptor pentru 45-50 de minute sau pana se rumeneste usor.

sursa: amainbucatarie.blogspot.ro

Strudel cu visine


Ingrediente:
Pentru aluat: 500 g faina, coaja de lamaie, 200 ml sana, 100 g unt, 2 galbenusuri, 5 linguri de zahar, 1 praf de sare, 1 plic de drojdie uscata.
Pentru umplutura: 500 g visine, 2-3 linguri de zahar dupa gust, 3 linguri gris.
Pentru uns: 1 ou, 2 linguri lapte

Mod de preparare: Amestecam drojdia cu putin zahar si putina apa si lasam la dospit cca 10 minute. Topim untul si il vom amestecam cu sana. Faina o amestecam cu zaharul, coaja de lamaie si sarea, facem o gaura in mijloc, adaugam drojdia, amestecul de unt, galbenusurile si incepem sa framantam o coca elastica. Acoperim si lasam la dospit cca 40 minute.Intre timp scurgem visinele si le scoatem samburii. Le amestecam cu zahar dupa gust si cu gris. Intindem o foaie pe care o vom taia patrate ca sa putem sa impaturim in 3. Pe mijloc see adauga visinele, se acopera cu o parte din aluat. Asezam in tava si lasam la dospit cca 20 minute.
Ungem cu oul desfacut cu putin lapte si dam la cuptor pana se rumenesc frumos. Strudelele cu visine se servesc calde, dar sunt bune si reci, pudrate cu zahar.

Sursa: culinar .ro

Exit mobile version